Новини

Конотопське міськрайонне управління юстиції інформує

ImageНадання інформації про державну реєстрацію прав та

їх обтяжень з Державного реєстру прав

Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (далі – Державний  реєстр прав) – єдина державна інформаційна система, що містить відомості про права на нерухоме майно, їх  обтяження, а також про об'єкти та суб'єктів цих прав.

Наповнення Державного реєстру прав здійснюється за заявочним принципом, починаючи з 01.01.2013 року. До 01.01.2013 року реєстрація права власності  здійснювалася реєстраторами підприємств бюро технічної інвентаризації у Реєстрі прав власності на нерухоме майно.

Згідно зі ст.28 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» інформація про зареєстровані права та їх обтяження, що міститься у Державному реєстрі прав, є відкритою  та загальнодоступною.

Для фізичних та юридичних осіб інформація з Державного реєстру прав надається виключно за об’єктом нерухомого майна в електронній формі через офіційний веб-сайт центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації прав (http://www.drsu.gov.ua/show/63) , чи в паперовій формі шляхом подання заяви особисто або пересилання поштового відправлення органам державної реєстрації прав та нотаріусам у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Для посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, судів, органів внутрішніх справ, органів прокуратури, органів Служби безпеки України, адвокатів, нотаріусів інформація з Державного реєстру прав у зв’язку із здійсненням ними повноважень, визначених законом, надається за суб’єктом права чи за об’єктом нерухомого майна в електронній формі шляхом безпосереднього доступу до Державного реєстру прав за умови ідентифікації відповідної посадової особи за допомогою електронного цифрового підпису. Порядок доступу до Державного реєстру прав визначається Кабінетом Міністрів України.

Інформація про зареєстровані права та їх обтяження, отримана в електронній чи паперовій формі за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав, є офіційною та використовується відповідно до законодавства.

Постановою Кабінету Міністрів України від 24.12.2014 № 722 затверджено Порядок доступу посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, судів, органів внутрішніх справ, органів прокуратури, органів Служби безпеки, нотаріусів, адвокатів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, та Порядок надання фізичним та юридичним особам інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Також встановлено, що до 1 жовтня 2015 р. до укладення договору про надання доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі – Державний реєстр прав) та отримання електронного цифрового підпису для роботи з Державним реєстром прав суди, органи місцевого самоврядування, органи внутрішніх справ, органи прокуратури, органи доходів і зборів, органи Служби безпеки та інші органи державної влади (посадові особи) мають право отримувати інформаційну довідку з Державного реєстру прав у паперовій формі як за об’єктом нерухомого майна, так і за суб’єктом права на нього на підставі письмового запиту, форму та вимоги до заповнення якого встановлює Міністерство юстиції. В інформаційній довідці зазначається інформація, наявна в Державному реєстрі прав, залежно від змісту запитуваної інформації.

Орган державної реєстрації прав розглядає відповідний запит та за результатами розгляду формує інформаційну довідку або у разі, коли із запитом звернулася неналежна особа, приймає рішення про відмову в наданні інформації з Державного реєстру прав, форму та вимоги до оформлення якого встановлює Міністерство юстиції.

Зазначена інформаційна довідка видається в порядку, передбаченому для надання фізичним та юридичним особам інформації з Державного реєстру прав, у паперовій формі та оформляється з використанням бланка, зразок та опис якого встановлює Міністерство юстиції.

Згідно з п.5 Порядку надання фізичним та юридичним особам інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в інформаційній довідці з Державного реєстру прав зазначаються відомості, наявні у Державному реєстрі прав та реєстрах, щодо об’єкта нерухомого майна, крім персональних даних суб’єктів речових прав на нерухоме майно (реквізитів документа, що посвідчує особу, реєстраційного номера облікової картки платника податку).

Разом з тим, програмне забезпечення Державного реєстру прав залишається не доопрацьованим на відповідність зазначеним нормам законодавства, і реєстраційна служба не має технічної можливості формувати інформаційні довідки на запити фізичних та юридичних осіб без зазначення  персональних даних власників.

Крім того, за надання інформації з Державного реєстру прав у вигляді витягу чи інформаційної довідки справляється плата у розмірі, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2012 р. № 1204 “Про затвердження розміру і порядок використання плати за внесення змін до записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та надання інформації із зазначеного реєстру” , зокрема:

       надання інформації з Реєстру у формі витягу – 120 гривень;

       надання інформації з Реєстру в електронній формі через офіційний веб-сайт Державної реєстраційної служби – 17 гривень;

       надання органом державної реєстрації прав, нотаріусом за зверненням фізичних та юридичних осіб інформації з Реєстру в паперовій формі у вигляді інформаційної довідки – 34 гривні;

       надання органом державної реєстрації прав, нотаріусом за заявою власника (співвласника) квартири, житлового чи нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку, у разі створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (асоціації власників житлових будинків, якщо їй делеговані повноваження з управління неподільним та загальним майном відповідного житлового комплексу) інформації з Реєстру в паперовій формі у вигляді інформаційної довідки – 170 гривень;

Кошти, сплачені за надання інформації з Реєстру, зараховуються до державного бюджету.

Перейти до вмісту