12 сесія 7 скликання (30.11.2016)

Про програму розвитку малого та середнього підприємництва в Конотопському районі на 2017 – 2018 роки

                                                                  Image                                                      

       КОНОТОПСЬКА РАЙОННА РАДА

СЬОМЕ СКЛИКАННЯ

ДВАНАДЦЯТА СЕСІЯ

РІШЕННЯ

Конотоп

30.11.2016

Про програму розвитку малого

та середнього підприємництва

в Конотопському районі на 2017 – 2018  роки  

 

З метою подальшого стимулювання розвитку, підтримки малого та середнього підприємництва в Конотопському районі, відповідно до Закону України «Про розвиток та державну  підтримку малого і середнього підприємництва в Україні», керуючись статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

районна рада вирішила:

            1.Затвердити програму розвитку малого та середнього підприємництва в Конотопському районі на 2017-2018 роки (додається).

            2. Визначити головним розпорядником коштів та відповідальним виконавцем в цілому по Програмі Конотопську районну державну адміністрацію.

            3. Рекомендувати селищній та сільським радам здійснити організаційно – практичні заходи щодо забезпечення виконання показників і завдань програми розвитку малого та середнього підприємництва в Конотопському районі на                  2017 – 2018 роки.

            4. Відділу економічного розвитку і торгівлі Конотопської районної державної адміністрації забезпечити організацію роботи по виконанню програми розвитку малого та середнього підприємництва в Конотопському районі на 2017 – 2018 роки.

            5. Рішення районної ради від 26.11.2014 «Про програму розвитку малого та середнього  підприємництва у Конотопському районі на 2015-2016 роки» вважати таким, що втратило чинність з 01 січня 2017 року.

            6. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань землекористування, агропромислового комплексу, малого підприємництва, архітектури, екології, будівництва, транспорту та зв’язку.

 

Голова районної ради                      А.В.Боярчук

Олійник 2 32 18

 

Надіслано: до протоколу – 1, постійній комісії з питань землекористування, агропромислового комплексу, малого підприємництва, архітектури, екології, будівництва, транспорту та зв’язку – 1, Конотопській районній державній адміністрації – 1, фінансовому управлінню РДА – 1, відділам РДА: відділу економічного розвитку і торгівлі  – 1, агропромислового розвитку – 1, фінансово-господарського забезпечення – 1, відділу з організації надання адміністративних послуг апарату РДА – 1, селищній та сільським радам – 30, Конотопському міськрайцентру зайнятості населення – 1.

Додаток до рішення районної ради            

сьомого скликання від 30.11.2016    

Програма розвитку малого та середнього підприємництва

в Конотопському районі на 2017-2018 роки

(далі – Програма)

1. Паспорт Програми

 

1.

Ініціатор розроблення Програми

Конотопська районна державна адміністрація

2.

Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення Програми

   Розпорядження голови Конотопської районної державної адміністрації від 11.05.2016 № 117 – ОД „Про розроблення проекту програми розвитку малого та середнього підприємництва в Конотопському районі на 2017-2018 роки”

3.

Розробник Програми

Відділ економічного розвитку і торгівлі Конотопської районної державної адміністрації

4.

Співрозробники Програми

Конотопська районна рада, управління та відділи Конотопської районної державної адміністрації, Конотопський міськрайонний центр зайнятості, рада підприємців при Конотопській районній державній адміністрації

5.

Відповідальний виконавець Програми

Відділ економічного розвитку і торгівлі Конотопської районної державної адміністрації

6.

Учасники Програми

Відділ економічного розвитку і торгівлі Конотопської районної державної адміністрації, структурні підрозділи Конотопської районної державної адміністрації

7.

Термін реалізації Програми

2017 -2018 роки

7.1

Етапи виконання Програми  (для довгострокових програм)

8.

Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні Програми

9.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації  Програми, всього,

у тому числі :

10,0

 

9.1.

кошти районного бюджету, гривень

9.2.

кошти інших джерел

2017 рік – 5,0 тис. грн.

2018 рік – 5,0 тис. грн.

