Новини

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області інформує

ImageРозмір мінімальної заробітної плати у 2015 році

Конотопська ОДПІ повідомляє, що відповідно до Закону України «Про Державний бюджет на 2015 рік» мінімальну заробітну плату встановленоу місячному розмірі: з 1 січня – 1218 гривень, з 1 грудня – 1378 гривень; у погодинному розмірі: з 1 січня – 7,29 гривні, з 1 грудня – 8,25 гривні.

Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць в розмірі з 1 січня 2015 року становитиме 1176 грн, з 1 грудня — 1330 грн.

 

В Конотопській ОДПІ пройшов семінар присвячений податковій реформі

Нещодавно в приміщені Конотопської ОДПІ відбувся семінар для платників податків присвячений обговоренню змін, що набрали чинності з 1 січня 2015 року  відповідно до Закону України № 71-VІІІ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)".  Цей Закон опублікований у спецвипуску парламентської газети "Голос України" від 31 грудня 2014 р.

Відкриваючи семінар, заступник начальника Конотопської ОДПІ Тамара Нестеренко, повідомила присутнім про скорочення кількості податків з 22 до 9, серед яких залишилися: податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб, податок на додану вартість, акцизний податок, рентна плата, збори, а також місцеві податки: податок на майно та єдиний податок.

Ярослав Борщенко, начальник управління  доходів і зборів з фізичних осіб Конотопської ОДПІ, розповів учасникам семінару, що відтепер суб’єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на чотири групи платників єдиного податку. Збільшено поріг перебування у першій групі «єдинщиків» до 300000 грн, а для другої грипи – до 1500000 грн.

Начальник управління наголосив, що платники єдиного податку третьої – шостої груп, які перебували на обліку в контролюючих органах до 1 січня 2015 року, з 1 січня 2015 року вважаються платниками єдиного податку третьої групи відповідно до норм глави 1 розділу ХІV Податкового Кодексу України. А ось до четвертої групи платників єдиного податку віднесені сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.

Також Закон передбачає, що платники єдиного податку другої і третьої (фізичні особи – підприємці) груп (крім тих, які здійснюють діяльність на ринках, продаж товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі), які з 1 січня 2015 року до 30 червня 2015 року включно почали застосовувати у власній господарській діяльності зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій, з дати початку застосування реєстраторів розрахункових операцій до 1 січня 2017 року звільняються від проведення відповідно до норм Податкового Кодексу перевірок з питань дотримання порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Запроваджено також податок на розкішні автомобілі – як дизельні, так і бензинові машини з об'ємом двигуна більше за 3 тис. куб. см, віком до 5 років.

Продовжено дію військового збору за ставкою 1,5%. Об’єктом оподаткування з 1 січня 2015 року є доходи, визначені ст. 163 Податкового кодексу, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід платника податку.

На семінарі також була присутня Іченська Світлана, голова Сумської обласної спілки підприємців, орендарів та власників, яка розповіла про переваги електронного звітування, програмне забезпечення для звітування в режимі «он-лайн» та новацію, що вводиться для зручності, в першу чергу, сумлінних платників податків, щоб можна було обирати надійних ділових партнерів. Для цього Державна фіскальна служба щомісячно на своєму веб-сайті буде публікувати список боржників та суми боргу по всіх податках всіх суб'єктів підприємницької діяльності.

 

До відкриття нових рахунків в органах Казначейства

сплата податків здійснюється на рахунки, відкриті у 2014 році

У зв’язку з прийняттям Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» та внесенням змін до Бюджетного та Податкового кодексів України Державна фіскальна служба повідомляє, що з 1 січня 2015 року до відкриття в органах Казначейства нових рахунків з обліку надходжень до бюджетів сплата податків і зборів продовжує здійснюватися на казначейські рахунки, відкриті у 2014 бюджетному році.

Інформація про реквізити нових бюджетних рахунків за надходженнями, які будуть відкриті в органах Казначейства відповідно до змін в податковому та бюджетному законодавстві, територіальними органами ДФС буде своєчасно доведена до платників у встановленому порядку, зокрема, розміщена на офіційному веб-порталі ДФС у рубриці «Бюджетні рахунки».

Відповідно до Порядку відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 22.06.2012 №768, в органах Казначейства щорічно на початок нового бюджетного періоду відповідно до Бюджетного кодексу України, закону про Державний бюджет України, рішень про місцеві бюджети та бюджетної класифікації, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 14 січня 2011 року №11, відкриваються рахунки за надходженнями до державного та місцевих бюджетів протягом 45 днів з дня прийняття закону по Державний бюджет України.

 

Стартувала кампанія декларування доходів громадян

Шановні  платники податків! Конотопська ОДПІ нагадує, що з 1 січня 2015 року розпочалась кампанія по декларуванню доходів громадян, отриманих у попередньому звітному 2014 році.

