52 сесія 6 скликання (27.05.2015)

Про хід виконання рішення районної ради від 25.03.2015 «Про викладення Програми соціального захисту

 

Image 


КОНОТОПСЬКА   РАЙОННА   РАДА

ШОСТЕ  СКЛИКАННЯ

 П'ЯТДЕСЯТ ДРУГА СЕСІЯ

РІШЕННЯ

Конотоп

27.05.2015

 

Про хід виконання рішення районної ради

від 25.03.2015 «Про викладення Програми

соціального захисту населення на

2013-2016 роки в новій редакції»

 

 

            Заслухавши інформацію начальника управління соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації Заїки І.Е. про хід виконання рішення районної ради від 25.03.2015 «Про викладення Програми соціального захисту населення на 2013-2016 роки в новій редакції», керуючись статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

районна рада вирішила:

1.Інформацію начальника управління соціального захисту населення районної державної адміністрації Заїки І.Е. про хід виконання  рішення районної ради від 25.03.2015 «Про викладення Програми соціального захисту населення на 2013-2016 роки в новій редакції», взяти до відома.

2.Рекоментувати учасникам програми продовжити виконання заходів, передбачених у програмі, в межах своїх повноважень.

 

 

Голова районної ради                                             А.В.Боярчук

 

 

 

 

 

 

 

 

Заїка 6 62 90   

Надіслано: до протоколу -1, постійній комісії з питань молоді, освіти, культури, охорони здоров'я та соціального захисту-1, управлінню соціального захисту населення РДА-1.   

Інформація

про хід виконання рішення районної ради від 25.03.2015

«Про викладення Програми соціального захисту населення

на 2013-2016 роки в новій редакції»

 

Надаємо інформацію про хід виконання заходів Програми соціального захисту населення на 2013-2016 роки в новій редакції, затвердженої рішенням районної ради від 25.03.2015 року станом на 20.05.2015 року за формою:

 

 

№ пункту

Зміст заходу

Січень – травень 2015 р.

1.1.

Організація складання індивідуальних програм реабілітації на кожну особу, яка вперше визнається інвалідом. Посилення контролю за реалізацією індивідуальних програм реабілітації.

Наказом від 02.01.2015 року № 9 в комунальному закладі „Конотопська центральна районна лікарня імені академіка Михайла Давидова” створена реабілітаційна комісія. Всі особи, які вперше визначаються інвалідами оглядаються реабілі­таційною комісією, складається план ліку­вання та  індивідуальна програма реабілітації.

Всього з початку 2015 року видано вперше індивідуа­льних програм реабілітації 31 особі.

1.2.

Проведення аналізу рівня та динаміки інвалідності, стану медико-соціальної реабілітації інвалідів в районі

Рівень первинної інвалідності за 4 місяця 2015 року серед дорослого населення по Конотопському району становить – 41 хворий, що складає 15,65 на 10 тисяч дорослого населення. В працездатному віці інтенсивний показник первинної інвалідності по Конотопському району становить – 34 хворих, що складає 21,66 на 10 тисяч населення працездат­ного віку.

1.3.

Організація придбання технічних засобів реабілітації для інвалідів по слуху, штучних кришталиків, проведення зубного та зубощелепного протезування

Слуховим апаратом забезпечено 1 інваліда на суму 1200,00 грн.

Із-за відсутності звернень протягом січня – травня 2015 року не проводилося зубне та зубощеле­пне протезування для інвалідів та забезпечення штучними кришта­ликами.

1.4.

Вжиття заходів для збільшення коштів на фінансування пільгових рецептів для інвалідів

Протягом січня – травня 2015 року пільгові рецепти отримали 40 осіб на суму 12029,00 грн.

1.5.

