Новини

Юстиція інформує

ImageЗАКОН – ОДИН ДЛЯ ВСІХ, В ТОМУ ЧИСЛІ Й ДЛЯ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

Дотримання законів та виконання судових рішень є основою демократичної, соціальної, правової держави.

Однак не всі представники місцевого самоврядування вміють діяти відповідно до них.

Так, на Сумщині сільська рада порушила законодавство про працю, чим змусила органи держпраці винести постанову про накладення майже 112 тисяч гривень штрафу.

На виконанні в органах юстиції даний документ довго не пробув, оскільки сам штраф, виконавчий збір та витрати своєчасно були стягнуті з боржника державними виконавцями.

Отже, юстиція Сумщини вкотре доводить, що відповідальність за порушення закону неминуча.

Закон – один для всіх!

***

У ШКОЛЯРІВ СУМЩИНИ – НОВИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ТОВАРИШ

По всій Україні розпочався тиждень протидії булінгу в рамках інформаційної кампанії #СтопБулінг, яка покликана надати якнайповніші матеріали про це ганебне явище та навчити дітей, як йому протистояти.

На Сумщині відкриття тижня протидії булінгу в школах розпочалося зі знайомства з новим товаришем –  сподіваємося, саме так діти сприйматимуть – пересувний  «ПРАВОВИЙ MessageBox» для школярів, наповнений правовою інформацією.

На цьому тижні домівкою правового помічника школярів стала Сумська класична гімназія.

«Часто буває, що діти соромляться брати інформацію з рук дорослих, – коментує ідею перший заступник начальника юстиції Сумщини Ірина Данильченко. –  А завдяки пересувному «ПРАВОВОМУ MessageBox» для школярів, вони зможуть самостійно, у зручний для них час, знайомитися з інформацією: щодо протидії булінгу та домашньому насильству, про порядок виїзду дітей за кордон».

У свою чергу фахівці юстиції щоденно наповнюватимуть бокси правовою інформацією.

Юстиція – відкрита для людей!

   ***

УРОКИ #СтопБулінг ДЛЯ СТАРШОКЛАСНИКІВ НА СУМЩИНІ

 

Актуальній темі протидії булінгу присвячувалися уроки правових знань у 9 класах загальноосвітніх шкіл області. Вони відбуваються на хвилі інформаційної кампанії Міністерства юстиції України #СтопБулінг, що активно поширюється навчальними закладами. Розроблені якісні інформаційні матеріали, змістовні відеоролики зацікавлюють школярів, до яких, відповідно до віку, знаходять шляхи розуміння правники.  

А для старшокласників тема цікава тим, що фахівці юстиції запрошують їх приєднатися до обговорення актуальних питань та розробки стратегії «Як подолати булінг».

Отож, уроки товариськості, добра і щирості – а саме такими вони є у школах, – тривають, наповнюючи й увесь навколишній світ позитивом.

Ознака нинішнього вересня – перші шкільні дні наповнені для школярів уроками правових знань. Фахівці юстиції і освітяни переконані: зроблені на правову освіту акценти, надають не тільки важливості навчальному процесу, а й зацікавлюють дітей, адже йдеться про важливе – права юних громадян України.

   ***

ЗАТРИМАННЯ АВТІВОК ЗМУСИЛО БАТЬКА СПЛАТИТИ АЛІМЕНТИ

 Яким тільки чином не доводиться витягати кошти з батьків для сплати аліментів власним дітям. Державні виконавці застосовують всі важелі впливу та обмежень, передбачені Законом #ЧужихДітейНеБуває, щодо осіб, які недобросовісно сплачують аліменти.

Так, в Ямпільському районі семирічна донечка Валерія змогла отримати від батька кошти у сумі 15700 гривень тільки після оголошення в розшук його транспортних засобів та затримання їх працівниками патрульної служби.

Отже, Закон #ЧужихДітейНеБуває діє, знаходячи для кожного батька свій метод, який змусить примусово сплатити кошти дитині.

Нагадаємо, що набрали чинності нові зміни до Закону #ЧужихДітейНеБуває, серед яких: збільшення мінімального рекомендованого розміру аліментів до рівня прожиткового мінімуму; посилення відповідальності за ухилення від сплати аліментів та зміна правил тимчасового виїзду дитини за кордон.

***

«БУЛІНГ – ЦЕ НЕ КРУТО» – ФАХІВЦІ ЮСТИЦІЇ ПРОВОДЯТЬ ІНФОРМАЦІЙНУ РОБОТУ НА ВУЛИЦЯХ МІСТ І СІЛ

Про це повинні знати і дорослі, і діти: булінг – негативне явище і тільки разом ми можемо йому протистояти. Фахівці юстиції Сумщини у всіх районах області  нині, коли розпочався навчальний рік та продовжується тиждень протидії булінгу, проводять вуличне інформування у рамках кампанії Мін’юсту #СтопБулінг.

Дуже часто ми чуємо з новин про прояви жорстокої поведінки дітей до своїх однолітків. Цю ситуацію не можна залишати без уваги, і юстиція Сумщини залучається до подолання цієї гострої та серйозної проблеми сучасності, щоб забезпечити право дітей на безпечний простір.