Громадяни зобов'язані подати до 1 травня 2015 року річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію), якщо протягом 2014 року, отримували:

– доходи з яких при нарахуванні або виплаті податок не утримувався;

– доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо);

– нецільову благодійну допомогу, якщо її загальна сума у 2014 році перевищувала 1710 грн.;

– доходи від двох і більше податкових агентів і при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих такими податковими агентами за 2014 рік перевищила 146160 гривень;

– спадок (подарунки) від осіб, які не є членами сім'ї першого ступеня споріднення;

– доходи від продажу інвестиційних активів, якщо їх вартість у 2014 році перевищує 1710 грн.;

– іноземні доходи.

Також фізичні особи – платники податку зобов’язані подати річну податкову декларацію про доходи за 2014 рік, якщо отримували окремі види оподатковуваних доходів, які не підлягали оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати, але не звільнені від оподаткування. В такому випадку платник зобов’язаний самостійно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну декларацію з цього податку.

За неповнолітніх осіб або осіб, визнаних судом недієздатними, декларацію подають їхні батьки (опікуни, піклувальники). Річна податкова декларація подається до територіального органу державної фіскальної служби за місцем реєстрації громадянина.

Крім того, подати декларацію можуть фізичні особи, які мають право на податкову знижку. У 2015 році платники податку на доходи фізичних осіб, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2014 року, податкову декларацію можуть подати упродовж всього року.

Шановні громадяни! Запрошуємо Вас  своєчасно подати декларації – сумлінно виконати свій громадянський обов’язок.

 

В Бурині платникам податків розповіли про зміни в оподаткуванні нерухомості

Під час семінару присвяченому Закону України № 71-VІІІ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)", який вступив в дію з 1 січня 2015 року головний державний інспектор з питань інформаційно-комунікаційного супроводження  Конотопської ОДПІ Нікітіна Анна розповіла присутнім про зміни, що стосуються оподаткування нерухомості.

За словами податківця: «відтепер базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Ставки податку встановлюються за рішенням сільської, селищної або міської ради в залежності від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 2 відсотків розміру мінімальної заробітної плати (1218 грн.), встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування».

Анна Нікітіна повідомила, що пільги щодо сплати податку на нерухоме майно передбачають зменшення бази оподатковування об'єктів житлової нерухомості та повного або часткового звільнення від сплати податку.

Зокрема, база оподатковування зменшується на:

• для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;

• для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;

для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.

Зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

Податківець звернула увагу присутніх на семіннару, що у 2015 році при нарахуванні та сплаті податку діють вимоги Узагальнюючої податкової консультації щодо оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затвердженої наказом Міністерства доходів і зборів України від 25.04.14р. №263.

Відповідно до Узагальнюючої податкової консультації та пункту 18 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України у 2015 році фізичним особам буде нараховуватися податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за базовий період 2014 рік, розрахований з житлової площі об’єкта житлової нерухомості, у т.ч. його частки за період з 01.01.2014 по 31.03.2014 (включно) та із загальної площі об’єкта житлової нерухомості, у т.ч. його частки з 01.04.2014 по 31.12.2014 (включно) по ставках та пільгах, які застосовувались при розрахунку податку у 2014 році.

 

Податкові міліціонери Сумщини підбили підсумки року

Економічний ефект від діяльності слідчих та оперативних підрозділів фінансових розслідувань органів Державної фіскальної служби Сумської області у минулому році перевищив 47 млн. грн.. З них 23,6 млн. грн.. сплачено під час розслідування кримінальних проваджень, – зазначив в.о. начальника слідчого управління фінансових розслідувань Ігор Короткий. – Слідчо-оперативні підрозділи ефективно впроваджували нові методи боротьби зі злочинністю, пов’язані з широким використанням інформаційних ресурсів, оперативним виявленням та відпрацюванням ризикових операцій суб’єктів господарювання  та відшкодування завданої державі шкоди.

За участі працівників податкової міліції області упереджено незаконне відшкодування ПДВ з бюджету на суму 1,6 млн. грн. З незаконного обігу вилучено товарів на 17,7 млн. грн.

Унаслідок припинення діяльності  фіктивних фірм та «конвертаційних» центрів з підприємств реального сектору економіки, що скористалися їх незаконними послугами, стягнуто до бюджету понад 7,7 млн.грн.

В рамках заходів, спрямованих на легалізацію ринку алкоголю в області,  підрозділами фінансових розслідувань  вилучено близько 13 тисяч літрів спирту, що використовувався у якості сировини для підпільного виготовлення горілчаних виробів. Всього вилучено підакцизної продукції на суму понад 10,5 млн. грн., у тому числі близько 8 тисяч пачок тютюнових виробів та понад 400 тонн пально-мастильних матеріалів.

За матеріалами оперативних працівників слідчими фінансових розслідувань області розпочато 6 кримінальних проваджень за фактами незаконного виробництва, реалізації, зберігання та транспортування з метою збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів. За рішеннями суду знищено підробленої горілчаної продукції на 850 тисяч гривень. Винні у скоєнні злочинів сплатили до бюджету 225 тисяч гривень штрафів.

 

Відповідальність за неподання звітності та несплату ЄСВ посилено

Про це повідомив начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Конотопської ОДПІ Ярослав Борщенко під час семінарів для платників податків Буринського та Конотопського районів.