Організація проведення диспансерних оглядів інвалідів у лікувально-профілактичних закладах району

Станом на 20.05.2015 року на диспансерному обліку перебуває 797 осіб з обмеженими фізичними можливостями, з них 464 особи в працездатному віці. Згідно графіка проведення комплексного медичного огляду насе­лення медичними фахівцями організоване проведення диспансерних оглядів для 797 інвалідів.

 

1.6.

Організація створення сприятливих умов для відвідувачів кабінету ЛКК, у тому числі їх розміщення на першому поверсі, та запровадження принципу „єдиного вікна” при обслуговуванні громадян

Будівлі комунального закладу „Конотопська центральна районна лікарня імені академіка Михайла Давидова” та поліклініки для дорослих та дітей оснащені пандусами з поруч­нями, двері розширені для проходження колясок, постійно працює ліфт. Кабінет ЛКК та долікарняні кабінети для огляду інвалідів перенесені на перший поверх. Всі відділення оснащені спеціальними меб­лями для осіб з обмеже­ними фізичними можливостями. В графіку прийому громадян в ЦРЛ виділений кожен четвер для при­йому осіб з обмеженими фізичними можливостями.

 

2.1.

Забезпечення підтримання в актуальному стані інформації про дітей-інвалідів, які потребують ранньої медичної та соціальної реабілітації

Станом на 20.05.2015 рік на обліку в управлінні соціа­льного захисту населення перебуває 80 дітей-інвалідів, в тому числі 28 дітей дошкільного віку, з них потребують реабілітації 17 дітей відповідно до рекомендацій індивідуальної програми реабілітації. Проліковано протягом 2015 року у відділеннях центральної район­ної лікарні – 3 чол., у Сумській обласній дитя­чій лікарні – 6 чол., науково-дослідних інститу­тах м. Київ, м. Харків – 2 чол.  Надано консультацій у Сумській обласній дитячій лікарні – 6 чол. На кожну дитину складена індивідуальна програма реабілітації. Всі діти 2 рази на рік проходять амбулаторне лікування, огляда­ються спеціалістами, лабораторно обстежуються.

За 5 місяців 2015 року вперше оформлено на інвалід­ність 6 дітей.

Протягом 2015 року до управління за наданням реабі­літаційних послуг звернулися батьки 7 дітей-інвалідів, з них 3 дітей-інвалідів отримали путівки до Центру соціальної реабілітації дітей-інвалі­дів Конотопської міської ради Сумської обла­сті та 4 до Сумського обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Пройшли реабілітацію у Центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів Коно­топської міської ради Сумської області 13 дітей та 4 дитини у Сумському обласному центрі соціа­льної реабілітації дітей-інвалідів.

В районі розроблені заходи по наданню реабілітацій­ної допомоги дітям першого року життя групи ризику з  метою зниження рівня показни­ків дитячої інвалідності. 

З метою підтримання в актуальному стані інформації про дітей-інвалідів, які потребують ранньої медичної та соціальної підтримки налагоджується співпраця районної ПМПК з комунальним закладом „Конотопська центральна районна лікарня імені академіка Михайла Давидова” та Центром первинної медико – санітарної допомоги Конотопського району, ЛКК.

 

2.2.

Забезпечення реалізації права на освіту дітей з обмеженими фізичними можливостями (у тому числі з вадами зору та слуху), психічними захворюваннями та розумовою відсталістю у дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладах усіх типів

У 2014-2015 навальному році індивідуальною фор­мою навчання охоплено 20 дітей, з них 8 дітей-інва­лідів.

2.3.

Організація навчання вдома дітей з тяжкими формами інвалідності за планами і програмами Міністерства освіти і науки України

 

 

Навчання в домашніх умовах організоване для 3 дітей-інвалідів.

Відповідно до довідок та рекомендацій обласної психолого-медико-педагогічної консультації 2 дітей-інвалідів за станом здоров’я не підлягають на­вчанню, 1 дитина відповідно до медичної довідки навчається по загально-освітній програмі.

2.4.