 

 

2. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

Головним фактором формування середнього класу є розвиток малого і середнього підприємництва, що гарантує стабільність економіки та підвищення рівня життя громадян. У результаті відкриття власної справи та самозайнятості знижується рівень безробіття та водночас підвищується рівень доходів населення, що сприяє зростанню сукупного попиту та збільшенню обсягу виробництва.

За підсумками 2015 року в Конотопському районі налічується 516 суб’єктів підприємництва,  з них 97 малих та середніх підприємств та 419 одиниць фізичних осіб-підприємці, що на 12,2 %, або на 63 особи  менше, ніж у 2014 році.

Кількість малих підприємств на 10 тис. осіб наявного населення за 2015 рік становить 29 одиниць, що на рівні показника 2014 року.

Аналіз діяльності малих підприємств дозволяє простежити певні тенденції щодо галузевої структури даних суб’єктів. Переважна більшість суб’єктів малого бізнесу працює у сільському – 87%, лісовому                      господарстві – 3 %, промисловості – 2 %, у сфері транспорту – 2%,                  торгівлі – 6%.

У Конотопському районі в 2015 році у малому та середньому підприємництві  зайнято близько 2654 осіб, що становить 15,5 % економічно активного населення працездатного віку.

Протягом останніх років малі та середні підприємства мають негативну динаміку до зростання обсягів реалізованої продукції.

У 2015 році підприємствами – юридичними особами малого бізнесу реалізовано продукції, робіт та послуг на суму 227273,5 тис. грн., що на 22,8 % у загальному обсязі реалізації продукції економіки району.

В сільському господарстві району налічується 57 фермерських господарств, площа земельних ділянок, що використовуються фермерськими господарствами становить 4865,65 гектарів, орендованих та постійному користуванні сільськогосподарських угідь, що складає 3,6 % загальної площі сільськогосподарських угідь району. Фермери в основному спеціалізуються на виробництві продукції рослинництва.

Послуги населенню надають 2 сільськогосподарськіх обслуговуючих кооперативів: „Згода” (с. Хижки) та „Діброва” (с. Духанівка), (з оброблення землі, транспортні послуги, послуги по обробці деревини, переробки зерна) та 2  садиби сільського зеленого туризму: „Північний ліс” с. Жолдаки та хутір „Лісовий”, с. Новомутин.

За останні роки відбулись позитивні зрушення щодо оплати праці працівників, задіяних у середньому, малому бізнесі. Середньомісячна заробітна плата найманих працівників у 2015 році на малих підприємствах становила 3425,55 грн., що на 32,1 % більше відповідного періоду 2014 року. До кінця 2016 року середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника за оперативними даними зросте на 42,4% порівняно з показником 2015 року та становитиме 4880 гривень.

Незважаючи на зменшення кількості найманих працівників у малому підприємництві, МСП має значний вплив на економічно-соціальний розвиток району.

Про це свідчить виявлена стійка тенденція щодо збільшення кількості найманих працівників у середньому підприємництві та зростання середньомісячної заробітної плати як на середніх, так і на малих підприємствах.

          У 2015 році до районного бюджету надійшло 19,1 млн. гривень від суб’єктів малого та середнього підприємництва, що у порівнянні з минулим роком більше на 7,8 млн. гривень 69,0 %.

Для забезпечення дерегуляції господарської діяльності та надання підприємцям і населенню своєчасних та якісних адміністративних послуг забезпечено функціонування Центру надання адміністративних послуг Конотопської районної державної адміністрації.

За 2015 рік Центром прийнято від суб'єктів 16346 заяв на надання адміністративних послуг, частиною яких є і документи дозвільного характеру. Зазначене зростання пов'язане з розширенням переліку послуг, що надаються через Центр надання адміністративних послуг.

За січень-вересень 2016 року Центрі зареєстровано 7295 заяв щодо надання адміністративних послуг

З метою поліпшення надання адміністративних послуг Центр надання адміністративних послуг забезпечений сучасною оргтехнікою та укомплектований штат у повному обсязі. 

