Новини

Юстиція інформує

Image 2 вересня – українському нотаріату виповнюється 25 років

 НОТАРІАТ УКРАЇНИ: ДОВІРА, ПРОФЕСІОНАЛІЗМ, НОВАЦІЇ УПРОДОВЖ 25 РОКІВ

Нотаріат України, і в його складі професійна спільнота Сумщини, зустрічають не тільки своє професійне свято, а й ювілей – відтоді, як було прийнято Закон України «Про нотаріат».

Це вже історія, але вона свідчить про важливу роль нотаріату – як професійні фахівці, більше того, активні учасники суспільного життя на всіх етапах його розвитку, з’явилися ще в часі існування давніх держав. Змінилися епохи, суспільні формації, але найважливіше завдання нотаріусів – бути природним захисником прав людини, надавати незалежну і неупереджену юридичну допомогу на засадах рівності, законності і справедливості – залишилося до сьогодні.

Українська держава поклала на нотаріусів важливу місію – бути свідком і учасником правочину. Йдеться про державних чи приватних нотаріусів – усі вони послуговуються одним законодавством і в однаковій мірі відповідають перед законом за доброчесність і професіоналізм.

Нотаріальна спільнота Сумщини сьогодні – це 17 державних та 120 приватних нотаріусів області, поряд з якими працюють консультанти. Щодня вони надають широкий спектр послуг, які можна побачити в цифрах: за І півріччя 2018 року державними нотаріусами надано майже 16 тисяч послуг, а приватними – близько 100 тисяч. Це вагомі показники, що говорять самі за себе: і громадяни, і суб’єкти підприємницької діяльності довіряють нотаріусам важливі моменти свого життя і діяльності.

Запроваджуючи в правовій сфері України новації, європейські формати надання послуг Мінюст долучає до цих процесів і нотаріат. Зовсім недавно приватним нотаріусам надано право реєстрації договорів оренди землі, потім нотаріуси почали реєструвати суб’єктів підприємницької діяльності – юридичних і фізичних осіб. І це далеко не повний перелік новацій, що сприяють ефективним перетворенням у правовій сфері нашої країни, утверджують довіру до права і правової держави.

За 25 років нотаріат України зміцнився кадрами, тут працюють фахівці, які мають досвід і водночас – відкриті динаміці змін. У нотаріальній спільноті Сумщини сформувалися династії, які від старшого покоління взяли найкращі якості: відповідальність, чесність, комунікативність, ретельність, які формують професіоналів.

Від імені юридичної спільноти області вітаю колег-правників, які обрали своєю діяльністю надання нотаріальних послуг, з ювілейним професійним святом. Успіхів Вам у роботі, енергії та завзяття.

Нам і надалі разом утверджувати ідеї верховенства права, захищати справедливість і формувати новітню правову культуру, адже обраний суспільством напрям розбудови правової держави – несхитний, на це спрямовані активні дії і владних структур і громадськості. Це стане запорукою благополучного і успішного розвитку України.

 

 

Консультує Міністр юстиції України Павло ПЕТРЕНКО

НОВІ РОЗМІРИ АЛІМЕНТІВ

Доброго дня, пане Міністре! Скажіть, чи це правда, що ви добилися підвищення аліментів для дитини? Бо я отримувала по 930 гривень, хоча добре знаю, що батько мого сина міг би сплачувати більше. Ці гроші дуже потрібні нашим дітям, бо тих копійок, які ми отримуємо зараз, ні на що не вистачає.

Соломія Довгопляс

Хочу поінформувати шановну читачку, що на початку липня ми домоглися прийняття другого пакету законів у рамках проекту Уряду та Мін’юсту #ЧужихДітейНеБуває. Новації цих законів покликані захистити економічні права найменших українців та убезпечити їх від можливого економічного насильства з боку дорослих.

Серед іншого ми прописали й норму, яка стосується підвищення мінімального розміру аліментів на одну дитину. Ця норма, як й інші положення пакету законів, почала діяти 28 серпня.

Який розмір аліментів запроваджується цим Законом?

Відповідно до прийнятих змін, мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Однак ця сума може бути присуджена лише в тому випадку, коли у батька чи матері, які проживають окремо, не вистачає коштів для того, щоб платити більші аліменти.

Натомість, мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину прирівнюється до прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

З 28 серпня це буде:

1.      1559 грн для дитини до 6 років,

2.      1944 грн для дітей від 6 до 18 років.

З 1 грудня планується підняття відповідних сум до:

1.      1626 грн для дітей менше 6 років,

2.      2027 грн для дітей 6 років і старших.

Чи готові органи юстиції до запровадження цих положень?

З упевненістю можу сказати, що всі органи юстиції загалом, і органи виконання судових рішень Мінюсту зокрема, на 100% готові до роботи з громадянами в рамках нового Закону.

Для їхньої підготовки ми провели величезну кількість тренінгів та семінарів, підготували чіткі покрокові інструкції щодо того, як саме реалізовувати законодавчі новації.

Яким чином здійснюватиметься контроль за цільовим витрачанням аліментів?

Одне з важливих питань, які нам задавали як представники громадськості, так і депутати перед прийняттям другого пакету законів, стосувалося посилення контролю за використанням коштів. Адже багато хто побоювався, що сплачені аліменти можуть використовуватися не на потреби дитини.

