Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageОподаткування товарів, що ввозяться фізичними особами

Конотопська ОДПІ інформує, що з 1 січня 2018 року змінилися правила оподаткування товарів, що ввозяться фізичними особами на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі через автомобільні та залізничні пункти пропуску.

Зміни стосуються щодо встановлення оподаткування товарів податком на додану вартість (далі-ПДВ). Правила щодо сплати ввізного мита по ставці 10 % залишились у чинній редакції  статті 374 Митного кодексу України.

За новими правилами не оподатковуються ПДВ операції з: ввезення товарів, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, фізичною особою, яка була відсутня в Україні більше ніж 24 години та яка в'їжджає в Україну не частіше одного разу протягом 72 годин; ввезення товарів, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 50 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, фізичною особою, яка була відсутня в Україні менше ніж 24 години або яка в'їжджає в Україну частіше одного разу протягом 72 годин.

 При цьому є об’єктом оподаткування ПДВ операції із ввезення товарів:  сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 500 євро, з урахуванням мита, що підлягає сплаті; для фізичної особа, яка переміщує товар була відсутня в Україні менше ніж 24 години або в'їжджала в Україну частіше одного разу протягом 72 годин базою оподаткування є частина сумарної фактурної вартості таких товарів, що перевищує еквівалент 50 євро, з урахуванням мита, що підлягає сплаті.

Закон України № 2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», прийнятий 07 грудня 2017 року Верховною Радою України.  

 

Податкова міліція Сумщини викрила черговий підпільний цех

   Під процесуальним керівництвом прокуратури Сумської області податковою міліцією Сумської області викрито групу осіб, яка організувала незаконне виробництво алкогольних напоїв та розповсюджувала їх у різних регіонах України.

   У приміщенні підпільного цеху з використанням обладнання, яке забезпечує масове виробництво, тіньові ділки систематично  та незаконно виготовляли алкогольні напої шляхом змішування спирту з водою в антисанітарних умовах. Незаконно виготовлені алкогольні напої розфасовувались у ПЕТ пляшки.

   За результатами проведених обшуків у виробничих та складських приміщеннях вилучено близько 12 тонн підакцизної продукції, а також обладнання, що забезпечувало масове виробництво лікеро-горілчаних виробів вартістю понад 3 млн. гривень.

   Розслідування кримінального провадження триває.

 

Електронні сервіси ДФС дозволяють швидко отримати необхідну довідку

Під час здійснення професійної діяльності у платників податків виникає необхідність підтвердити відсутність заборгованості перед бюджетом, яку потребує банк або орган державної влади, або контрагент. У такому випадку підтверджуючим документом стає довідка про відсутність заборгованості з податків, зборів та інших платежів, що контролюються органом фіскальної служби.

Конотопська ОДПІ нагадує, що за допомогою сервісу «Електронний кабінет платника» з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП) платник може надіслати заяву та отримати довідку про відсутність податкової заборгованості.    

Суб’єкти сфери публічних закупівель, будь-які зацікавлені органи, підприємства або суб’єкти господарювання у загальнодоступній частині "Електронного кабінету платника" без використання електронного підпису мають можливість переглянути видані платникам довідки та/або завантажити довідку у вигляді файлу з територіального контролюючою органу.

Головні переваги використання Електронного кабінету платника:  можливість на безоплатній основі працювати у цілодобовому режимі; економія власного часу так як відсутня необхідність у відвідуванні органу ДФС; затребувана інформація надходить в режимі реального часу.

 

Нове Положення про ведення касових операцій

Конотопська ОДПІ повідомляє, що з 5 січня 2018 року набрало чинності Положення про ведення касових операцій  у національній валюті, затверджене постановою Національного банку України від 29.12.2017 №148. Одночасно втратила чинність постанова Правління НБУ «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» від 15.12.2004  №637.

Так відповідно до п.6 розділу ІІ Положення суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами: між собою – у розмірі до 10 000 гривень включно; з фізичними особами – у розмірі до 50 000 гривень включно.

Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку, шляхом переказу коштів із поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку чи небанківської фінансової установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку. Кількість суб’єктів господарювання та фізичних осіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується

 

Платники спрямували на підтримку армії понад 45 млн. гривень

У грудні 2017 року платниками податків зареєстрованими в Конотопській ОДПІ  сплачено до Державного бюджету 5,5 млн. гривень військового збору. Загалом Конотопською ОДПІ за  2017 рік, завдяки платникам податків до бюджету мобілізовано 45,5 млн. грн. військового збору, що більше минулорічних надходжень на 10,2 млн. грн. (збір за 2016 рік складав 35,3 млн. гривень.)

Конотопська ОДПІ звертає увагу фізичних осіб, які отримують доходи за межами України та вважають себе патріотами рідної держави на те, що вони зобов’язані долучитись до виконання свого громадянського обов’язку та прийняти участь в декларування своїх доходів подавши до Конотопської ОДПІ декларацію про доходи отримані в 2017 році.

Сплата військового збору є вкрай необхідним для захисту незалежності України. При цьому платниками збору є  фізичні особи – резиденти, які отримують доходи як з джерела їх походження в Україні так і іноземні доходи; фізичні особи – нерезиденти, які отримують доходи з джерела їх походження в Україні та податкові агенти. Ставка збору становить 1,5 відсотків від доходів.

 

 

 

 

Перейти до вмісту