Основними причинами, що перешкоджають розвитку малого і середнього підприємництва, як в цілому в Сумській області, так і безпосередньо у Конотопському районі, є:

            – нестача внутрішніх фінансових ресурсів, складність доступу до зовнішніх джерел фінансування та залучення інвестицій;

– нестабільність податкового законодавства у сфері розвитку малого та середнього підприємництва, що не дає можливості суб’єктам підприємництва планувати свою діяльність на тривалий період;

– складність процедур сертифікації і стандартизації товарів та послуг;

– низький рівень активності суб’єктів малого та середнього підприємництва щодо захисту власних інтересів;

– неналежний рівень інформаційного, консультативного та методичного забезпечення підприємницької діяльності.

Однією з основних умов подолання негативних тенденцій розвитку малого та середнього підприємництва є розроблення та здійснення комплексу заходів щодо розв’язання проблем, які перешкоджають подальшому поліпшенню бізнес-середовища.

              

3. Мета Програми

Метою Програми є створення сприятливих умов для розвитку малого та середнього підприємництва району, забезпечення зайнятості населення, підтримки та розвитку підприємництва у пріоритетних сферах, зокрема                     впровадження енергоефективних, інноваційних технологій, спрямування дій органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, суб’єктів господарювання на розв’язання актуальних проблем, що стримують розвиток малого та середнього підприємництва в районі.

4. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, обсягів та джерел фінансування, строки та етапи виконання Програми

Подальший розвиток малого та середнього підприємництва, як стратегічного напрямку соціально-економічного розвитку району, можливий при реалізації комплексу заходів з удосконалення регулювання підприємницької діяльності, фінансово-кредитної підтримки, інформаційного забезпечення, подальшого формування інфраструктури підтримки підприємництва.

Розв’язати проблему розвитку малого та середнього підприємництва передбачається шляхом:

розширення можливостей доступу суб’єктів малого та середнього підприємництва до отримання фінансово-кредитних ресурсів;

надання підтримки інноваційно-орієнтованим суб’єктам малого та середнього підприємництва;

сприяння розвитку інфраструктури підтримки малого та середнього підприємництва;

удосконалення системи інформаційної підтримки;

дерегуляції господарської діяльності, у тому числі шляхом запровадження спрощеного доступу до отримання адміністративних послуг.

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів інших джерел.

Ресурсне забезпечення Програми наведено у додатку 1 до Програми.

 

5. Перелік завдань і  заходів програми та результативні показники.

 

Основним завданнями Програми є:

стимулювання розвитку підприємницької ініціативи за рахунок власних фінансових, майнових, трудових ресурсів району;

стимулювання залученню інвестицій у розвиток малого та середнього підприємництва;

оптимізація та упорядкування місцевих податків і зборів;

надання суб’єктам малого та середнього підприємництва для здійснення господарської діяльності вільних об’єктів державної та комунальної власності;

залучення до підприємницької діяльності жінок, молоді пенсіонерів та інших незахищених верств населення.

Впровадження політики розвитку малого та середнього підприємництва  в районі сприятиме активному включенню населення до заняття підприємницькою діяльністю. Це забезпечить покращення його умов життя шляхом створення нових робочих місць, наповнення місцевих бюджетів, насичення товарних ринків конкурентноздатною, високоякісною продукцією.

            Досягнення мети програми та виконання поставлених нею завдань потребує реалізації комплексу взаємопов’язаних заходів.

            Реалізація заходів Програми повинна прискорити розвиток підприємництва в районі, забезпечити подальше зміцнення організаційно-правової та фінансово-кредитної бази малого бізнесу, активізувати інвестиції  у даному секторі, підвищити стійкість і економічну привабливість підприємницького середовища.

Реалізація заходів на кінець дії Програми дозволить :

      кількість малих підприємств збільшити на 1 %;

     забезпечити збільшення надходження коштів до місцевих бюджетів від діяльності суб’єктів малого підприємництва до 8,6 % ;

збільшити питому вагу реалізованої малими підприємствами продукції (робіт, послуг ) в  економіці  району на 1%.

 

    6. Напрями діяльності та заходи Програми

 

Напрямки діяльності та заходи Програми наведені у додатку 2 до Програми.

 

7. Координація та контроль за ходом виконання  Програми

 

            Координацію та контроль за ходом виконання Програми здійснює відділ економічного розвитку і торгівлі Конотопської районної державної адміністрації.