Хочу наголосити, що органи опіки та піклування проводитимуть регулярні інспекції батьків, з якими живуть діти і які, відповідно, отримують аліменти. Порядок та періодичність таких інспекцій визначатиметься Мінсоцполітики.

Окрім того, за заявою платника аліментів, який не має заборгованості зі сплати аліментів, інспекції можуть проводитися позапланово, але не більше  одного разу на три місяці.

Також у законі ми передбачили санкції до того з батьків, котрий витрачає отримані кошти не на потреби дитини, зокрема, ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Де можна отримати детальнішу консультацію по кожному конкретному випадку?

Для того, щоб отримати більш детальні консультації чи роз’яснення, слід звернутися до одного з наших центрів чи бюро безоплатної правової допомоги. Дізнатися, де розташовано найближчий з них можна на сайті http://legalaid.gov.ua/ua/ або за телефоном гарячої лінії: 0(800)213-103.

 

 

НА ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ РІДНОМУ МІСТУ ФАХІВЦІ ЮСТИЦІЇ ДАРУВАЛИ ПРАВОВІ ЗНАННЯ

             На вулицях Сум панує радісна метушня – жителі та гості, від старого до малого, вітають рідне місто з Днем Народження – 363 річницею!        

Фахівці юстиції також долучилися до святкування, адже можна скористатись нагодою і подарувати людям правові знання, звичайно ж, з посмішкою та вітаннями.

            Охочих поспілкуватись зі спеціалістами-правниками виявилось дуже багато, адже більшість мешканців області вже знають про правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!». Тож коли побачили знайому символіку, без роздумів підходили до привітних фахівців.

            Теплі вересневі дні – це завжди новий крок для тисяч дітей, які тільки знайомляться зі школою чи продовжують свою подорож Країною знань. А школа – це не лише навчання. Це нові друзі, розвиток і формування особистості. Й, на жаль, часто – середовище розповсюдження такого явища, як булінг.

            Завдання спеціалістів юстиції – навчити дітей та дорослих запобігати й боротись з цим ганебним явищем.

            Дорослі громадяни отримали також покрокові інструкції як протидіяти домашньому насильству, куди звертатись за допомогою та яке покарання отримає кривдник.

            Щаслива країна починається з родини чи невеликого міста, тож, будуймо свою країну разом – правову і квітучу!

 

 

СПІЛЬНО ПРАЦЮВАТИ НАД ВИКОНАННЯМ ІІ ПАКЕТУ ЗАКОНІВ #ЧужихДітейНеБуває

Юстиція Сумщини в активному процесі виконання ІІ пакету законів #ЧужихДітейНеБуває. Органи виконавчої служби, які знаходяться в центрі цієї роботи, комунікують з усіма структурами, які причетні до реалізації Закону.

Для цього проведено робочі зустрічі з представниками судів, пенітенціарної служби (пробації) та органами місцевого самоврядування Сумщини.

У змістовному діалозі обговорили результативність упровадження І пакету змін та розглянули ефективність застосування  нових посилень для притягнення до відповідальності злісних неплатників аліментів і залучення їх до виконання суспільно-корисних робіт. Питання є актуальним, оскільки дана форма впливу виявилась більш ніж ефективною.

Нагадаємо, станом на 30 серпня  цього року до суспільно-корисних робіт на Сумщині притягнуто 50 злісних неплатників аліментів, 22 особи вже відпрацювали визначені рішеннями терміни,  24 особи нині виконують свій обов’язок перед дітьми у такий спосіб. Як результат такої діяльності – дітям вже перераховано 61 тисяча гривень.

 

 

ДЛЯ СТАРШОКЛАСНИКІВ СУМЩИНИ НАВЧАЛЬНИЙ  РІК ПОЧАВСЯ З УРОКУ ПРАВОВИХ ЗНАНЬ

Знаково, що у рік реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» перший урок у сумських школах присвятили правовим знанням.

Фахівці юстиції Сумщини для учнів старших класів області провели уроки «Я МАЮ ПРАВО!», темою яких були права і  обов’язки дітей.

У цікавій формі школярам  розповіли про основні положення Конвенції про права дитини та про права, гарантовані Конституцією України. Розмова була по-дорослому серйозною, адже старшокласники вже не малолітні діти, вони перейшли до правової категорії – неповнолітні особи.  Це передбачає повну адміністративну відповідальність та більш сувору кримінальну.

Школярі  уважно слухали, задавали запитання та жваво обговорювали важливі для них теми, така зацікавленість – вияв поваги до права і щира впевненість – Україні бути правовою державою!

 

 ЮСТИЦІЯ СУМЩИНИ: ТРУДОВІ КОШТИ СТЯГНУТО

 

Рішення суду, що вступили у законну силу, є обов’язковими для виконання. Це повинні чітко розуміти  суб’єкти господарювання, щоб не доводити ситуацію до загострення і примусових заходів.

У місті Суми теплопостачальне підприємство повинно було сплатити на користь свого працівника  заробіток за час вимушеного прогулу в розмірі більше 37 тисяч гривень з подальшим утриманням податків та платежів, проте в добровільному порядку рішення суду не виконувало.

Одразу, коли стягувач звернувся до органів юстиції з виконавчим документом, державні виконавці стягнули не тільки суму всього боргу, а ще й витрати та виконавчий збір.

Отож, як говорить народне прислів’я «скупий платить двічі». А юстиція Сумщини завжди перебуває на захисті інтересів громадян.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту