Новини

Пенсійний фонд України інформує

Image Призначення та виплата пенсії дітям у зв’язку з втратою годувальника 

            Пенсійне забезпечення дітей, які втратили батьків, здійснюється відповідно до норм Закону України  „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”( далі – Закон).

Згідно зі статтею  36 Закону  пенсія у разі втрати годувальника призначається за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по Ш групі інвалідності.

В разі смерті годувальника, в період проходження строкової військової служби – незалежно від тривалості страхового стажу. При цьому дітям пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

Право на призначення пенсії мають:

 – діти (в тому числі діти, які народилися до сплину 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років;

– діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах с системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує 4-х місяців), – до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти – до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони  чи ні. 

            Після досягнення повноліття (18-річного віку) фізична особа набуває повну цивільну відповідальність. Тому виплата пенсії у зв’язку з втратою годувальника дітям після досягнення ними 18-річного віку проводиться безпосередньо дітям. Виплата пенсії проводиться за місцем реєстрації дитини або за її фактичним місцем проживання.

            Для продовження виплати пенсії у разі втрати  годувальника після досягнення дитиною 18-річного віку необхідно до управління надати відповідну заяву про призначення пенсії від утриманця та довідку про навчання. (Виключення мають діти-сироти, пенсія яким виплачується до досягнення  23-річного віку незалежно від того навчаються вони, чи ні). У довідці про навчання зазначається акредитація навчального закладу, форма навчання, повне (неповне) державне забезпечення, термін навчання, наказ про зарахування до навчального закладу та відрахування з навчального закладу.

Для підтвердження факту навчання  та попередження переплати пенсії у зв’язку з достроковим припиненням навчання довідка подається на початок кожного наступного навчального року.

            Відповідно до статті 37 Закону пенсія у разі втрати годувальника призначається у розмірі: на одного непрацездатного члена сімї – 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника; на двох та більше непрацездатних членів сімї – 120 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками.

Дітям-сиротам пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається в указаних вище розмірах, виходячи з розміру пенсії за віком кожного з батьків.

Мінімальний розмір пенсійної виплати у зв'язку з втратою годувальника з урахуванням щомісячної державної допомоги становить:

                    на одного утриманця  в розмірі 100% прожиткового мінімуму, для осіб, які втратили працездатність (949 грн.);

                    на двох утриманців в розмірі 120% прожиткового мінімуму, для осіб, які втратили працездатність (1138,80 грн.);

        на трьох та більше в розмірі 150% прожиткового мінімуму, для осіб, які втратили працездатність (1423,50 грн.).

На всіх членів сім’ї, які мають право на пенсію  у зв’язку з втратою годувальника, призначається одна спільна пенсія, на вимогу члена сім’ї із загальної суми пенсії виділяється його частка, яка виплачується окремо. Виділення частки пенсії проводиться з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому надійшла заява  про виділення частки пенсії.

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається з дня, що настає за днем смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду пенсії надійшло протягом 12 місяців з дня  смерті годувальника. 

Право на призначення даного виду пенсії поширюється  і на сім'ю особи, визнану безвісно відсутньою або оголошеною померлою у встановленому законом порядку .

На початку кожного навчального року дітям після 18 років, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах необхідно поновлювати довідки про навчання в закладах із зазначенням термінів навчання та підстав зарахування до навчального закладу.

            За додатковою інформацією звертатися до управління Пенсійного фонду України в м. Конотопі та Конотопському районі за адресою вул. Депутатська, 2 каб. 25, або за телефоном 6-30-43.

Перейти до вмісту