Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageПродаєте інвестиційні активи – подайте декларацію 

Конотопська ОДПІ звертає увагу, що платник податку на доходи фізичних осіб обов’язково декларує результати усіх операцій з купівлі та продажу інвестиційних активів, здійснених протягом звітного року, як на території України, так і за її межами, за винятком випадків, зазначених в п.п.170.2.8 п.170.2 ст.170 розділу ІV Податкового кодексу України.

Згідно з п.п.170.2.8 п.170.2 ст.170 ПКУ не підлягає оподаткуванню та не включається до загального річного оподатковуваного доходу: а) дохід, отриманий платником податку протягом звітного податкового року від продажу інвестиційних активів, якщо сума такого доходу не перевищує суму, визначену в абзаці першому п.п.169.4.1 п.169.4 ст.169 ПКУ (у 2017 році – 2240 грн.); б) дохід, отриманий платником податку від продажу інвестиційних активів у випадку, визначеному п.п.165.1.40 п.165.1 ст.165 ПКУ (сума доходу, отриманого платником податку внаслідок відчуження акцій, одержаних ним у власність в процесі приватизації в обмін на приватизаційні компенсаційні сертифікати, безпосередньо отримані ним як компенсація суми його внеску до установ Ощадного банку СРСР, або в обмін на приватизаційні сертифікати, отримані ним відповідно до закону, а також сума доходу, отриманого таким платником податку внаслідок відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток за нормами безоплатної передачі, визначеними ст.121 Земельного кодексу України залежно від їх призначення, та майнових паїв, безпосередньо отриманих ним у власність у процесі приватизації).

Отже, якщо продається інвестиційний актив, платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, в якій має відобразити загальний фінансовий результат отриманий протягом звітного року.

 

Прозора система відшкодування ПДВ

На сьогодні в Україні платники податків не мають проблем з відшкодуванням податку на додану вартість. Цей процес є автоматизованим, відкритим та прозорим. Про це в.о. Голови ДФС Мирослав Продан заявив під час презентації результатів роботи ДФС у 2017 році на черговому засіданні Громадської ради при ДФС.  За його словами, повернення ПДВ з бюджету  в Україні є одним з найпрозоріших у світі. Він також відзначив, що протягом останнього часу під час зустрічі з бізнесом, громадськими організаціями, різноманітними бізнес-асоціаціями не було жодних нарікань на роботу системи з відшкодування ПДВ. Загалом у 2017 році платникам було повернуто 120,1 млрд. грн. ПДВ.

Врегулювання своєчасності повернення податку на додану вартість є одним з позитивів 2017 року поруч зі зростанням надходжень до бюджету за рахунок перекриття схем з мінімізації податків, ліквідації каналів незаконного переміщення товарів та водночас підвищення до 95% добровільності сплати податків.

За його словами, ДФС було оновлене серверне обладнання для забезпечення можливості впровадження нових функцій Електронного кабінету, в якому кожні два місяці додавалися нові сервіси.  «Жоден орган виконавчої влади не має такої розгалуженої мережі і немає таких потужних обсягів, як сьогодні є в ДФС. Для прикладу, за 1 секунду обробляється 50 електронних документів. Тому ми сьогодні робимо все можливе, щоб не було жодних збоїв при роботі сервісів, зокрема, прийняття звітності», – наголосив Мирослав Продан.

 

 

 

Новий механізм блокування податкових накладних

Новації, які запропоновані ДФС для реалізації в системі блокування податкових накладних/розрахунків коригування (ПН/РК), в десятки разів зменшать кількість зупинених документів. Про це повідомив директор Департаменту моніторингу доходів та обліково-звітних систем Микола Чмерук під час засідання Громадської ради при ДФС. Він зазначив, що запропонований ДФС підхід до побудови нової системи блокування податкових накладних значно відрізняється від тієї моделі, яка працювала минулого року.

Встановлені ознаки, за якими податкова накладна не буде проходити перевірку на критерії ризиковості платника чи операцій, до яких віднесені: операції з постачання товарів (послуг) кінцевому споживачу та/або які звільнені від оподаткування; обсяг постачання менше 500 тис. грн. та якщо керівник є директором менше ніж у 3-х платників ПДВ;  податкове навантаження більше 3 відсотків.

«Після цього податкова накладна перевіряється, чи виписана вона платником податків, який визначений як ризиковий. Критерії ризикового платника податків ми намагалися виписати так, щоб вони однозначно вказували на платника, який займається «пересортом». Власне, це – платник податків, зареєстрований на викрадені, втрачені документи, зареєстровані на підставних осіб тощо», – зазначив Микола Чмерук.

Далі, якщо платник податків не внесений до переліку ризикових платників, він перевіряється на наявність позитивної історії. І лише у разі невідповідності всім вищезазначеним критеріям буде робитися перевірка ризиковості  здійснення операції.

Ще одна новизна даної системи – це безумовність прийняття рішення після п’яти днів, тобто якщо протягом п’яти днів не прийнято жодного рішення, то така податкова накладна буде автоматично зареєстрована.

 

Результати роботи внутрішньої безпеки ДФС у Сумській області

За словами керівника підрозділу внутрішньої безпеки ДФС Сумщини, працівниками управління протягом січня-лютого 2018 року проведено 9 тематичних перевірок щодо  можливих фактів протиправних дій співробітників ДФС у Сумській області та Сумської митниці.  Як результат,   виявлено 4 порушення, внаслідок чого стосовно 11 співробітників вказаних органів застосовані  заходи дисциплінарного впливу.

Підрозділ УВБ територіальних органів ДФС у Сумській області звертається до платників податків, які є можливими свідками корупційних проявів у системі податкових та митних органів, неупереджено та відверто відреагувати на такі події. Саме ваші звернення надають можливість не допустити правопорушення та зробити роботу державних органів більш прозорою та ефективною. Телефонуйте на номер (0542)58-51-30.

 

З початку року до зведеного бюджету надійшло більше  220 млн. гривень

«Платниками  податків зареєстрованими в Конотопській ОДПІ за січень-лютий  2018 року до зведеного бюджету забезпечено надходження більше 220,0 млн. гривень. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження збільшені на 45,6 млн. грн., або на 26,1 відсотків. До державного бюджету протягом вказаного періоду забезпечені надходження на загальну суму 93,2 млн. грн., збільшення на 22,4 млн. грн., місцеві бюджети для своїх потреб отримали 126,8 млн. грн., збільшення на 23,2 млн. грн.». Про це, в інтерв’ю розповів в.о.начальника Конотопської ОДПІ Юрій Чеботарьов.

 «Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в січні –лютому 2018 року сплачено 82,9 млн. гривень. Порівняно з аналогічним періодом 2017 року надходження зросли на 21,9 млн. гривень.

Серед основних податків за рахунок яких фінансується місцеві бюджети – податок на доходи фізичних осіб, надходження від якого склали 100,8 млн. грн., що на 20,5 млн. грн. більше надходжень аналогічного періоду 2017 року.

Крім того, в порівнянні з січнем-лютим минулого року, збільшені надходження по податку на додану вартість, які в цьому році склали 53,8 млн. грн., (перевищення 17,6 млн. грн.), що визначає його важливість для забезпечення економічної стабільності держави» – підсумував Юрій Чеботарьов.

Перейти до вмісту