Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageПодаткова соціальна пільга для студента: розмір та умови отримання

Конотопська ОДПІ повідомляє. Якщо студент, отримує стипендію з бюджету, то податкова соціальна пільга до його заробітної плати не застосовується.

У разі, якщо студент, який не отримує стипендію або отримує спонсорську стипендію та одночасно з навчанням працює та одержує заробітну плату, то він має право на застосування податкової соціальної пільги у розмірі 150 відс. при умові, що розмір його заробітної плати на місяць не перевищує у 2018 році – 2470 гривень.

  При цьому він повинен надати працедавцю довідку з навчального закладу про те, що він там навчається та не одержує стипендію з бюджету.

  Нагадаємо: відповідно до підпункту 169.1.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), з урахуванням норм абзацу першого підпункту 169.4.1 ПКУ студент має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі 150 відс. суми пільги, яка визначена підпунктом 169.1.1 ПКУ (у 2018 році – 1321,50 грн.).

  Разом з тим, підпунктом 169.2.3 ПКУ передбачено, що податкова соціальна пільга не може бути застосована до заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету.

 

ФОП – платник єдиного податку може здавати частину земельної ділянки в оренду, площа якої не перевищує 0,2 гектара, за умови якщо решта земельної ділянки не перебуває в оренді

Конотопська ОДПІ повідомляє, що відповідно до п. 1 ст. 320 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 № 435-ІV зі змінами і доповненнями власник майна має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом. Ця норма також стосується використання майна, яке надається в оренду фізичною особою – підприємцем (далі – ФОП), який знаходиться на спрощеній системі оподаткування.

Підпунктом 291.5.3 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI зі змінами та доповненнями передбачено, зокрема, що ФОП, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, не можуть бути платниками єдиного податку.

Отже, ФОП – платник єдиного податку може здавати частину земельної ділянки в оренду, площа якої не перевищує 0,2 гектара, за умови якщо решта земельної ділянки не перебуває в оренді.

 Податкова міліція Сумщини викрила потужний конвертаційний центр

Співробітники податкової міліції ГУ ДФС у Сумській області спільно зі слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві під процесуальним керівництвом Київської місцевої прокуратури № 1 викрили та ліквідували міжрегіональний конвертаційний центр з обігом 300 млн. гривень.

У ході розслідування кримінального провадження за ч. 3 ст. 212 КК України (ухилення від сплати податків (обов’язкових платежів)) правоохоронці припинили діяльність потужного міжрегіонального конвертаційного центру. Організатори «конверту» протягом 2017-2018 років створили на території Київської, Дніпропетровської та Запорізької областей ряд підконтрольних підприємств, які надавали послуги з незаконного переведення безготівкових грошових коштів у готівку, документального прикриття безтоварних операцій та незаконного формування податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки.

Незаконно проконвертована готівка (за винятком 10-12 відс., які слугували «винагородою» фігурантів справи) передавалась клієнтам. 

Керівник конвертаційного центру створив організовану злочинну групу, до складу якої входило 9 осіб. Щоб замаскувати злочинну діяльність, було зареєстровано на підставних осіб 37 підприємств, у тому числі й підприємства-нерезиденти.

Загальний обсяг проконвертованих коштів склав понад 300 млн. гривень.

За результатами проведених 12 санкціонованих обшуків за адресами фактичного знаходження «тіньових» офісів, мешкання учасників «конвертаційного центру», автомобільного транспорту, що використовувався у злочинній діяльності, вилучено 2,4 млн. грн готівки у національній та іноземній валютах, 32 печатки підприємств та первинні фінансово–господарські документи, чорнові записи, чекові книжки, комп’ютерну техніку, банківські картки та телефони.

На рахунках у банках накладено арешт на 1,3 млн. гривень.

Наразі слідчі дії тривають та вживаються заходи щодо притягнення всіх учасників «конвертаційного центру» до кримінальної відповідальності та забезпечення відшкодування завданих державі збитків.

 

Подання повідомлення про прийняття працівника на роботу

Контопська ОДПІ нагадує, що до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором власник підприємства, установи, організації або фізична особа повинна подати до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування повідомлення про прийняття такого працівника на роботу.

Тобто обов’язок з подання повідомлення поширюється виключно на трудові відносини (коли з працівником укладається трудовий договір).Форма повідомлення про прийняття працівника на роботу затверджена  постановою КМУ від 17.06.2015 р. № 413.

Подати таке повідомлення слід до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів:

– засобами електронного зв'язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб, відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

– на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

– на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше, ніж із п'ятьма особами.

 Сума поворотної фінансової допомоги отримана фізичною особою – підприємцем на загальній системі оподаткування: чи є об’єкт оподаткування?

Конотопська ОДПІ звертає увагу, що відповідно до пп. 14.1.257 п. 14.1 ст. 14 І Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) поворотна фінансова допомога – це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення.

Згідно із п. 177.1 ст. 177 розділу IV ПКУ оподаткуванню підлягають доходи фізичних осіб – підприємців, які отримані протягом календарного року від провадження господарської діяльності.

Враховуючи те, що отримання фізичною особою – підприємцем поворотної фінансової допомоги (позики) відповідно до умов договору підлягає обов’язковому поверненню у визначений строк, то протягом дії договору сума поворотної фінансової допомоги не включається до складу доходу суб’єкта господарювання.

При цьому, слід зазначити, якщо сума поворотної фінансової допомоги не повертається у визначений у договорі термін, то вона включається до складу доходів фізичної особи – підприємця та оподатковується на загальних підставах.

 

 

 

Перейти до вмісту