На вулицях Сумщини від фахівців юстиції люди отримують буклети,  з яких можна дізнатися про булінг та його види, про відповідальність за вчинення булінгу, можливі механізми реагування на випадки булінгу та захисту постраждалих осіб. У кожному інформаційному виданні є телефони гарячої лінії та безоплатної правової допомоги.

«Булінг – це не круто» – дорослі повинні переконати в цьому підростаюче покоління. Круто – бути товариським, успішним, уміти дружити і цінувати товариські стосунки, знати права та обов’язки.

***

ЮСТИЦІЯ СУМЩИНИ: НАВЧИТИ ДОРОСЛИХ ЯК ДІЯТИ В ДИТЯЧИХ СПРАВАХ

 Фахівці обласної юстиції зустрілися з керівниками служб у справах дітей міст і районів Сумщини, щоб обговорити актуальну тему, яка стосується питань світу дитинства – захист прав дітей.

Марина Рудь, заступник начальника Управління державної виконавчої служби юстиції області, ознайомила присутніх з новаціями ІІ пакету Законів #ЧужихДітейНеБуває. Наголосила та тому, що зміни посилюють відповідальність злісних неплатників аліментів та окремо зупинилася на змінах порядку виїзду дітей за кордон. Інформація потрібна, адже у процесі роботи саме служби у справах дітей вирішують питання щодо встановлення місця проживання дитини з одним із батьків.

Окрему увагу проблемі булінгу приділив Микола Зубко, який повідомив про роботу, що проводиться в рамках тижня протидії булінгу. Булінг – це агресивна і вкрай неприємна свідома поведінка однієї дитини або групи дітей стосовно іншої дитини, що супроводжується регулярним фізичним і психологічним тиском. Ситуація з булінгом в Україні доволі невтішна. Статистика свідчить, що 67% дітей стикалися з булінгом в тих чи інших проявах (були жертвою або свідком), а 40% постраждалих від цькування ні з ким не ділилися проблемою і не зверталися за допомогою. Тому завданням юстиції є донесення до населення інформації про те, як зупинити цю вкрай гостру проблему, що потребує негайного вирішення.

Гарним доповненням до виступів стали інформаційні матеріали, якими забезпечили учасників діалогу представники обласної юстиції.

***

 

ЮСТИЦІЯ СУМЩИНИ НАПОВНЮЄ БІБЛІОТЕКИ АКТУАЛЬНОЮ ІНФОРМАЦІЄЮ

Сучасні учні не оминають своєю увагою бібліотеки – тут вони отримують інформацію для навчання, культурного й інтелектуального дозвілля. Саме тому в тиждень протидії булінгу, що проходить на Сумщині в рамках інформаційної кампанії Мін’юсту #СтопБулінг загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», фахівці юстиції активно співпрацюють з бібліотеками.

«Жителів Сумщини необхідно інформувати з усіх важливих питань, – говорить перший заступник начальника юстиції Сумщини Ірина Данильченко. – У ці дні ми активно поширюємо інформацію про булінг – серйозну та вкрай гостру проблему сучасності, що торкається дітей. Отож фахівці юстиції забезпечили бібліотеки області інформацією про булінг та його види, про відповідальність за вчинення булінгу, можливі механізми реагування та захисту постраждалих осіб».

Окрім того, правові куточки бібліотек поповнюються інформаційними виданнями від юстиції щодо протидії домашньому насильству та про порядок виїзду дітей за кордон.

Юстиція – відкрита для людей!

***

 ЧЕСТЬ ТА ВІДВАГА БЕЗ НАСИЛЬСТВА: НА СУМЩИНІ ПРОЙШЛИ УРОКИ #СтопБулінг ДЛЯ КАДЕТІВ

 

Сумські кадети – це продовження кращих традицій служіння Вітчизні. Кадети знають основи, записані в кодексі честі: бути хоробрим, не порушувати дисципліну, поважати старших, піклуватися про молодших, поважати честь і гідність товаришів.

Зібрані, виховані та фізично загартовані ці хлоп’ята повинні бути прикладом взірцевої поведінки та не можуть дозволяти собі образи і приниження інших. А от знання про явище «булінг» зайвими не будуть – саме тому фахівці юстиції Сумщини завітали до Державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою "Кадетський корпус" імені І.Г. Харитоненка для проведення уроків #СтопБулінг.

Учні з цікавістю переглядали запропоновані відеоролики, які висвітлюють проблему булінгу серед школярів, вслухалися в кожне слово фахівців-юристів, які розповідали про відповідальність, що настає за вчинення булінгу. Разом, у ході розмови, кадети і юристи розбирали ситуації та можливі механізми реагування на випадки булінгу.

Відтепер кадети знатимуть як розпізнати булінг та як захистити жертву булінгу та не допустять подібної поведінки в своєму оточенні. Булінг – це не круто!