Виявлення дітей-інвалідів, які не навчаються, організація їх навчання та виховання відповідно до здібностей та можливостей

Не виявлено

2.5.

Організація оздоровлення дітей-інвалідів у літній період

 

В літній період планується оздоровити 6 дітей-інвалідів у міжгосподарському піонерсь­кому дитячому оздоровчому таборі „Зірка” на суму 13,8 тис. грн.

 

3.1.

Визначення кількості робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу на підприємствах (об’єднаннях), в установах, організаціях (незалежно від форм власності та господарювання) і фізичними особами, які використовують найману працю

На даний  час  на підприємствах різних форм власно­сті працює 99 інвалідів.

3.2.

Сприяння підвищенню конкурентоспроможності інвалідів шляхом підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації за професіями (спеціальностями) відповідно до потреби ринку праці з урахуванням їх професійних знань, навичок, побажань та рекомендацій медико-соціальних експертних комісій

Протягом 4 місяців 2015 року 1 підприємство району надало 2 вакансії для осіб з обмеженими фізичними можливостями.

З початку року особи з інвалідністю  прийняли участь у семінарах із загальних питань зайнятості населення та стану ринку праці регіону, для окремих категорій громадян,  "Як розпочати свій бізнес?", "Оволодій новою професією",  "Від бізнес-ідеї до власної справи", "Здоровий спосіб життя – запорука професійних успіхів", "Молодь на ринку праці", "Попередження зовнішньої   нелегальної трудової міграції, торгівлі  людьми" та презентації послуг з професійного навчання.

Ярмарки вакансій для інвалідів з початку року не проводились.

У центрі зайнятості існує куточок для осіб з обмеженою працездатністю, папка "Довідник навчальних закладів України для осіб з обмеженою працездатністю", матеріали преси щодо соціального захисту інвалідів.

Інваліди, які перебувають на обліку по безробіттю в міськрайонному центрі зайнятості не направлялися на перепідготовку, навчання відповідно до індивідуа­льних програм реабілітації.

Особи з обмеженими фізичними можливостями, які  працюють у відділі освіти Конотопської районної державної адміністрації проходять підвищення кваліфікації відповідно графіку. У 2015 році 3  особи пройшли підвищення кваліфікації.

 

3.3.

Забезпечення відповідно до чинного законодавства контролю за використанням праці осіб з обмеженими фізичними можливостями відповідно до трудової рекомендації та індивідуальних програм реабілітації

Міськрайонний центр зайнятості відповідно до чинного законодавства здійснює соціальний супровід за використанням праці осіб з обмеженими фізичними можливостями, які відповідно до трудової рекомендації та індивідуальних програм реабілітації працевлаштовані. Згідно методичних рекомендацій державної служби зайнятості через 1 місяць, 3 місяця і 6 місяців контролюється: чи фактично працює; чи відповідають умови зайнятості та оплата праці таким, що були заявлені роботодавцем; чи потрібно додаткове пристосування на робочому місці; чи є наставництво на робочому місці; чи задоволена особа місцем роботи. Із 3 працевлаштованих у 2015 році продовжує працювати 2 особи, 1 особа звільнена так, як була працевлаштована на період відпустки. 

 

3.4.

Вжиття заходів щодо систематичного медичного обслуговування працюючих осіб з обмеженими фізичними можливостями

Згідно розпорядження голови Конотопської район­ної державної адміністрації від 18.12.2014 № 302-ОД „Про проведення комплексного медичного огляду працівників сільського господарства та насе­лення Конотопського району у 2015 році” та відповідно графіків проходження медичних оглядів на 2015 забезпечується медичне обслуговування працюючих осіб з обмеженими фізичними можливос­тями.

 

3.5.

