Новини

Нарада в ДП “Конотопське лісове господарство”

Image Голова районної ради Анатолій Боярчук взяв участь в нараді під головуванням заступника голови постійної комісії обласної ради з питань земельних та водних ресурсів, використання надр, екології, довкілля та лісового господарства Віктора Федченка.

Нарада відбулася на базі ДП «Конотопське лісове господарство».

Підприємство займається веденням лісового господарства, охорони, захисту, раціонального використання та відтворення лісів; охорони, відтворення та раціонального використання державного мисливського фонду на території мисливських угідь.

Це прибуткове підприємство, яке працює стабільно, щороку нарощує темпи виробництва, збільшує обсяги випуску та реалізації продукції. Своєчасно сплачуються податки та виплачується заробітна плата.

Заборгованість до бюджетів всіх рівнів та платежах до Пенсійного фонду відсутня. Щороку підприємство сплачує до державного та місцевого бюджетів податки близько 6 млн. грн., єдиного соціального внеску близько 4 млн.грн. На підтримку української армії підприємством виділено 900 тисяч грн.

Члени постійної комісії Сумської обласної ради з питань земельних та водних ресурсів, використання надр, екології, довкілля та лісового господарства цікавились, як живеться на Сумщині червонокнижним зубрам.

Цьогоріч минає повних тридцять років, як на Сумщину потрапили перші червонокнижні велетні, які були завезені до нас ще у 1985 році. Тоді в мисливські угіддя Конотопського лісгоспу було потрапило 14 зубрів, 3 самці та 11 самок. З того часу поступово розширюється їх ареал, а їх чисельність з кожним роком зростає. Нині їх популяція нараховує 43 особини, що є третім кількісним показником в Україні, загалом в Україні їх налічується 261. Окрім Сумської зубри прижились ще в п'яти областях: Чернівецькій, Львівській, Київській, Волинській та Вінницькій. І в тому, що тварини живуть і розмножуються на території області, без кропіткої щоденної праці лісівників не обійшлося. Мешкають зубри в лісових угіддях Конотопського лісгоспу, зокрема у Новомутинському, Бочечківському та Путивльському лісництвах. Як травоїдні тварини, харчуються вони всією рослинністю. У зимовий же період об'їдають вершини соснових насаджень, кору верболозу, липи та сподіваються на людську допомогу, тримаючись неподалік підгодівельних майданчиків.

Щоб зберегти в області їх популяцію, утримання зубрів щорічно виливається Конотопському лісгоспу у «круглу копійку».

«Це і гордість, і, в той же час, проблема нашого регіону», – говорить начальник Сумського ОУЛМГ Віктор Чигринець, – «Бо попри те, що регіональною програмою «Ліси Сумщини на 2010-2015 рік» чітко передбачене утримання тварин за рахунок обласного бюджету, на сьогодні це, без перебільшення, «головний біль» виключно Конотопського лісгоспу».

Відрадно, що 2014 рік став справжнім проривом в цьому питанні. На рахунок Конотопського лісгоспу надійшло 200 тис.грн, виділених депутатами Сумської обласної ради на утримання зубрів, які були використані на корм тварин.

Делегація відвідала центральну садибу Конотопського лісгоспу, цех переробки деревини, котельню підприємства, що працює на відходах лісопиляння, розсадник лісових культур з системою крапельного зрошення, побачили систему відео нагляду за лісовими масивами на випадок пожежної небезпеки та роботу лісовозної техніки на проміжному складі.

Далі шлях учасників виїзного заходу проліг до лісових культур Бочечківського лісництва.

Потім зупинились біля вольєру лісгоспу. Конотопський лісгосп є господарем одного з шести в Україні вольєрних господарств. Площа вольєра 150 га і використовується він для розведення мисливських тварин, в цьому гості пересвідчились вочевидь, так як прибувши туди мали змогу спостерігати, як дикі кабани приходять на підгодівельні майданчики. У вольєрі, в мисливських угіддях підприємства скрізь можна було побачити наповнені кормом годівниці. Є тут і спеціальні пристрої, збудовані для підгодівлі маленьких тварин. Все це вартує коштів, одним словом, видно неозброєним оком, що про мисливських тварин у Конотопі дбають.

Та кульмінаційним моментом депутатської експедиції стала зустріч з червонокнижними велетнями. Депутатам таки поталанило побачити стадо зубрів, які граціозно й легко рухались поміж лугових трав.

«У вечірній час вони приходять сюди на підгодівлю, ми завозимо корми, тварини ж про це знають», – повідомив директор Конотопського лісгоспу Леонід Бут. – «Взагалі тварини потребують значних фінансових вкладень, в міру своїх сил і можливостей намагаємось не підводити, хотілося б, щоб спільними зусиллями конотопські зубри стали візитною карткою Сумщини».

Учасники наради також відвідали ДАП «Конотопський агролісгосп».

Image 

Image 

Image 

Image 

Image 

Image 

Image 

Image 

Image 

Image 

Image 

Image 

Перейти до вмісту