Новини

Пенсійний фонд України інформує

Image Конотопське об’єднане управління Пенсійного фонду України Сумської області продовжує фінансування пенсійних виплат за серпень 2017 року, загальна потреба для забезпечення яких  становить 57 000,00 тис. грн.

 Станом на 09 серпня цього року пенсійні виплати профінансовано в сумі 26 050,37 тис. грн., що складає 45,7 % від загальної потреби на місяць, та відповідає передбаченому графіку поденного фінансування виплати пенсії.

Виплата пенсії у зв’язку з втратою годувальника  дітям, яким виповнилося 18 років

 

Серед пенсійних виплат, які проводить Пенсійний фонд України, зокрема дітям, яким виповнилося 18 років і які навчаються, є пенсії у зв’язку з втратою годувальника. Порядок призначення даного виду пенсій визначено Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Відповідно до статті 36 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” пенсія у зв’язку з  втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по III групі інвалідності. При цьому дітям пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

Непрацездатними членами сім’ї вважаються,  зокрема:

 – діти (в тому числі діти, які народилися до сплину 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років;

– діти, які навчаються за денною формою навчання у вищих навчальних закладах І-ІV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах,  до закінчення ними навчальних закладів, але не більш ніж до досягнення   23 років, та діти-сироти – до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні.

            Після досягнення повноліття (18-річного віку) фізична особа має повну цивільну відповідальність. Тому виплата пенсії у зв’язку з втратою годувальника дітям після досягнення 18-річного віку проводиться безпосередньо дітям. Виплата пенсії проводиться за місцем реєстрації дитини або за її фактичним місцем проживання.

            Для продовження виплати пенсії у зв’язку з втратою  годувальника після досягнення дитиною 18-річного віку необхідно до територіального управління Пенсійного фонду України надати заяву про призначення пенсії, паспорт та довідку  про присвоєння ідентифікаційного номеру, довідку про навчання.

            У довідці про навчання зазначається акредитація навчального закладу, форма навчання, державне забезпечення (повне, неповне), термін навчання, наказ про зарахування до навчального закладу та відрахування з навчального закладу.      Для підтвердження факту навчання  та попередження переплати пенсії у зв’язку з достроковим припиненням навчання довідка подається на початок кожного наступного навчального року.

Перейти до вмісту