Новини

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області інформує

Image«Спрощенці» Конотопщини сплатили у місцеву казну майже 11,5 млн. грн. єдиного податку

«За вісім місяців поточного року платниками, які перебувають на спрощеній системі оподаткування і зареєстровані в Конотопській ОДПІ, сплачено до місцевого бюджету 11,48 млн. грн. єдиного податку, що на 2,08 млн. грн. перевищує надходження аналогічного  періоду минулого року або на 2,04 млн. грн. більше від запланованих надходжень.

Зокрема, у серпні 2015 року даного податку надійшло 2,12 млн. грн.»,- зазначив в. о. начальника Конотопської ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області Юрій Чеботарьов.

За словами посадовця, 85 % надходжень єдиного податку надійшло від підприємців – фізичних осіб, що склало 9,76 млн. грн. Юридичні особи, які працюють на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності, в свою чергу, сплатили 15 % або 1,71 млн. грн. єдиного податку.

Юрій Чеботарьов вважає, що збільшення надходжень – це насамперед сумлінне ставлення платників податків до сплати обов’язкових платежів. А податківці, в свою чергу, направили всі свої зусилля на підвищення якості послуг, створення сприятливого бізнес-клімату та зменшення тиску на платників.

 

Знати все про податки і збори допоможе журнал «Вісник»

Вашим надійними помічником і партнером у бурхливому океані інформації готовий бути – журнал «Вісник. Право знати все про податки і збори» – офіційне видання державної фіскальної служби України. Видання виходить щопонеділка та містить інформацію з податкового, митного законодавства та єдиного соціального внеску.

Оформити редакційну передплату можна через філію ДП СВЦ у Сумській області у м. Конотоп. Телефон для довідок (05447) 6-61-97.

Передплатні індекси через поштові відділення зв’язку УДППЗ «Укрпошта»: 22599 (укр.), 22600 (рос.).

 

За вісім місяців платники Конотопської ОДПІ сплатили майже 290 млн. грн. ЄСВ

З початку року платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, зареєстровані в Конотопській ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області,  перерахували до бюджету 289 млн.  грн., що на 18 млн. грн. або 7,3% більше аналогічного періоду минулого року. Також, сплачена сума ЄСВ перевищила заплановані надходження на 16 млн. грн. або на 5,8%. Зокрема, у  серпні страхувальники сплатили 38 млн. грн. ЄСВ, а саме: 33,5 млн. грн. – платники Конотопської ОДПІ і 3,5 млн. грн. – платники Буринського відділення.

Нагадуємо, що звітність з ЄСВ можна подавати в електронному вигляді. Для цього потрібно скористатися ключем електронного цифрового підпису, який можна безкоштовно отримати у відділенні Акредитованого центру сертифікації ключів за адресою: м. Конотоп, пр. Миру, 2, ІІ зал Центру обслуговування платників, тел. (05447) 6-61-97.

Подання звітності в електронному вигляді має безліч переваг як для платників податків, так і для фахівців Державної фіскальної служби. Звітність, надіслана до органу ДФС засоби телекомунікаційного зв’язку, не потребує дублювання на паперових носіях та їх зберігання.

 

Інформація для сільськогосподарських підприємств – платників ПДВ

Платникам податку на додану вартість, які провадять діяльність у сфері сільського господарства (лісового господарства або рибальства) та згідно зі статтею 209 розділу V Податкового кодексу обрали спеціальний режим оподаткування (декларації 0121-0123), та у яких з моменту подання останньої декларації змінилися реквізити спеціального рахунку або які подають вказану декларацію вперше, необхідно подати декларації з податку на додану вартість за серпень 2015 року (або за перший звітний період) з достовірними актуальними реквізитами спеціального рахунку.

Зокрема, платники повинні вказати № спецрахунку, дані банку/органу, в якому відкрито рахунок (найменування, ЄДРПОУ, МФО).

Реквізити спеціального рахунку обов’язково вказуються при позитивному або нульовому значенні рядка 25.2 декларацій 0121-0123.

Надання достовірних та актуальних реквізитів спеціального рахунку є умовою перерахування на такі рахунки коштів з додаткових рахунків в системі електронного адміністрування податку, відкритих платникам відповідно п.2001.2 ст.2001 Податкового кодексу України та  призначених для перерахування коштів на їх спеціальні рахунки  в установах банків та/або органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів. Перерахування здійснюється за реквізитами такого спеціального рахунку платника, який зазначений  у податковій звітності з податку на додану вартість.

 

Податкові міліціонери Сумщини вилучили автомобілі вартістю 1 мільйон гривень

Співробітниками податкової міліції у Сумській області в рамках операції „Рубіж-2015” та розслідування кримінального провадження за ч.1 ст.212 та ч.2 ст.366 КК України за фактом ухилення від сплати податків посадовими особами підприємства, яке здійснює торгівлю автомобілями, вилучено документи, які мають ознаки підробки.

Зазначені документи були надані до Сумської митниці ДФС для розмитнення за заниженою вартістю вантажних та легкових автомобілів, які були у використанні.

Транспортні засоби загальною орієнтовною вартістю 1 млн. грн. вилучено.

Тривають слідчі дії по встановленню кола осіб, причетних до скоєння зазначеного кримінального правопорушення.

 

Звітувати за новою формою Податкової декларації з плати за землю необхідно з 1 січня 2016

Наказом Мінфіну від 16.06.2015р. N 560 затверджено нову форму Податкової декларації з плати за землю. Наказ набрав  чинності  31.07.2015 року.

Базовим звітним  періодом для плати за землю є календарний рік, отже нова форма Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності),  буде використовуватися для складання звітності починаючи з 01.01.2016 року.  З цієї дати нова форма Податкової декларації  буде використовуватися і для самостійного виправлення помилок, допущених у податковій звітності за попередні звітні  періоди.

 

Бульдозером знищено 900 літрів російського спирту, вилученого податковими міліціонерами Сумщини

Відповідне рішення виніс Ковпаківський районний суд м. Суми, розглянувши матеріали справи стосовно мешканця Білопільщини, який придбав та перевозив підакцизну продукцію, не маючи відповідної ліцензії та інших необхідних документів. Оперативники податкової міліції затримали білопільчанина на в’їзді у м. Суми. В автівці вони виявили 180 пластикових ємностей зі спиртом російського виробництва об’ємом по 5 літрів кожна.

Стосовно порушника працівники ДФС склали адмінпротокол за ст.164 ч.1 Кодексу України про Адміністративне правопорушення. (Порушення порядку провадження господарської діяльності).

Ковпаківський районний суд м. Суми постановив накласти на порушника адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 17 тисяч гривень та конфіскувати спирт з подальшим його знищенням. 

Виконуючи рішення суду, правоохоронці вивезли та знищили на полігоні для складування твердих побутових відходів 900 літрів спирту російського виробництва, що визнаний за результатами експертизи небезпечним для життя та здоров’я людей.

 

З початку року фахівцями Конотопської ОДПІ надано понад 6 тисяч адміністративних послуг

Протягом січня-серпня 2015 року працівниками Центру обслуговування платників Конотопської ОДПІ та Буринським відділення Конотопської ОДПІ надано 6105 адміністративних послуг, з них 4823 – Центром обслуговування платників при Конотопській ОДПІ. Про це повідомила начальник відділу реєстрації платників та електронних сервісів Конотопської ОДПІ Віра Москаленко.

За її словами, найчастіше конотопчани користуються послугою з видачі карток платників податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків – 3006 послуг або 49% від загальної кількості послуг.

На другому місці – реєстрація платників єдиного податку та надання витягів з реєстру платників ЄП – 709 або майже 12% від усіх послуг. А на третьому – послуга з реєстрації книги обліку розрахункових операцій – 660 книг  (майже 11%).

Крім цього, платникам надаються консультативні та інформаційні послуги з питань нарахування та сплати податків, адміністрування єдиного соціального внеску,  порядку заповнення податкових декларацій та послуги з видачі ключів електронного цифрового підпису.

Нагадуємо, що Центр обслуговування платників Конотопської ОДПІ знаходиться за адресою: м. Конотоп, пр. Миру, 2. Графік роботи Центру: понеділок, середа, п’ятниця з 9-00 год. до 18-00 год.;  вівторок та четвер з  9 – 00 год. до 20-00 год., субота з 9-00 до 16-00 год. Телефон для довідок (05447) 6-61-97.

 

З 1 вересня зменшено податковий тиск на платників податків

З 1 вересня 2015 року набрав чинності Закон України від 17.07.2015 №655-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків".

Цим Законом Міністерству фінансів передано повноваження із надання узагальнюючих податкових консультацій з обов'язковим їх оприлюдненням на офіційному сайті відомства.

Контролюючим та іншим державним органам забороняється використовувати акт перевірки як основу для висновків про відносини платника податків із контрагентами у разі, якщо платникові за результатами здавання акту не вручене податкове повідомлення-рішення.

За наявності письмового звернення платника податків, замість документальної невиїзної перевірки може проводитися документальна виїзна перевірка.

Згідно із Законом, тимчасово, до 31 грудня 2016 року включно, платникам податків з обсягом доходів або операцій до 20 млн. грн. штрафи, нараховані на суми податкового зобов'язання, які платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення, скасовуються протягом 10 днів із дня сплати податкового зобов'язання. Також платникам дозволено не нараховувати пеню при самостійному нарахуванні суми грошового зобов'язання впродовж 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання.

 

В поточному році надходження від платників Конотопської ОДПІ зросли на 129 млн. грн.

За словами в. о. начальника Конотопської ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області Юрія Чеботарьова, за вісім місяців 2015 року до зведеного бюджету надійшло 323 млн. 477 тис. грн. податків і зборів, що на 129 млн. 256 тис. грн. більше ніж за аналогічний період минулого року. Плановий показник перевищено на 68 млн. 255 тис. грн. або на 26,7%.

До Державного бюджету за цей період сплачено 171 млн. 334 тис. грн., що на 117 млн. 283 тис. грн. більше, ніж минулоріч. До місцевих бюджетів надійшло 152 млн. 143 тис. грн., що майже на 12 млн. грн. перевищує минулорічні надходження.

Посадовець вважає, що досягнення даних показників є результатом плідної співпраці фахівців ДФС з підприємцями, розуміння потреб платників та вчасне надання професійних консультацій.

 

Фіскальний чек допоможе перевірити легальність касового апарату

Державна фіскальна служба запровадила новий електронний сервіс, за допомогою якого громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість отримати інформацію, чи зареєстрований конкретний реєстратор розрахункових операцій (РРО) в органах ДФС.

Так, наприклад, будь-який громадянин, придбавши товар в магазині, за отриманим фіскальним чеком може перевірити чи зареєстрований в органах ДФС касовий апарат, на якому продавцем товарів або послуг був роздрукований цей фіскальний чек.

У свою чергу, суб’єкт господарювання завдяки сервісу, зокрема, може отримати дані щодо фіскальних номерів РРО, найменування суб’єкта господарювання (прізвища, імені, по батькові), дату реєстрації, номер останньої книги обліку розрахункових операцій (КОРО), зареєстрованої на такий РРО та дати її реєстрації тощо.

Також запроваджений електронний сервіс містить інформацію про зареєстровані суб’єктами господарювання книги обліку розрахункових операцій, про фіскальні номери РРО та КОРО, реєстрацію яких скасовано за заявою суб’єкта господарювання або з ініціативи органів ДФС.

Сервісом можна скористатися на офіційному порталі ДФС (www.sfs.gov.ua) у розділах «Інформація про РРО» та «Інформація про книги ОРО».

 

Оперативники ДФС Сумщини викрили ухилення від оподаткування на суму 5,2 млн. грн.

Співробітниками податкової міліції ГУ ДФС у Сумській області в рамках розслідування кримінального провадження за ч.3 ст.212 КК України за фактом ухилення від сплати податків комерційним підприємством — імпортером сантехніки та будівельних матеріалів проведено обшуки складських приміщень, які ним використовуються, та автомобіля, який належить зазначеному підприємству та проходив митний контроль на пункті пропуску Сумської митниці ДФС.

– Впродовж 2013-2015 років підприємство систематично занижувало митну вартість товарів, які імпортувало, що надало підприємцям змогу ухилитися від сплати 5,2 млн. грн. податків (податку на прибуток та податку на додану вартість) – зазначив Андрій Павлун, перший заступник начальника ГУ ДФС у Сумській області.  

За результатами проведених обшуків вилучено сантехнічне обладнання та комплектуючі до нього на суму 4,5 млн. грн., 40 тис. грн. та 1,1 тис. дол. США готівкою.

Тривають слідчі дії по встановленню кола осіб, причетних до скоєння зазначеного кримінального правопорушення.

 

Здійснювати продаж пива можна лише з ліцензією та чеком

Конотопська ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області нагадує, що відповідно до Закону України від 28 грудня 2014 року №71- VII, з 1 липня 2015 року пиво віднесено до алкогольних напоїв. Отже, реалізовувати його без ліцензії та касового апарату заборонено. Продаж пива здійснюється з обов’язковою видачею покупцю чека з реєстратора розрахункових операцій.

Відповідно до абзацу 5 статті 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19 грудня 1995 року N 481/95-BP до суб'єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі: оптової (включаючи імпорт та експорт) і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності ліцензій – 200 відсотків вартості отриманої партії товару, але не менше 17000 гривень.

 

Перейти до вмісту