Новини

Конотопське міськрайонне управління юстиції інформує

ImageНовації у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно

Міністерством юстиції України запроваджується ще одна новація в системі спрощення сервісів – розширення кола суб’єктів, які можуть надавати реєстраційні послуги.

Для того, аби передати в оренду земельний пай або ділянку, необхідно оформити договір оренди земельної ділянки, який підлягає обов’язковій реєстрації в органах юстиції. Лише за минулий рік мільйон українців звернулося за перереєстрацією цих договорів. Фізично це зробити силами, умовно кажучи, 2 тис. реєстраторів неможливо. Тепер до цього процесу Міністерством юстиції України  залучено приватних нотаріусів, яких в Україні близько 6 тис. Таким чином, очікуємо, що в аграрних областях знімуться напруження і величезні черги в реєстраційних службах. 

25.03.2015 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення», згідно з яким державна   реєстрація   речових   прав,  похідних  від  права  власності,  на земельні ділянки сільськогосподарського призначення може здійснюватися нотаріусом незалежно від нотаріального посвідчення договору, на підставі якого виникає таке право.

Таким чином, з 25.03.2015 року державну реєстрацію права оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення можуть здійснювати не лише реєстраційні служби районних, міських, міськрайонних управлінь юстиції, а й нотаріуси.

Перейти до вмісту