Вжиття заходів щодо функціонування спеціальних груп для осіб з обмеженими фізичними можливостями у вищих і професійно-технічних навчальних закладах з навчання конкурентноспроможних професій та спеціальностей відповідно до запиту регіональних ринків праці з урахуванням потреби та особливостей таких осіб

Відповідно до статей 41, 42 Закону України „Про професійно-технічну освіту” в державному профе­сійно-технічному навчальному закладі „Конотопсь­кому професійно аграрному ліцеї” забезпечується реалізація права інвалідів та дітей-інвалідів на освіту. В ліцеї навчається три інва­ліда з дитинства: Чоботарьов Володимир Дмитрович, Лещотна Галина Миколаївна, Дзибал Григорій Миколайович за спеціа­льністю „Плодоовочівник, кухар”, „Плодоовочі­вник”. Подальше проходження виробни­чої практики та працевлаштування випускни­ків із числа інвалідів буде здійснюватися згі­дно із законодавством.

На території Конотопського району відсутні  підпорядковані професійно – технічні навчальні заклади відділу освіти Конотопської районної державної адміністрації.

З початку року особи з обмеженими фізичними можливостями, мешканці територіальних громад Конотопського району, одноразову виплату допомоги по безробіттю для започаткування власної справи не отримували.

 

3.6.

Сприяння працевлаштуванню молоді з обмеженими фізичними можливостями шляхом укладання договорів на підготовку кадрів з підприємствами, установами і організаціями та працевлаштування випускників професійно-технічних, вищих навчальних закладів і Центрів професійної реабілітації на заброньовані робочі місця

Протягом 4 місяців 2015 року центром зайнятості працевлаштовані 3 інваліди мешканці територіальних громад Конотопського району. 1 особа з інвалідністю приймала участь у роботах тимчасового характеру. Із загальної кількості працевлаштованих осіб з обмеженими фізичними можливостями у січні – квітні 2015 року 1 особа – молодь у віці до 35 років.

Випускники вищих, професійно-технічних навчальних закладів та центрів професійної, соціально-трудової реабілітації інвалідів за сприянням у працевлаштуванні не звертались.

 

4.1.

Надання пільг на житлово-комунальні послуги найбільш соціально вразливим категоріям інвалідів зі знижкою 50%:

-інвалідам по зору І-ІІ групи;

-інвалідам І-ІІ групи із захворюванням хребта та спинного мозку

Районною програмою соціального захисту насе­лення на 2013-2016 роки передбачено надання пільг на житлово-комунальні послуги найбільш соціа­льно вразливим категоріям інвалідів зі знижкою 50%: інвалідам по зору І-ІІ групи,  інвалідам І-ІІ групи із захворюванням хребта та спинного мозку. За 4 місяця 2015 року пільги надані 28 інвалі­дам на суму 9,4 тис. грн.

 

4.2.

Забезпечити можливість доступу до глобальної інформаційної мережі Інтернет:

 -сім’ям, у яких виховуються діти-інваліди з 12 до 18 років;

-інвалідам І-ІІ груп з захворюванням хребта та спинного мозку

 

Районна програма соціального захисту насе­лення на 2013-2016 роки передбачає відшкодування коштів інвалідам І-ІІ групи з захворюванням хребта та спин­ного мозку і сім’ям, у яких виховуються діти-інваліди з 12 до 18 років за користування глобаль­ною інформаційною мережею Інтернет. За 5 місяців 2015 року проведено відшкодування 5 особам на суму 1,3 тис. грн. із розрахунку 50 гри­вень щомісячно.

 

4.3.

Забезпечення наповнення та поновлення Централізованого банку даних з проблем інвалідності на основі індивідуальних програм реабілітації інвалідів та дітей-інвалідів

За 5 місяців 2015 року до ЦБІ  занесено 11 індивідуальних програми реабілітації, з них: 7 ІПР за наданням реабілітаційних послуг у Центрі соціаль­ної реабілітації дітей-інвалідів Конотопської міської ради Сумської області та у Сумському облас­ному центрі соціальної реабілітації дітей-інвалі­дів, 5 для забезпечення технічними та ін­шими засобами реабілітації.

Протягом 2015 року звернулося 19 осіб за забезпечен­ням технічними та іншими засобами реабілітації, всього на обліку перебуває 293 особи.

Протягом 2015 року фактично забезпечено інвалі­дів та дітей-інвалідів: 6 осіб інвалідними візками, 16 осіб палицями, 2 осіб милицями.

4.4.

Організація забезпечення закладів охорони здоров’я спеціальними засобами догляду за важко і хронічно хворими інвалідами, доукомплектування пунктів прокату інвалідними візками, милицями, палицями

З початку 2015 року скористалося пунктом прокату 5 інвалідів.

 

4.5.

Сприяння проведенню в повному обсязі телефонізації інвалідів

В черзі на установку телефону перебуває 1 інвалід з дитинства (Кривопиць В.В. –с.Новомутин), але він відмовляється від виконання додаткових робіт, тому з черги не знятий. Кривопиць В.В. має у власному користуванні мобільний телефон таким чином забезпечений телефонним звязком.

4.6.

Запровадження в засобах масової інформації пільгової передплати для малозабезпечених інвалідів та сімей, які складаються лише з інвалідів

На  2015 рік проведена пільгова передплата для інвалі­дів, всього передплачено 3 примірника  газети «Ветеран України», на суму 45,36 грн.

 

4.7.

Створення умов для вільного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів соціальної інфраструктури

 

Питання щодо створення умов для безперешкодного доступу до об’єктів соціальної інфраструктури населених пунктів Конотопського району знаходиться на постійному контролі у відділу містобудування, архітектури та житлово – комунального господарства Конотопської районної державної адміністрації.

Станом на 01.05.2015 року обладнано пандусами 51 об’єкт.

Відділом містобудування, архітектури та житлово – комунального господарства при наданні містобудівних умов та обмежень забудови земельних ділянок, при розробленні проектно – кошторисної документації на нове будівництво,  реконструкції  та капітального ремонту об’єктів соціальної інфраструктури  в населених пунктах Конотопського району враховується вимоги ДБН В.2.2-17:2006 «Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення».

Працівниками відділу проводяться обстеження приміщень, в яких мешкають особи з інвалідністю, які пересуваються на візках, з метою забезпечення пристосування таких приміщень до потреб вищезазначених осіб.

Заяв від осіб з інвалідністю щодо необхідності переобладнання приміщень власних житлових будинків до органів місцевого самоврядування не надходило.

Розпорядженням голови від 16.05.2013 р. № 263 був утворений комітет забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно транспортної інфраструктури, мета якого є координація роботи, пов’язаної зі створенням на території району особам з інвалідністю та іншим маломобільним групам населення безперешкодного доступу до об’єктів соціальної інфраструктури і користування дорожньо – тротуарною мережею, транспортом, засобами зв’язку та інформації.

Протягом 2015 року проведено 1 засідання вищевказаного районного комітету забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп  населення до об’єктів соціальної та інженерно – транспортної інфраструктури, на яких розглядались питання плану влаштування пандусів до об’єктів соціальної інфраструктури на території Конотопського району на 2015 рік.

Пропозиції комітету забезпечення доступності щодо пристосування об’єктів вулично-шляхової мережі для потреб осіб з обмеженими фізичними можливостями враховуються при формуванні планів проведення капітальних ремонтів та реконструкцій автомобільних доріг в сільських населених пунктах.

В зв’язку з відсутністю в сільських населених пунктах автомобільних доріг, які обладнанні тротуарами, що потребують влаштування спеціалізованих з’їздів для осіб з обмеженими фізичними можливостями, на даний час відсутня необхідність облаштування об’єктів вулично – дорожньої мережі спеціалізованими дорожніми засобами.

 

4.8.

