Новини

Юстиція інформує

ImageАДРЕСНА ПРАВОВА ДОПОМОГА ГРОМАДСЬКИМ ОРГАНІЗАЦІЯМ НЕДРИГАЙЛІВЩИНИ

Фахівці юстиції Сумщини продовжують надавати адресну правову допомогу, реалізуючи правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!».

У Недригайлівському районі під час чергового виїзду фахівці юстиції спілкувалися з членами громадських організацій: Недригайлівська організація ветеранів, «Спілка учасників АТО – «Патріоти батьківщини» та з мешканцями Недригайлівщини.

Консультації стосувалися найрізноманітніших питань, зокрема, виділення земель для учасників АТО та воїнів-інтернаціоналістів, соціальне забезпечення та стягнення аліментів. Хорошим джерелом інформації стала консультація Міністра юстиції України: http://sumyjust.gov.ua/vdpovd-mnstra/, яка містить чіткі відповіді на питання щодо надання учасникам АТО земельних ділянок, адже дана тема не втрачає своєї актуальності.

Юстиція Сумщини вкотре нагадує, що усі громадяни можуть отримати правову консультацію, скориставшись номером єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.

Юстиція – відкрита для людей!

***

#ЧУЖИХДІТЕЙНЕБУВАЄ: 88 МІЛЬЙОНІВ НА КОРИСТЬ ДІТЕЙ СУМЩИНИ

 Життєві історії невигадані й прекрасні своєю традиційністю: батько чекає народження сина, який буде йому другом та стане продовжувачем роду, або принцеси-доньки, яку він буде носити на руках. Але чомусь згодом красива історія затьмарюється непорозумінням між дорослими, і, на жаль, батьки забувають, що в них є сини і доньки.

Закон #ЧужихДітейНеБуває став ефективним засобом нагадування для батьків, які не сплачували дітям аліменти. Як показала практика, його механізми справді ефективні. Сила обмежувальної постанови примусила батька на Путивльщині сплатити більше 10 тисяч гривень боргу, які стали подарунком до 18-річчя сина.

Чотири обмежувальних постанови вплинули на батька з Охтирщини, який сплатив  своїй дитині майже 17 тисяч гривень.  

Подібно розгорталися ситуації з батьками-боржниками й на Глухівщині. Тільки після винесення державним виконавцем обмежувальних постанов та накладення арешту на майно та кошти сини дочекалися від батьків аліментів: один у розмірі більше 11 тисяч гривень, а другий більше 12 тисяч гривень. Ще один батько жалів грошей для своєї доньки Стефанії та не в повному обсязі сплачував аліменти, внаслідок чого виникла заборгованість у сумі понад 44 тисячі гривень. Та обмежувальні постанови подіяли: аліменти сплачені в повному обсязі.

            У Сумах також значимі результати дії законів #ЧужихДітейНеБуває: накопичені борги по аліментах: 30 тисяч, 17 тисяч, 15 тисяч гривень  сплачено під впливом обмежувальних постанов.

            Дію закону посилено ІІ пакетом, де передбачаються фінансові санкції за невчасну сплату аліментів. Саме завдяки цій нормі дитина в Сумах отримала не тільки 45 тисяч гривень боргу зі сплати аліментів, але й понад 22 тисяч гривень штрафу за несплату боргу більше трьох років.

Отож, батькам – боржникам по аліментах, варто знати, що другий пакет Закону #ЧужихДітейНеБуває передбачає зміни, серед яких: збільшення мінімального рекомендованого розміру аліментів до рівня прожиткового мінімуму; фінансові санкції за невчасну сплату, посилення відповідальності за ухилення від виплати аліментів та зміна правил тимчасового виїзду дитини за кордон.

***

 

#СтопБулінг: ІНФОРМАЦІЯ ВАЖЛИВА ДЛЯ ВЧИТЕЛІВ

Інформація щодо протидії булінгу важлива не тільки для дітей, а й для вчителів. У цьому переконалися фахівці юстиції, отримавши запрошення від Сумської загальноосвітньої школи № 18 взяти участь в проведенні розширеного засідання методичного об’єднання класних керівників.

Виступаючи перед педагогами – людьми, від яких залежить комфорт та безпека шкільного середовища, фахівці юстиції, окрім негативних наслідків булінгу психологічного характеру, звернули увагу й на кримінальну відповідальність за умисне нанесення тяжких та середньої тяжкості тілесних ушкоджень, яка наступає з 14 років, і яка передбачає покарання у вигляді обмеження чи навіть позбавлення волі.

 «#СтопБулінг – не одноденна кампанія, а серйозна робота, адже підготовлено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу», яким передбачено суттєві зміни, – говорить очільник юстиції Сумщини Ірина Свистун. – Щоденна робота спеціалістів юстиції в цьому напрямку направлена на формування у дітей негативного ставлення до жорстокості в дитячому середовищі та чіткого механізму протидії цьому явищу».

Не зайвою для вчителів була й інформація про загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!», який є надійним путівником у правовому полі, допомагає віднайти відповіді на багато актуальних питань.

Зупинимо булінг разом!

***

СУМСЬКІ СТУДЕНТИ

ОЗНАЙОМИЛИСЬ З РОБОТОЮ ДЕРЖАВНИХ ВИКОНАВЦІВ

 Бажаєте зсередини побачити роботу державних виконавців? Будь ласка! Сьогодні Управління державної виконавчої служби радо відкрило свої двері для допитливих студентів-правників.

            Майбутні юристи дізнались про примусові заходи виконавчого провадження, зокрема, про порядок стягнення коштів з боржника, звернення стягнення на майно, заробітну плату, стипендію та інші доходи. Ознайомились з Єдиним реєстром боржників, який є відкритим та доступним для всіх, із Системою електронних торгів арештованим майном «СЕТАМ» та змогли побачити зразки справжніх виконавчих проваджень. Студентам розповіли про порядок стягнення аліментів, новації в законодавстві, а також зацікавили випусками програм «Я МАЮ ПРАВО!».

            Крім того, фахівці юстиції приділили увагу важливій темі протидії булінгу, яка останнім часом не втрачає актуальності. Присутні дізнались про відповідальність за прояви дитячої жорстокості та обговорили шляхи викорінення даної проблеми з суспільства. 

            Спеціалісти відділу персоналу наголосили на можливості працевлаштування на державну службу, зазначивши, чим саме престижна ця робота та розповіли про переваги професії державних виконавців.

Ось так, цікаве спілкування зі спеціалістами може послужити своєрідним важелем у виборі роботи, який вже скоро чекає на сьогоднішніх студентів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту