Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

Image Сума ПДВ у заблокованих податкових накладних становить 29,4 млн. гривень

За словами Юрія Мельника, заступника начальника ГУ ДФС у Сумській області, за місяць дії Системи автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків (далі – СМКОР) зупинено реєстрацію 1719 податкових накладних/розрахунків коригування у 100 суб’єктів господарювання. Це менше  1 %, а точніше  0,8 % від загальної кількості виписаних накладних. Сума ПДВ заблокованих податкових накладних становить 29,4 млн. гривень.

Основною причиною відмови у реєстрації ПН або неврахування даних таблиць платників податків є відсутність копій документів або недостатність документів, які б підтвердили реальність здійснених господарських операцій.

Платниками податків подано 395 повідомлень щодо подачі документів про підтвердження реальності здійснення операцій по відмовленим ПН/РК на суму ПДВ 14,3 млн. грн. та 453 таблиць даних платників податків, які розглянуті робочою групою ГУ ДФС у Сумській області протягом 3 робочих днів з дня подання повідомлення та документів.

Як повідомив Юрій Мельник, із загальної кількості повідомлень щодо подачі документів про підтвердження реальності здійснення операцій по відмовленим ПН зареєстровано 22,5 відс. податкових накладних, відмовлено в реєстрації 3,3 відс., інші  – перебувають на розгляді в ДФС.

 

Скорочено заборгованість з відшкодування податку на додану вартість

Протягом січня-липня 2017 року платникам відшкодовано 68,3 млрд. грн. податку на додану вартість при заявлених 66 млрд. грн., що   на 41,4%, або на 20 млрд. грн. перевищує відповідний період минулого року. Про це повідомив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан.

Очільник ДФС також розповів, що з початку впровадження Електронного реєстру автоматичного відшкодування ПДВ з 1 квітня 2017 року заборгованість з відшкодування цього податку скорочено на 90,5%, або майже на 13,9 млрд. гривень.

«Якщо на початок квітня – на момент запуску системи автоматичного відшкодування ПДВ – загальна заборгованість становила 15,3 млрд. грн., то в перший місяць роботи електронного режиму борг скоротився на 11,5 млрд. грн. – до 3,8 млрд. гривень. На 1 серпня цей показник вже склав 1,86 млрд. гривень. Лише за перший тиждень цього місяця сума заборгованості зменшилась ще на 410 млн. грн. Маємо надію, що до кінця року питання боргів з відшкодування ПДВ буде повністю закрите. Це один з пріоритетів для ДФС. Вимагаючи від бізнесу чесних та прозорих правил гри, а система моніторингу ризикових податкових накладних лише за місяць дії перекрила більшість схем ухилення, держава повинна виконувати свої зобов'язання перед компаніями», – наголосив Мирослав Продан.

 

Відповідальність за порушення строку користування автомобілем з іноземною реєстрацією

Відповідальність за перевищення встановленого строку транзитного переміщення транспортних засобів передбачена ст. 470 Митного кодексу України. Якщо таке перевищення не більше однієї доби, то власнику загрожує попередження або штраф у розмірі 170 гривень. У випадку перевищення більш ніж на 1 добу, але не більше ніж на 10 діб, штраф складає 3400 грн., якщо понад 10 діб, то сума штрафу зростає до 8500 гривень.

Так, за 7 місяців поточного року працівниками митниць ДФС було виявлено 8979 таких правопорушень. Власникам нараховано штрафів на суму 46,6 млн. гривень.

За порушення термінів тимчасового ввезення транспортних засобів з іноземною реєстрацією (ст. 481 Митного кодексу України) суми штрафів значно більші. За перевищення не більш ніж на 3 доби загрожує штраф у розмірі 850 грн., більш ніж на 3 доби, але не більш ніж на 10 діб та у разі, якщо протягом року ця особа вже притягалась до відповідальності за вчинення такого правопорушення – 5100 грн. За перевищення більш ніж на 10 діб доведеться сплатити вже 17 тис. гривень. За порушення ст. 481 Митного кодексу лише протягом січня-липня 2017 року порушникам нараховано до сплати 22,1 млн. гривень.

Однак найбільші суми штрафів доведеться сплатити тим громадянам., які використовують ввезені транспортні засоби з іноземною реєстрацією в інших цілях, наприклад, комерційних. Штраф за таке порушення складає 300% несплаченої суми митних платежів.

 

Сплата податку на нерухомість співвласниками

У випадку коли нерухомість знаходиться в частковій власності кількох осіб і розділена в натурі то сплачувати податок на нерухомість буде кожний власник за свою частку. Якщо ж нерухомість знаходиться в загальній спільній власності кількох осіб та не розділена в натурі, то сплачувати податок буде один із власників за їх згодою. Пільга по сплаті податку у такому випадку надається конкретному громадянину на ті метри житлової нерухомості, які є його власністю як окремо зареєстровані у держреєстрі.

Таким чином, для прикладу, у разі коли квартирою у 150 квадратних метрів у рівних частках володіють дві особи і дві частки рахуються в реєстрі як окремі об’єкти, кожному з них належить по 75 квадратних метрів. Оскільки Податковим кодексом України передбачена пільга на 60 квадратних метрів для кожного власника, то сплачувати обидва будуть тільки за «зайві» 15 квадратів». При цьому якщо нерухомість не розділена в натурі і у реєстрі рахується як один об’єкт, яким володіють кілька осіб, тоді оподатковуватися будуть 90 квадратних метрів, оскільки 150 квадратів зменшуються на пільгові 60, а  пільга надаватиметься тільки одному з власників, на якого в держреєстрі зареєстрована квартира. 

Пільга надається незалежно від кількості квартир, але при цьому пільги по сплаті податків не надаються на об’єкти, які використовуються власниками для отримання доходів. Наприклад, якщо в одній квартирі людина мешкає, а іншу – здає в оренду або використовує як офіс для підприємницької діяльності, тоді за другу квартиру стягують податок без надання пільги.

Податок нараховується на загальну площу об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості, у тому числі їх часток. У сплаті податку законодавством передбачено пільги. Так, база оподаткування зменшується на 60 кв. метрів для квартир незалежно від їх кількості, на 120 кв. метрів для житлових будинків та на 180 кв. метрів для різних типів житлової нерухомості.

Сплатити податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, платники мають протягом 60 днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення. Саме протягом цього часу платник має право звернутися до податкових органів для звірки даних.

 

 23,7 мільйона гривень – на підтримку Збройних сил України

За січень-липень  2017 року платники, зареєстровані в Конотопській ОДПІ, перерахували до державного бюджету більше 23,7 мільйона гривень військового збору. Як відзначив в. о. начальника Конотопської ОДПІ Юрій Чеботарьов, надходження збору на підтримку української армії в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросли на  26,7 відс., додатково надійшло близько 5 млн. гривень.

– Зростанню надходжень для підтримки армії у 2017 році необхідно завдячити платникам, які  відповідно до законодавства виплачують заробітну плату офіційно працевлаштованим робітникам. При цьому 1,5 відсотка з нарахованих заробітних плат надходять до бюджету у вигляді військового збору. Є претензії до осіб, які отримують доходи на межами України і при повернені додому повинні сплачувати такій збір під час деклараційної кампанії. Аналіз поданих декларацій доходів отриманих в 2016 році свідчить про низьку активність заробітчан. Користуючись тим, що  у інший спосіб ніж добровільне декларування, законодавством не передбачена сплата військового збору, такі особи ухиляються від допомоги збройним силам, що негативно впливає на підтримку незалежності України – підсумував очільник Конотопської ОДПІ.

 

 

Перейти до вмісту