Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageРоман Насіров: За підтримки США в Україні реалізується Автоматизована Система Націлювання – версія «Глобал»

Митна і прикордонна охорона США є надійним партнером митних органів України. За підтримки американської сторони реалізується низка проектів, спрямованих на надання адміністративної допомоги ДФС, попередження та припинення митних правопорушень, посилення наших можливостей у протидії незаконному переміщенню товарів та контролю за ними. Про це заявив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров.

Він повідомив, що за підтримки Програми Держдепартаменту США з експортного контролю та безпеки кордонів в Україні реалізується Автоматизована Система Націлювання – версія «Глобал» (ATS-G), яка використовується Митною та прикордонною службою США для аналізу та оцінки ризиків за попередньою інформацією про пасажирів, які переміщується через повітряні пункти пропуску. Крім того, здійснюється допомога у створенні в Україні аналогів підрозділів з протидії тероризму та контрабандній діяльності (ATCET), які функціонують у Митній та прикордонній службі США.

Також за підтримки Програми розвитку торговельного права Міністерства торгівлі США  (CLDP) у квітні цього року в м. Києві відбувся семінар з питань оцінки ризиків та пост-митного аудиту, за результатами якого підготовлено пропозиції щодо подальшого вдосконалення роботи за напрямами управління ризиками та пост-митного аудиту.

 

Митники України та США посилюють співпрацю у протидії контрабанді

та митним правопорушенням

Завдяки підписанню Угоди між Урядами України та Сполучених Штатів Америки про взаємну допомогу, яке відбулось 23 травня 2016 року буде значно посилено співпрацю між обома країнами щодо протидії контрабанді та митним правопорушенням. На цьому наголосив в.о. директора департаменту боротьби з митними правопорушеннями ДФС Ігор Резнік.

За його словами, останніми роками відбулись суттєві зміни у глобальній світовій економіці щодо ведення зовнішньоекономічних відносин між суб’єктами господарювання, що у свою чергу викликало потребу у актуалізації договірно-правової бази співробітництва у митній сфері.

«Положення угоди, яка діяла з 1990 року, вже не відповідали сучасним можливостям обміну митною інформацією, не враховували нові можливості співробітництва митних адміністрацій країн. Нова угода про надання взаємної адміністративної допомоги в митних справах удосконалить співробітництво між Україною та США у митній сфері сприятиме запровадженню ефективних заходів для протидії протиправним діям, які завдають шкоди економічним інтересам обох країн», – зазначив Ігор Резнік.

Повідомляємо, що протягом 2015 року до митних органів США українською стороною було направлено 23 запити про надання адміністративної допомоги у проведенні перевірок законності зовнішньоекономічних операцій та отримано 4 відповіді (в т.ч. на запити, що надсилались у попередні роки). За результатами опрацювання вказаних відповідей митницями ДФС у 2015 році задокументовано 92 факти порушень митного законодавства України на суму понад 15,8 млн. гривень.

 

Нова Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску

Конотопська ОДПІ повідомляє, що 17.05.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 28.03.2016 №393 «Про внесення змін до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 21.04.2016 за №609/28739 (далі – Наказ №393).

Наказом №393 внесено зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №449, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 07.05.2015 за №508/26953, яку викладено у новій редакції (далі – Інструкція №393).

Інструкція №393 визначає процедуру нарахування і сплати  єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування страхувальниками, визначеними Законом України від 08.07.2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», нарахування і сплати фінансових санкцій, стягнення заборгованості зі сплати страхових коштів Державною фіскальною службою України та її територіальними органами.

Наказ №393, опубліковано в інформаційному бюлетені «Офіційний вісник України» від 17.05.2016 №36.

 

Дії платника акцизного податку – отримувача пального, якщо особою, яка реалізує пальне, порушено порядок заповнення та/або реєстрації акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних

Конотопська ОДПІ  інформує, що відповідно до пункту 231.5 статті 231 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) при реалізації пального особа, яка реалізує пальне, зобов’язана в установлені терміни скласти акцизну накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних   (далі – ЄРАН). Така реєстрація вважається наданням акцизної накладної отримувачу пального.

Пунктом 231.6 статті 231 Кодексу визначено, що з метою отримання акцизної накладної/розрахунку коригування, зареєстрованих в ЄРАН, отримувач пального надсилає в електронному вигляді запит до ЄРАН, за яким отримує в електронному вигляді повідомлення про реєстрацію акцизної накладної/розрахунку коригування в ЄРАН та акцизну накладну/розрахунок коригування в електронному вигляді. Такі акцизна накладна/розрахунок коригування вважаються зареєстрованими в ЄРАН та отриманими отримувачем пального.

Згідно з пунктом 231.10 статті 231 Кодексу у разі порушення особою, яка реалізує пальне, порядку заповнення та/або порядку реєстрації акцизної накладної в ЄРАН отримувач пального має право протягом 60 календарних днів, що настають за днем реалізації пального, подати до контролюючого органу заяву із скаргою на таку особу, яка реалізує пальне. До заяви додаються копії первинних документів, складених відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Надходження такої заяви із скаргою є підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки зазначеної особи, яка реалізує пальне.

Відповідне питання – відповідь розміщене у підкатегорії 116.13 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua у розділі: «ЗАПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ З БАЗИ ЗНАНЬ».

За порушення термінів реєстрації акцизних накладних в Єдиному реєстрі передбачена фінансова відповідальність

Порушення платниками акцизного податку граничних термінів реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних тягне за собою накладення штрафу в розмірі визначеному п. 120-2.1 ст.120-2 Податкового кодексу України, а саме: 2 відсотки від суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, зазначених у таких акцизних накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації до 15 календарних днів;  10 відсотків суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, зазначених у таких акцизних накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації від 16 до 30 календарних днів;  20 відсотків суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, зазначених у таких акцизних накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації від 31 до 60 календарних днів; 30 відсотків суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, зазначених у таких акцизних накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації від 61 до 90 календарних днів; 40 відсотків суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, зазначених у таких акцизних накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації на 91 і більше календарних днів.

Відсутність з вини платника акцизного податку реєстрації акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних/розрахунку коригування протягом більш як 120 календарних днів після дати, на яку платник податку зобов’язаний скласти акцизну накладну/розрахунок коригування, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 відсотків суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, на які платник податку зобов’язаний скласти таку акцизну накладну/розрахунок коригування.

Перейти до вмісту