            Згідно з Наказом Міністерства економіки України  від 04.12.2006               № 367 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо порядку розроблення регіональних цільових програм, моніторингу та звітності про їх виконання» для узагальнення звітів про виконання Програми щорічно до                    20 січня наступного за звітним періодом року відділ економічного розвитку і торгівлі Конотопської районної державної адміністрації інформує голову Конотопської районної державної адміністрації та голову Конотопської районної ради про стан виконання даної Програми.

            Координує хід виконання даної Програми перший заступник голови Конотопської районної державної адміністрації.

 

Заступник голови Конотопської районної ради      І.В.Клігунова

 

 

 

 

 

 


Додаток 1 до Програми

 

 

Ресурсне забезпечення Програми

 

Обсяг коштів,

які пропонується залучити на виконання Програми

Роки виконання Програми

Усього витрат на виконання Програми (тис. грн)

2017 рік

2018 рік

Обсяг ресурсів, усього,

5,0

5,0

10,0

у тому числі:

 

 

 

районний бюджет

кошти небюджетних джерел

5,0

5,0

10,0

 

Заступник голови Конотопської районної ради                   І.В.Клігунова


Додаток 2 до  Програми

6. Напрями діяльності та заходи Програми

 

№ з/п

 Назва напряму діяльності (пріоритетні завдання)

Перелік заходів програми

Строк

виконання

заходу

Виконавці

Джерела фінансування

Орієнтовні обсяги фінансування (вартість), тис.  грн.

Очікуваний результат

 

Всьо-го

2017

рік

2018 рік

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1. Впорядкування нормативного  регулювання підприємницької діяльності

1.1.

Підвищення ефективності реалізації державної регуляторної політики розробниками проектів регуляторних актів

 

1.1.1.   Забезпечення здійснення державної регуляторної політики в районі шляхом:

планування діяльності з підготовки проектів регуляторних актів;

проведення якісного та повного аналізу регуляторного впливу розроблених регуляторних актів;

оприлюднення проектів регуляторних актів у засобах масової інформації та офіційному веб-сайті, проведення  їх громадського обговорення;

здійснення відстеження результативності регуляторних актів;

проведення перегляду чинних регуляторних актів районної державної адміністрації та органів місцевого самоврядування відповідно до ст.11 Закону України «Про засади державної регуляторної  політики у сфері господарської діяльності»

2017-2018 роки

Структурні підрозділи Конотопської районної державної адміністрації, 

органи місцевого самоврядування – розробники регуляторних актів

Подальше вдосконалення відносин між органами влади та місцевого самоврядування з підприємцями

                       

                                                                                                                                                                       Продовження додатка 2

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1.2.

Надання підтримки у реалізації встановлених законом прав суб'єктів малого і середнього підприємництва в одержанні документів –

дозвільного характеру та адміністратив-них послуг

1.2.1. Здійснення моніторингу ефективності функціонування Центру надання адміністративних послуг Конотопської  районної державної адміністрації

2017-2018 роки

Відділ з організації надання адміністративних послуг апарату Конотопської районної державної адміністрації

Спрощення обов’язкових умов започаткування та розширення підприємницької діяльності

Усього по розділу:                                                                                                                              

 

2. Фінансово – кредитна та інвестиційна підтримка

2.1.

Розроблення та впровадження програм фінансової державної підтримки суб’єктів підприємництва

2.1.1.Залучення до підприємницької діяльності безробітних шляхом виплати одноразової допомоги по безробіттю для організації власної справи.