Забезпечення фінансової підтримки громадської організації інвалідів Конотопського району для проведення заходів з нагоди Міжнародного дня інвалідів

На території Конотопського району діє громадська організація інвалідів Конотопського району та "Інваліди війни Конотопщини", яким буде надана фінансова підтримка в сумі 5,0 тис. грн.

5.1.

Забезпечення організації та проведення щорічних змагань серед осіб з обмеженими фізичними можливостями з доступних їм видів спорту

З метою організації змістовного дозвілля дітей соціально-уразливих категорій у листопаді-грудні 2015 року планується проведення щорічної акції до Міжнародного дня інвалідів «Сіймо добро – даруймо милосердя» відділом освіти Конотопської районної державної адміністрації спільно з Конотопським РЦСССДМ.

Навчальними закладами району у грудні 2015 року планується проведення  акцій милосердя «У душах людських хай палає тепло, людське милосердя хай творить добро», тренінги «Усе залежить від тебе», «уроки доброти», «Дивись на нас як на рівних».

 

5.2.

Забезпечення організації та проведення заходів, акцій для осіб з обмеженими фізичними можливостями, дітей-інвалідів з нагоди Міжнародного дня інвалідів

З нагоди Міжнародного дня інвалідів у навчальних закладах району буде проведена виставка малюнків, виробів декоративно-ужиткового мистецтва „Дивосвіт своїми руками”, на яких будуть представлені роботи дітей з особливими потребами.

На базі відділень соціально-побутової адаптації с.Попівка, с.Соснівка, с.Дептівка територіального центру соціального обслуговування та надання соціальних послуг Конотопського району в грудні 2015 року буде проведено день „відкритих дверей”, а також відбудуться зустрічі інвалідів з керівництвом районної державної адміністрації, представниками виконкомів сільських рад, керівниками місцевих сільгоспвиробників.

3 грудня в закладах культури району з нагоди Міжнародного дня інвалідів відбудуться тематичні заходи «Лікуймо наші зболені серця, лікуймо наші душі зачерствілі».

 

5.3.

Сприяння пільговому відвідуванню інвалідами закладів культури і мистецтва

В бібліотеках Конотопського району склалася традиційна практика роботи з такою категорією користувачів, як особи з обмеженими фізичними можливостями. Діяльність бібліотек направлена на забезпечення доступу до інформації та організації дозвілля цієї категорії.

Серед послуг, які надає районна бібліотека користувачам з обмеженими можливостями ( 15 осіб), наступні: обслуговування за місцем проживання; замовлення книг по телефону;  позачергове отримання літератури підвищеного попиту.

При районній бібліотеці діє Інтернет-центр. Користувачі з обмеженими можливостями (7осіб) мають безкоштовне користування Інтернетом. Вони отримують найширший спектр послуг: ознайомлення, консультації, практичні заняття на комп’ютерах.

Сільські бібліотекарі шляхом подвірних обходів виявляють потреби в бібліотечному обслуговуванні, інтереси та запити даної категорії. Один раз на місяць вони відвідують на дому тих користувачів, які, за станом здоров’я,  не можуть самостійно приходити до бібліотеки. У віддалених селах, де переважно проживають люди похилого віку та інваліди, організовані пункти видачі літератури: с. Дубинка – Гружчанська сільська бібліотека,   с.Заводи – Соснівська сільська бібліотека,  с.Гути, Новоселівка, Жолдаки, Раки – Кузьківська сільська бібліотека, с.Бережне, с.Анютине – (Духанівська сільська бібліотека.

5.4.

Вжиття заходів щодо проведення тематичних вечорів, концертів,  виставок декоративно-ужиткового мистецтва для інвалідів та дітей-інвалідів

Діти-інваліди залучаються до участі у тематичних вечорах, фольклорних святах, святах різдвяно-новорічного циклу, до Дня захисту дітей. Відділом освіти організовано проведення концертних програм, виставок малюнків, декоративно – ужиткового мистецтва «Дивосвіт своїми руками» із залученням дітей з особливими потребами.

Так, на базі ЦПР гуртки відвідують 6 дітей-інвалідів.

Сприяння формуванню позитивної громадської позиції щодо осіб з функціональними обмеженнями реалізується шляхом залучення дітей та молоді з    особливими потребами до різноманітних   інформаційних, святкових, освітніх заходів та   акцій,  надання  дітям та молоді з функціональними обмеженнями комплексу соціальних послуг: соціально–педагогічних,  психологічних,  правових, інформаційних, послуг щодо можливостей працевлаштування, підвищення самооцінки, налагодження соціальних зв’язків, оформлення відповідних документів, отримання доступу до більш широких освітніх можливостей тощо.

Протягом 2015 року соціальними послугами спеціалістів районного центру соціальних служб  для  сім’ї, дітей та молоді охоплено 2 сім’ї, в яких виховуються діти-інваліди.

Працівники закладів культури району залучають осіб з обмеженими фізичними можливостями до соціально-творчого процесу.

Районна бібліотека налагодила тісну співпрацю з  Конотопським міським відділенням міжнародного благодійного фонду інвалідів (тяжкохворих) „Святого великомученика і цілителя Пантелеймона”. Керівник відділення фонду Л.К.Рижкова є користувачем районної бібліотеки.  Колективи художньої самодіяльності  вищезазначеного фонду – постійні учасники культурно-мистецьких заходів, що проводяться на базі районної бібліотеки.

5.5.

Поширення практики проведення у всіх навчальних закладах району занять культурно-духовного спрямування з питань захисту прав осіб з обмеженими фізичними можливостями, психічними захворюваннями та розумовою відсталістю, толерантного ставлення до них

Відділ освіти Конотопської районної державної адміністрації спільно з керівниками навчальних закладів сприяють відвідуванню дітей-інвалідів культурно-освітніх, урочистих, виховних заходів та гуртків.

Працівниками відділу освіти проведено 11 занять культурно-духовного спрямування з питань толерантного ставлення до осіб з обмеженими фізичними можливостями.

З метою виховання толерантного ставлення до дітей з особливими освітянськими потребами, розвитку умінь спілкуватись у навчальних закладах щомісяця проходили виховні години на тему: «Я вмію, хочу, буду» (Великосамбірський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-ДНЗ», 4 учні), «Спілкування-це…», «Ми різні, але рівні» (Попівська ЗОШ І-ІІІ ст., 3 учні), «Унікальність моя і твоя», «Вчимось жити  добрими людьми», «Міміка і жести» (Дубов’язівський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-ДНЗ», 4 учні), «Вчинок і Відповідальність» (Землянський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-ДНЗ», 2 учні), «Я вчуся спілкуватись», «Сім’я – здоровий спосіб життя» (Тернівський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-ДНЗ», 1 учень),                 «Умій дружити», «Дозволь собі бути щасливим» (Вирівська ЗОШ І-ІІІ ст., 1 учень).

Сприяння формуванню позитивної громадської позиції щодо осіб з функціональними обмеженнями реалізується шляхом залучення дітей та молоді з особливими потребами до різноманітних інформаційних, святкових, освітніх заходів та акцій, надання дітям та молоді з функціональними обмеженнями комплексу соціальних послуг: соціально–педагогічних, психологічних, правових, інформаційних, послуг щодо можливостей працевлаштування, підвищення самооцінки, налагодження соціальних зв’язків, оформлення відповідних документів, отримання доступу до більш широких освітніх можливостей тощо.

5.6.

Висвітлення через засоби масової інформації проблем інвалідів, заходів щодо їх вирішення, посилення соціального захисту даної категорії громадян

В районній газеті „Сільські горизонти” протягом 5 місяців 2015 року було опубліковано 21 стаття щодо соціального захисту інвалідів.

 

 

 

Начальник управління

соціального захисту населення РДА                                                      І.Е.Заїка                                                                              

 

Перейти до вмісту