Новини

Пенсійний фонд України інформує

ImageЧи можна на пенсію раніше?

Сьогодні більшість українців може розраховувати на пенсію за віком після досягнення 60 років. Водночас залишаються категорії громадян, які йдуть на пенсію за віком раніше. Це пов'язано з особливим характером та умовами їхньої праці, станом здоров'я тощо.

Як призначається пенсія на пільгових умовах жінкам, краще розглянути на конкретному прикладі. До управління звернулась жінка, яка народилася в 1965 році. Має стаж роботи — 30 років. 6 років 2 місяці 14 днів працювала на заводі маляром, потім гальваніком (професія за Списком № 2). У якому віці вона вийде на пенсію? Які для цього потрібні документи?”

            Жінки, зайняті повний робочий день, зокрема на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць за умови наявності належної кількості пільгового та загального стажу роботи мають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

            У разі якщо жінка не набула повного пільгового стажу за Списком № 2 (10 років), але відпрацювала не менше як половину тривалості стажу (5 років), за наявності в неї передбаченого законодавством стажу роботи (від 20 років 6 місяців до 25 років — залежно від дати звернення за призначенням пенсії) пенсія на пільгових умовах призначається зі зменшенням пенсійного віку, визначеного статтею 26 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, на 1 рік за кожні повні 2 роки роботи за Списком № 2.

            Порядок застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників під час обчислення стажу роботи, що дає право на пенсію на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 № 383.

            Згідно із цим Порядком, під час обчислення стажу, що дає право на пенсію за віком на пільговим умовах, застосовують Списки, що були чинні на період роботи особи, затверджені постановами:

            – Ради Міністрів СРСР від 22.08.1956 № 1173;

            – Кабінету Міністрів СРСР від 26.01.1991 № 10;

            – КМУ від 11.03.1994 №162;

            – КМУ від 16.01.2003 № 36;

            – КМУ від 24.06.2016 № 461.

            До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати внесення цієї посади чи професії в Списки.

            Водночас робота в шкідливих умовах після 21.08.1992 зараховується до пільгового стажу, якщо право на це підтверджено результатами атестації робочих місць.

            Основним документом, який визначає де, ким і протягом якого часу працювала особа, є трудова книжка.

            У разі якщо в трудовій книжці немає відомостей, що підтверджують право на пенсію на пільгових умовах, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій (далі — підприємства) або їх правонаступників. Коли йдеться про підтвердження роботи в особливо шкідливих і шкідливих умовах праці за Списком № 1 і № 2, такі довідки необхідні, оскільки в трудових книжках не зазначено, у яких умовах працювали особи і чи були вони зайняті на певних работах або на певних виробництвах протягом повного робочого дня.

            У довідці має бути зазначено:

            – періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу;

            – професію або посаду;

            – характер виконуваної роботи;

            – розділ, підрозділ, пункт, найменування (або номери) Списків, якими передбачено ці роботи.

            Видавати такі довідки мають право тільки підприємства, на яких працювала особа, або їх правонаступники. Якщо правонаступника немає, то підтвердження періодів роботи, що зараховуються до стажу, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах, здійснюється в порядку, визначеному Пенсійним фондом України за погодженням із Мінпраці та Мінфіном (постанова правління від 10.11.2006 № 18-1), відповідними комісіями, які створено при головних управліннях Пенсійного фонду України в кожній області.

            За шість років роботи за Списком № 2 жінці пенсійний вік зменшується на три роки. Відповідно до статті 26 Закону, пенсійний вік жінки, що звернулась до управління, – 60 років. Отже, право на пенсію за віком на пільгових умовах вона набуде після досягнення 57 років.

 

 

Щодо права виходу на пенсію жінки, яка виховала чотирьох дітей

 

В 2016 році мені виповнилося 55 років. 33 роки я пропрацювала в польовій бригаді державного дослідного господарства. Загальний стаж – 39 років. Маю 4 дітей. Коли я маю вийти на пенсію?

 Статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено, що пенсійний вік жінок, які народилися після 1 квітня 1961 року, становить 60 років. При цьому пенсія за віком призначається за наявності 15 років страхового стажу.

При цьому, до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди, пенсії за віком на пільгових умовах призначаються в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення» від 5 листопада 1991 р. № 1788-XII (далі – Закон 1788).

Пунктом «ж» статті 13  Закону 1788  передбачено, що право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах мають жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро і більше дітей (у т. ч. усиновлених).

Таким жінкам пенсія призначається незалежно від віку та наявного трудового стажу в порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 1992 р. № 244. Відповідно до цього Порядку, жінкам, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро або більше дітей до 14-річного віку, в т. ч. усиновлених, пенсії на пільгових умовах призначаються незалежно від віку та наявного трудового стажу.

Отже, пільгова пенсія жінкам призначається за таких умов:

на час звернення за призначенням пенсії (на дату надання заяви та необхідних для призначення пенсії документів) жінка має бути зайнята на постійній роботі в сільськогосподарському виробництві в колгоспах, державних господарствах, міжгосподарських підприємствах, кооперативах, орендних колективах, а також у селянських (фермерських) та інших господарствах незалежно від форм власності та господарювання;

жінка повинна виховувати п’ятеро чи більше дітей, причому на час звернення за призначенням пенсії вік п’ятої дитини має бути не меншим 14 років.

Той факт, що жінка зайнята на постійній роботі в сільськогосподарському виробництві, підтверджується трудовою книжкою або відповідною довідкою колгоспу, державного господарства, міжгосподарського підприємства, кооперативу, орендного колективу чи селянського (фермерського) або іншого господарства незалежно від форм власності та господарювання. Для визначення віку дітей та їх виховання надаються свідоцтва про їх народження.

У разі ж якщо жінка працює на постійній роботі в сільськогосподарському виробництві та має четверо дітей, права на пенсію за віком на пільгових умовах вона не має.

 

 

 

Перейти до вмісту