***

ПРАВОВА ДОПОМОГА ЖИТЕЛЯМ ПУТИВЛЬСЬКОГО РАЙОНУ

 

Безоплатна правова допомога, що її надають сільським мешканцям виїзні мобільні групи фахівців-юристів, сьогодні досягла Путивльщини, овіяного легендами краю Ярославни. Нині, коли й газет менше передплачується, і телебачення за сільськими осінніми клопотами рідше люди дивляться, правова допомога є актуальною.

Спілкуючись із жителями глибинки у селах Яцине і Волокитине, фахівці обласної юстиції побачили, що громадянам така форма роботи дуже потрібна, наскільки вдячні  селяни, коли їм допомогли розібратися зі своїми проблемами, порадили, як діяти в конкретній ситуації.

Жителям сіл були надані консультації з приводу оренди земельної ділянки, спадщини, отримання дубліката свідоцтва про народження, отримання довіреності та  її переклад, отримання субсидії, розірвання договору оренди у зв’язку з недотриманням умов.

Такі виїзди фахівців юстиції та центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – нагода отримати безкоштовні правові консультації, щоб переконатися: юстиція на варті права.

Юстиція – відкрита для людей!

***

«ВИЗНАННЯ БАТЬКІВСТВА» – ЮСТИЦІЯ ПРЕЗЕНТУЄ ДРУГИЙ ВИПУСК ТЕЛЕПРОГРАМИ «Я МАЮ ПРАВО!»

Міністерство юстиції України постійно працює над підвищенням правових знань громадян.

Другий випуск програми «Я МАЮ ПРАВО!» розкриває тему «Визнання батьківства». Відеоматеріал створений за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який реалізується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром надання правової допомоги та фінансується Урядом Канади.

У програмі роз’яснюється, що потрібно робити та куди звертатися для визнання батьківства.

Зокрема, громадяни можуть скористатися первинною та вторинною правовою допомогою у центрах та бюро безоплатної правової допомоги. Визнання батьківства відбувається за такою процедурою:

1) Якщо батьки не перебувають у шлюбі, достатньо спільної заяви батька і матері про визнання батьківства.

2) Якщо мати дитини не перебуває у шлюбі, а заява про визнання батьківства відсутня, прізвище та громадянство батька дитини визначається за прізвищем та громадянством матері, а власне ім’я та по батькові дитини зазначається за вказівкою матері. Якщо відомості про батька записані саме у такому порядку, для визначення походження дитини від батька потрібно подати  позовну заяву про визнання батьківства до суду.

У позовній заяві потрібно зазначити: а) фактичні дані про дитину; б) будь-які відомості, які зможуть засвідчити походження дитини від батька. До заяви додаються необхідні докази, а також документи, що підтверджують сплату судового збору або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позов про визнання дитини може пред’явити мати дитини; опікун; піклувальник; особа, яка утримує та виховує дитину; сама дитина, якщо вона досягла 18 років; особа, яка вважає себе батьком дитини.

Одним з доказів батьківства є результат судово-біологічної (судово-генетичної) експертизи. Спеціалісти радять проводити таку експертизу лише у сертифікованих лабораторіях. В іншому випадку суд може не взяти результат експертизи до уваги.

На підставі рішення суду орган ДРАЦС вносить зміни до актового запису про народження змінює інформацію про батька і видає нове свідоцтво про народження дитини.

Захищай свої права разом з Мін’юстом!

Переглянути важливу правову інформацію можна за посиланням:

Інформер: https://youtu.be/4n2n2KYrRXc

Програма: https://youtu.be/EHzPFeR3M8M

***

 

 

СИЛА ІІ ПАКЕТУ ЗАКОНІВ #ЧужихДітейНеБуває : 90 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ АЛІМЕНТІВ ТА 45 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ ШТРАФУ НА КОРИСТЬ ДИТИНИ

 

Успішні результати І пакету законів #ЧужихДітейНеБуває дозволили зробити ще один крок – з 28 серпня у силу вступили нові норми. Вони передбачають додаткові фінансові санкції за невчасну сплату аліментів.

Державні виконавці Сумщини за перші дні дії нововведень побачили їх ефективність – на користь дітей стягнуто понад 79 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ, з яких – 5 мільйонів гривень із застосуванням санкцій ІІ пакету законів.

Сумчанин Євген, забувши про свою рідну дитину, про свій обов’язок бути батьком, накопичив за роки великий матеріальний борг перед своєю дитиною майже 90 тисяч гривень.

Можливо, він би й далі не звертав увагу ні на дитину, ні на рішення суду, але під час розмови з державним виконавцем чоловік зрозумів, що на нього чекають суспільно-корисні роботи. І тут сталося диво – батько знайшов не тільки 90 тисяч гривень боргу, а ще й застосовані до нього фінансові санкції у розмірі 50% від суми боргу та 10% виконавчого збору. Ось так дитина, завдячуючи дії ІІ пакету закону #ЧужихДітейНеБуває, отримала 135 тисяч гривень.

Закон працює і це видно у результатах роботи заради забезпечення прав дітей на вчасне і повне отримання аліментів, їх благополуччя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту