Новини

Пенсійний фонд України інформує

Image Майбутнє пенсійного забезпечення         – накопичувальна система

 Сучасна система пенсійного забезпечення в Україні складається з трьох рівнів.

            Солідарна система ("перший рівень") базується на засадах солідарності і субсидування. В цій системі призначається пенсія за віком, пенсія по інвалідності та пенсія у звязку з втратою годувальника.

            Всі виплати у межах цієї системи здійснюються за рахунок коштів Пенсійного фонду. Саме на оплату цих пенсій йде частина єдиного внеску, який нараховується на заробітну плату та сплачується за рахунок роботодавця. Наприклад, якщо працівник отримує мінімальну заробітну плату (3723 грн), на цю суму роботодавець має нарахувати та сплатити 22% єдиного внеску (819,06 грн). Більша частина цієї суми (на даний момент – 85,6215%) йде як раз до солідарної системи на виплату пенсій.

Накопичувальна система ("другий рівень") передбачає накопичення коштів застрахованих осіб у державному Накопичувальному фонді (або у відповідних недержавних пенсійних фондах). Учасники цієї системи зможуть отримати довічну пенсію або одноразову виплату. Згідно пенсійної реформи, саме цей рівень пенсійного страхування відповідно Закону України  від 3 жовтня 2017 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій № 2148-VIII» має функціонувати з 1 січня 2019 року. Учасниками накопичувальної системи будуть особи, які станом на 1 січня 2019 року підлягатимуть загальнообов’язковому  державному пенсійному страхуванню, тобто особи, на заробітну плату яких нараховується та сплачується роботодавцем єдиний соціальний внесок. Якщо у таких осіб станом на 1 січня 2019 року буде залишатися менше 10 років до досягнення пенсійного віку, внески до накопичувальної системи можна сплачувати в добровільному порядку.

            Система недержавного пенсійного забезпечення ("третій рівень"), на відміну від попередніх двох рівнів, є добровільною. Її основу складають недержавні пенсійні фонди. Якщо особа бажає отримувати додаткові виплати до пенсійних виплат, отримуваних у межах інших двох систем, вона може обрати недержавний пенсійний фонд (або навіть декілька) та здійснювати внески туди. Проводити відповідні виплати на користь особи у пенсійний фонд може також її роботодавець (або профспілка).

 

 

Конотопське об’єднане управління Пенсійного фонду України Сумської області повідомляє, що загальна потреба в коштах для забезпечення  виплати пенсій та грошової допомоги у вересні 2018 року становить 71,7 млн.грн.

         З 03 вересня 2018 року розпочато  фінансування пенсійних виплат в сумі  2,7 млн.грн.,  що складає  3,8 %  від загальної потреби.

 

Перейти до вмісту