Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageПровідники потягів займалися контрабандою

На вихідних в пункті контролю для залізничного сполучення «Конотоп» фахівці Сумської митниці ДФС спільно з прикордонниками виявили медичні препарати, які переміщувалися через кордон з приховуванням від контролю.

Під час перевірки поїзда сполученням «Москва-Одеса» інспектори виявили медичні препарати різних найменувань. Зазначені засоби у кількості 138 упаковок були заховані в мішках з білизною провідником цього потягу, 44-річною громадянкою України.

Наразі виявлені медичні препарати вилучені встановленим порядком. На провідника поїзда складені відповідні адміністративні матеріали.

Також, 21.06.2016, о четвертій годині ранку у пункті пропуску через державний кордон України на станції «Конотоп» Південно – Західної залізниці працівниками Сумської митниці ДФС було виявлено приховані від митного контролю товари.

Власником багажу виявився провідник вагону. Товари переміщувались у міжстелевому просторі потягу сполучення «Москва – Київ». Серед вилучених предметів були: медичні препарати 11 різних найменувань в кількості  40 упаковок; фотоапарат фірми «Sony» Cyber-shot DSC-HX90; два види електронних наручних годинників  «Sony Smart Band Talk» та  «Sony Smart Wath 3»; радіодеталі загальною кількістю у 12 504 шт. Вартість багажу за попередньою експертною оцінкою складає приблизно більше ніж 130 тисяч гривень.

За даним фактом співробітниками Сумської митниці ДФС складено протокол про порушення митних правил за частиною 1 статті 483 Митного кодексу України  «Переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю». Санкція передбачає накладання штрафу у розмірі 100 відсотків вартості товарів. Товари вилучено.

 

Протягом 5 місяців 2016 року на Сумщині звільнено 7 фахівців ДФС, які порушували антикорупційне законодавство

Протягом 5 місяців поточного року за матеріалами підрозділів внутрішньої безпеки ДФС розпочато 33 кримінальних провадження. Про це повідомив начальник управління внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Сумській області Сергій Щербині, який зауважив, що його словами, така результативність свідчить про підвищення у поточному році ефективності діяльності підрозділів внутрішньої безпеки ДФС та очищення влади від корупціонерів.

У цьому році було виявлено 1 випадок хабарництва та 12 зловживань владою з боку працівників органів ДФС, 4 випадки незаконного втручання в роботу комп’ютерів, 3 – службове підроблення, 3 випадки службової недбалості тощо.  

За словами Сергія Щербиніна, особлива увага приділяється відпрацюванню скарг, які надходять від фізичних та юридичних осіб, для оперативного виявлення або упередження неправомірних дій працівників служби. Так, з початку року перевірено 32 таких скарг та проведено 54 службових перевірки.  За результатами антикорупційних заходів винесено 18 подань керівникам податкових інспекцій та митниць про усунення причин, що сприяли скоєнню правопорушень. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 19 осіб, з них звільнено 7 осіб.

Серед розроблених заходів передбачено безпосереднє залучення до антикорупційних заходів керівників усіх без виключення підрозділів ДФС і запровадження персональної відповідальності за дії підлеглих безпосередньо керівників територіальних органів.

 

Конотопською ОДПІ виявлено 31 наймана особа, які працювали неофіційно

За результатами проведених Конотопською ОДПІ заходів у січні – травні цього року до державної реєстрації залучено 28 громадян, які здійснювали підприємницьку діяльність без реєстрації.  Внаслідок чого до бюджету додатково сплачено 12,5 тис. грн. податків. Про це повідомив начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Ярослав Борщенко.

За його словами, з початку 2016 року при перевірці суб`єктів господарювання, які виплачували заробітну плату та інші доходи фізичним особам встановлено порушення податкового законодавства та  виявлено 31 найманих осіб, праця яких використовувалась роботодавцями без укладання трудових угод та без сплати податків. В результаті вжитих заходів до бюджетів сплачено 6,7 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб та 9,3 тис. грн. єдиного внеску.

 Завдяки спільним заходам органів  ДФС та місцевої влади у січні – травні 2016 року рівень виплати заробітної плати  підвищили 28 суб`єктів господарювання.  Бюджет додатково отримав 2,8 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб та 3,2 тис. грн. єдиного внеску.

 

ДФС пропонує платникам податків використовувати електронний сервіс ЗІР

З початку поточного року платники податків майже 1,5 млн. разів скористались інформацією, якою наповнено «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» (ЗІР), що на 34,2 % більше, ніж у січні – травні 2015 року.

«ЗІР – це «живий» інформаційний ресурс, який оновлюється щоденно та містить понад 14 тис. запитань-відповідей, більше 700 письмових консультацій, майже 900 нормативних документів та інформаційних матеріалів з питань оподаткування, митної справи та іншого законодавства контроль за додержанням якого покладено на ДФС», – зазначив директор Інформаційно-довідкового департаменту ДФС Іван Романов.

Загальнодоступним інформаційно-довідковим ресурсом скористатись можна у будь-який зручний час через офіційний веб-портал ДФС (вкладка «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» на рухомому рядку головної сторінки офіційного веб-порталу) або зазначивши повну назву ЗІР в пошуковій системі Інтернет мережі.

За допомогою ЗІР платники податків мають можливість оперативно у будь-який час та у зручній формі ознайомитись із: відповідями на запитання, в тому числі з якими найчастіше звертаються суб’єкти господарювання та громадяни до ДФС (розділи «Актуальні запитання», «Запитання-відповіді з Бази знань» та «Письмові консультації»); нормативно-правовими, розпорядчими документами та іншою довідковою інформацією, термінами подання звітності та сплати податків і зборів (розділи «Нормативні та інформаційні документи», «Останні зміни в законодавстві», «Необхідно знати»). Разом з цим, розділ «Інтерактивна мапа» дозволяє користуватися можливістю покрокового пошуку інформації за напрямами «Митна справа», «Єдиний соціальний внесок» та «ПДФО».

ДФС пропонує суб’єктам господарювання та громадянам ознайомитись з функціоналом ЗІР і використовувати його для самостійної орієнтації в інформаційному просторі вимог законодавства, контроль за додержанням якого покладено на органи ДФС.

 

Пенсії, які перевищують 10740 гривень оподатковуватимуться

Конотопська ОДПІ повідомляє, що з 1 липня поточного року набирає чинності Закон України від 02.06.2016 №1411-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій".

Отже, починаючи з 1 липня пенсії (включаючи суму їх індексації) або щомісячне довічне грошове утримання, які перевищують 10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність підлягатимуть оподаткуванню,  в частині такого перевищення (у 2016 році  ця сума становить  10740 гривень).  

Сума перевищення буде оподатковуватись за ставкою 18 відсотків. Відповідно вказана частина доходу також  підлягатиме оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Нововведення не поширюються на пенсії, призначені учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність ст. 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

 

 

Перейти до вмісту