Організація професійного навчання осіб, які перебувають на обліку в Конотопському міськрайонному центрі зайнятості, за професіями та спеціальностями, які необхідні для започаткування та розвиток власної справи

2017-2018 роки

Конотопський міськрайонний центр зайнятості

Залучення безробітних до підприємницької діяльності, інвестиційна підтримка реалізації

бізнес-проектів

 

 

 

 

 

Усього по розділу:

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

3.  Ресурсне та інформаційне забезпечення

3.1

 Формування стимулюючих механізмів ресурсної підтримки малого і середнього  бізнесу

3.1.1. Оприлюднення в засобах масової інформації, у тому числі на веб-сайті Конотопської районної державної адміністрації, бази даних об’єктів державної, комунальної та інших форм власності, що пропонуються для продажу чи передачі в оренду суб’єктам малого та середнього підприємництва

2017-2018 роки

Відділ економічного розвитку і торгівлі Конотопської райдержадміністрації,

 редакція газети «Сільські горизонти», селищна та сільські ради, сектор з питань внутрішньої політики

 та зв’язків з громадськістю апарату

Конотопської райдержадміністрації

 

Покращення доступу підприємців до матеріальних ресурсів району

 

 

 

 

3.2

Створення умов для розвитку сільськогоспо-дарських обслуговую-чих

Кооперативів

 

3.2.1. Проведення роз’яснювальної роботи серед голів селищної та сільських рад та населення  з питань розвитку сільськогосподарської кооперації та підприємництва на селі

 

2017-2018

роки

Відділ агропромислового розвитку Конотопської районної державної адміністрації

Розширення сфери зайнятості населення району та підвищення

рівня його добробуту

3.3.

Розвиток системи інформацій-ного  забезпечення суб’єктів малого та середнього підприємництва

 

3.3.1.  Проведення інформаційних семінарів з орієнтації безробітних на підприємницьку діяльність

2017-2018 роки

Конотопський міськрайцентр зайнятості

Залучення до підприємницької діяльності безробітних

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

3.4.

Популяри-зація підприємни-цької діяльності та підвищення конкуренто-спроможно-сті малого  та середнього підприємни-цтва в районі

3.4.1. Організація та проведення святкування Дня підприємця

2017-2018 роки

 

ІІІ  квартал

2017;

 

ІІІ квартал

2018 роки

Відділ економічного розвитку і торгівлі Конотопської районної державної адміністрації, відділ агропромислового розвитку Конотопської районної державної адміністрації,

відділ фінансово-господарського забезпечення, відділ культури Конотопської райдержадміністрації

Конотопська районна рада,

Кошти інших джерел

10,0

 

 

 

 

 

 

 

5,0

 

 

 

 

 

 

 

5,0

 

 

 

 

 

 

Популяризація досягнень кращих представників малого і середнього бізнесу району

3.4.2. Організація виставок-продажів, ярмарків сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки

2017-2018 роки

Відділи агропромислового розвитку, економічного розвитку і торгівлі Конотопської районної державної адміністрації

Підтримка місцевого товаровиробника, збільшення виробництва продукції суб’єктами підприємницької діяльності

3.5.

Організація підготовки і підвищення кваліфікації управлінських кадрів для сфери підприємництва

3.5.6. Залучення підприємців до участі в програмі перепідготовки управлінських кадрів для сфери підприємництва «Українська ініциатива»

2017-2018 роки

Відділи агропромислового розвитку, економічного розвитку і торгівлі Конотопської районної державної адміністрації

Підвищення рівня кваліфікації кадрів у сфері підприємництва

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

3.6

Розвиток міжнаро-дного співробітни-цтва

3.6.1. Вивчення іноземного досвіду щодо форм підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва в рамках міжнародного співробітництва

2017-2018 роки

Відділ економічного розвитку і торгівлі Конотопської районної державної адміністрації

 

Усього по розділу :

Кошти інших джерел

10,0

5,0

5,0

 

4. Формування інфраструктури підтримки підприємництва

4.1.

Створення та підтримка діяльності об’єктів, що надають послуги підприємництву

4.1.1.Забезпечення функціонування Центру надання адміністративних послуг Конотопської  районної державної адміністрації

2017-2018

роки

Відділ з організації надання адміністративних послуг апарату Конотопської районної державної адміністрації

Відкритість при отриманні адміністра-тивних  послуг. Зменшення витрат часу та коштів суб’єктами господарювання при отриманні адміністратив-них документів

Усього по розділу :

 

 Усього по Програмі:

Кошти інших джерел

10,0

5,0

5,0

 

                       

Заступник голови Конотопської районної ради       І.В.Клігунова

 

 

Перейти до вмісту