Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageДо уваги осіб, які провадять незалежну професійну діяльність!

Конотопська ОДПІ звертає увагу фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, що до завершення декларування доходів, отриманих ними протягом 2016 року, залишилось лічені дні.

Нагадуємо, що останній день надання річної податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) для зазначеної категорії фізичних осіб – 3 травня 2017 року.

Відповідно до підпункту 14.1.226 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України незалежна професійна діяльність це участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, приватних виконавців, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою – підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.

Звітувати за 2016 рік необхідно за формою Декларації, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 15.09.2016 №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859», що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 11.10.2016 за №1349/29479.

 

У І кварталі платниками сплачено більше  96 млн. грн. єдиного внеску

Протягом січня-березня поточного року платниками зареєстрованими в Конотопській ОДПІ забезпечені надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування  на загальну суму 96,1 млн. гривень. Це на 21 відс., або майже на 17 млн. грн. більше запланованого. Про це повідомив в.о. начальника Конотопської ОДПІ Юрій Чеботарьов.

За словами керівника інспекції, сплата єдиного внеску зросла і порівняно з відповідним періодом минулого року. Якщо у першому кварталі минулого року було сплачено 78,4 млн. грн.., то цього року сума надходжень зросла на 17,7 млн. гривень.

«Надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування зросли завдяки збільшенню розміру мінімальної заробітної плати. Зокрема, у березні поточного року сплачено 35,0 млн. грн. ЄСВ, додатково надійшло майже 7 млн. гривень», –  пояснив Юрій Чеботарьов.

Нагадаємо, що єдиний внесок засобами програмного забезпечення автоматично розподіляється Державною казначейською службою України за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування відповідно до визначених пропорцій та перераховується за призначенням – на рахунки, відкриті в Державній казначейській службі на ім’я фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування і пенсійного страхування.

 

Податковою міліцією припинено діяльність центру мінімізації митних платежів

Співробітниками оперативного управління ГУ ДФС у Сумській області в рамках загальнодержавної операції «Рубіж-2017» спільно з прокуратурою області виявлено та припинено протизаконну діяльність групи підприємств у незаконному придбанні нелегальних лісоматеріалів на території Сумської, Житомирської, Чернігівської та Харківської областей, їх легалізації шляхом використання підроблених документів про походження та подальшої реалізації пиломатеріалів на експорт за заниженими цінами.

Грошові кошти від незаконної діяльності поверталась організатору схеми на карткові рахунки, переводились у готівку і знову використовувалась для закупівлі нелегальної деревини, її легалізації та експорту.        

Загальний обсяг операцій, проведених через підприємства, які входили до «центру мінімізації митних платежів» (далі – ЦММП), протягом 2016-2017 років склав близько 70 млн. гривень. Сума завданих бюджету збитків  – понад 10 млн. гривень.

У результаті обшуків вилучено матеріальні цінності та докази незаконної діяльності, а саме: пиломатеріали (дошка дубу, сосни, ясеня)  загальною кількістю  97 м3, деревообробне обладнання, близько 80 тис. грн. готівкових коштів, банківські картки, носії інформації, чорнова документація та печатки  суб’єктів підприємництва. Загальна вартість вилучених матеріальних цінностей та готівки становить близько 4,9 млн. гривень.  Проводиться досудове розслідування виявленого злочину.

 

Навчальний семінар з запобігання корупції в ДФС

У рамках Робочого плану між Державною фіскальною службою України та Офісом технічної допомоги Казначейства США з питань надання технічної допомоги у сфері боротьби з корупцією ДФС на 2017 рік 24 квітня 2017 року відбулось обговорення запровадження навчального семінару з Правил етичної поведінки та запобігання корупції в органах ДФС.

Презентацію пілотного проекту навчального семінару для співробітників центрального апарату ДФС провели радник Офісу технічної допомоги Роберт Кортезі та заступник начальника Головного управління внутрішньої безпеки ДФС Сергій Мартинов.

Під час заходу висвітлювались основні питання дотримання вимог антикорупційного законодавства України, профілактики та попередження корупційних проявів та правопорушень серед працівників ДФС,  обговорювалися законодавчі змін у сфері запобігання і протидії корупції та  міжнародний досвід.

 

Підвищено суми витрат на відрядження державних службовців

Конотопська ОДПІ повідомляє, що 19.04.2017 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 05.04.2017 №241 «Про внесення зміни в додаток 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 2 лютого 2011 р. №98» (далі – Постанова №241).

Постановою №241 внесено зміни у додаток 1 «Суми витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» до постанови Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 №98 «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів».

Так, цим документом підвищено розмір сум добових витрат на відрядження та граничну суму витрат на найм житлового приміщення, а саме:  суму добових витрат встановлено у розмірі 60 гривень (раніше така сума складала 30 гривень);  граничну суму витрат на найм житлового приміщення за добу у межах України збільшено з 250 гривень до 600 гривень.

 

Підприємці на загальній системі оподаткування до складу витрат не мають права включати податок на доходи і військовий збір

Конотопська ОДПІ прояснює, що об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між виручкою у грошовій та негрошовій формі і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такого підприємця.

До витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів, включаються, зокрема:  суми податків, зборів, які пов'язані з проведенням господарської діяльності (крім ПДВ у платників податку на додану вартість, та акцизного податку, податку на доходи фізичних осіб з доходу від господарської діяльності, податку на майно); суми ЄСВ у розмірах і порядку, встановлених законом; платежі, сплачені за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності, одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, які пов'язані з господарською діяльністю.

Податок на доходи фізичних осіб та військовий збір належать до загальнообов’язкових податків і зборів, визначених ст. 9 Податкового кодексу, та не є витратами, пов’язаними з провадженням господарської діяльності.

Отже, витрати зі сплати податку на доходи фізичних осіб та військовий збір згідно п. 177.2 та 177.4 ст. 177 Податкового кодексу України не можуть бути віднесені до складу витрат.

 

 

Перейти до вмісту