Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageЗастосування пільги з військового збору

З 28 серпня 2018 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України, якою внесено зміни до Порядку підтвердження статусу осіб, які беруть безпосередню участь в антитерористичній операції, з метою застосування пільги з оподаткування військовим збором, затвердженого власною постановою від 30.12.2015 р. № 1161.

Змінами врегульовано порядок підтвердження статусу осіб, які беруть безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення операції Об'єднаних сил, з метою застосування таким особам пільги з оподаткування військовим збором.

Зазначені зміни підготовлено на виконання положень Податкового кодексу, згідно з якими тимчасово, на період здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, не підлягають оподаткуванню військовим збором доходи у вигляді грошового забезпечення зазначених осіб на період їх безпосередньої участі в операції Об'єднаних сил.

(Постанова Кабінету Міністрів України від 22.08.2018р. № 650).

 

Деякі особливості складання податкової накладної за щоденними підсумками операцій

 

Конотопська ОДПІ нагадує, що правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

Правила складання податкової накладної (далі – ПН) регулюються ст. 201 розділу V ПКУ та регламентуються Порядком заповнення податкової накладної, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 2015 року № 1307 із змінами.

Відповідно до п. 201.4 ст. 201 ПКУ ПН може бути складена за щоденними підсумками операцій (якщо ПН не була складена на ці операції) у разі, зокрема, здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником ПДВ), розрахунки за які проводяться через касу/реєстратори розрахункових операцій або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника).

Якщо постачання товарів кінцевим споживачам за готівку здійснюється через юридичну особу – оператора поштового зв’язку і грошові кошти від споживача за поставлений товар надходять на поточний рахунок юридичної особи – постачальника товарів з розрахункового рахунку юридичної особи – оператора поштового зв’язку, то у цьому випадку ПН за щоденними підсумками операцій не може бути складена, тому, що при здійсненні постачання товарів кінцевому споживачу розрахунки за такі товари здійснюються через іншу юридичну особу.

 

Сумські митники виявили правопорушника, який не задекларував товар на суму понад 2 млн гривень

            Днями на митному посту «Ромни» Сумської митниці ДФС працівники митниці разом із співробітниками Управління захисту економіки в Сумській області затримали правопорушника, який надав недостовірні відомості при декларуванні товарів, ввезених на територію України.

Декларантом   подано до митного оформлення декларацію на товари, ввезені в Україну.  У результаті здійснення митного огляду  встановлено, що декларант у поданій  декларації не заявив точні та достовірні відомості про ввезені товари, які підлягають обов’язковому декларуванню. Загальна вартість цих товарів складає  2 101 957 гривень.

Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбачених статтею 472 Митного кодексу України та тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості незадекларованих товарів з їх конфіскацією.

 

 

Платником єдиного податку третьої групи не подана заява щодо зміни видів діяльності: наслідки

 

Конотопська ОДПІ нагадує, що відповідно до п. 299.7 ст. 299 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) до реєстру платників єдиного податку вносяться відомості про платника єдиного податку, зокрема види господарської діяльності.

Згідно з пп. 298.3.1 п. 298.3 ст. 298 ПКУ платники єдиного податку у разі зміни відомостей, внесених до реєстру платників єдиного податку, мають надати заяву, до якої, зокрема, включаються відомості про зміну видів господарської діяльності.

Отже, для забезпечення відображення у реєстрі платників єдиного податку достовірної інформації про види господарської діяльності платник єдиного податку третьої групи у разі зміни видів господарської діяльності протягом податкового (звітного) періоду повинен подати разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни, заяву про внесення змін до реєстру платників єдиного податку.

Слід зазначити, що у разі неподання заяви щодо зміни видів діяльності і здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку, платники єдиного податку, зокрема, і платники єдиного податку третьої групи, зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності (пп. 7 пп. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ).

Крім того, у разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку першої – третьої груп вимог, встановлених главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу XIV ПКУ, анулювання реєстрації платника єдиного податку першої – третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом (п. 299.11 ст. 299 ПКУ).

 

 

І знову незадекларовані культурні цінності

 

Громадянин Російської Федерації намагався перетнути кордон України з незадекларованими марками через митний пост «Катеринівка» Сумської митниці ДФС.

В зону митного контролю митного поста "Катеринівка" Сумської митниці ДФС в напрямку «виїзд» з території України під керуванням громадянина Російської Федерації заїхав легковий автомобіль. Формою проходження митного контролю росіянин обрав "зелений коридор". Під час митного огляду транспортного засобу, в багажнику серед особистих речей  без ознак приховування були виявлені двадцять вісім поштових марок різних років випуску.

Таким чином, громадянин порушив митні правила, передбачені статтею 471 Митного кодексу України. За цим фактом складено протокол про порушення митних правил.

Нагадуємо, що вивезення за межі території України знаків поштової оплати, виданих до 1991 року, можливе лише за наявності відповідного дозволу.

Відповідно до вимог п. 9 Інструкції про порядок оформлення права на вивезення, тимчасове вивезення культурних цінностей та контролю за їх переміщенням через державний кордон  дозвіл на вивезення за межі території України  не потрібен для знаків поштової оплати України: поштових марок і блоків, маркованих поштових конвертів і маркованих поштових карток, виданих після 1991 року.

 

Перейти до вмісту