За словами начальника управління: «з 1 січня 2015 року Законом України від 28.12.2014 року № 77-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування» частину 11 статті 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» доповнено пунктом 7, згідно з яким органи фіскальної служби застосовують такі штрафні санкції:

– за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності з ЄСВ – у розмірі 10 НМДГ (170 грн.) за кожне таке неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою;

– за ті самі дії, учинені платником єдиного внеску, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, — штраф у розмірі 60 НМДГ (1020 грн.) за кожне таке неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою звітності, передбаченою Законом про ЄСВ.

Також збільшено розмір штрафів, зазначених у п.п. 2 і 3 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ:

– за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску до  20% (замість 10%)  своєчасно не сплачених сум;

– за донарахування органом доходів і зборів або платником своєчасно не нарахованого ЄСВ до 10%  (замість 5%) зазначеної суми за кожен повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50% суми донарахованого єдиного внеску». 

 

При штабі АТО буде створено підрозділ Державної фіскальної служби

 «Податкова міліція спільно з прикордонниками, працівниками МВС та СБУ жорстко контролюватиме переміщення товарів у зоні проведення АТО. Активізація взаємодії всіх силових відомств у роботі та посилений контроль над переміщенням вантажів, зокрема, вугілля, палива та товарів народного споживання, із зони так званої ДНР на підконтрольні Україні території, і назад – наше головне завдання», – на цьому наголосив Перший заступник Голови Державної фіскальної служби України Володимир Хоменко під час розширеної наради за участю заступника Голови Донецької ОДА Михайла Нечепорука, представників Збройних Сил та правоохоронних органів, яка відбулася 19 грудня у Краматорську.

Працівники податкової міліції при штабі АТО будуть оперативно виїжджати на перевірки вантажів і, за необхідністю, адекватно реагувати. Окрім того, вони будуть нести службу на блок-постах, через які проходять основні магістралі, що використовуються для вантажоперевезень у зоні проведення АТО.

На цей час в Донецькій та Луганській областях прикордонниками розгорнуто 13 контрольних пунктів в’їзду – виїзду: 12 – автомобільних та 1-залізничний. Середні добові показники руху через встановлені контрольні пункти складають від 30 до 50-ти тисяч осіб та 10-15 тисяч транспортних засобів. Прикордонники спільно з працівниками ДФС, МВС та СБУ виявляють непоодинокі спроби незаконного переміщення великих партій товарів народного споживання як до, так і з зони проведення антитерористичної операції.

Володимир Хоменко зазначив, що сьогодні пріоритетними завданнями для податкової міліції є відновлення повного контролю за переміщенням товарів у зоні проведення АТО та протидія незаконному вивезенню та ввезенню товарів та вантажів.

«Ми маємо забезпечити проведення заходів щодо перевірки документів всіх транспортних засобів, які перевозять вантажі чи товари на цих пунктах, реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності, проведення догляду машин на предмет наявності нелегальних товарів та контрабанди, а також – контроль за сплатою відповідних податків та платежів», – зазначив Перший заступник Голови ДФС України Володимир Хоменко.

Вже на сьогодні за результатами оперативних заходів припинено 27 спроб переміщення вантажів за документами сумнівного походження, з них 6 випадків пов’язаних з незаконним перевезенням вугілля – 330 тонн. Також припинено спроби нелегального перевезення алкоголю та цигарок.

 

Включення до Реєстру волонтерів АТО здійснюється протягом одного робочого дня

З 5 грудня 2014 року  набув чинності Порядок формування та ведення Реєстру волонтерів антитерористичної операції.

Основною метою Порядку є забезпечення формування та ведення Реєстру волонтерів антитерористичної операції  та його щодекадне оприлюднення на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України.

Порядком встановлюється механізм включення фізичних осіб – благодійників до Реєстру та структура цього Реєстру, форма заяви про включення, внесення змін  чи  виключення з Реєстру.  Також Порядком встановлена  форма довідки з банку про відкриття чи закриття рахунка фізичною особою.

Для включення до Реєстру благодійник – фізична особа подає до органу ДФС разом з іншими документами довідку з банку за формою N 4-РВ  із зазначенням реквізитів рахунку, відкритого на ім'я такого волонтера, що призначений для здійснення благодійної діяльності.

Включення до Реєстру здійснюється за заявницьким принципом протягом одного робочого дня.

Порядок формування та ведення Реєстру волонтерів АТО затверджений наказом Міністерства фінансів України від 30.10.2014 N 1089.

 

126 тисяч робітників отримали вищу заробітну плату  завдяки операції «Урожай-2014»

За результатами проведення всеукраїнської операції «Урожай-2014» станом на 1 грудня поточного року підвищено розмір заробітної плати 126 тис. осіб. Сума легалізованого доходу скала 288 млн. грн. Крім того, завдяки проведенню співбесід з роботодавцями офіційно оформлено трудові відносини із 50 тис. осіб. Ці заходи принесли до бюджету додатково 155 млн. грн. ПДФО та ЄСВ.

Без уваги також не залишились взаємини між державою та орендарями земельних ділянок. Так, за період проведення операції було додатково укладено та зареєстровано 51 тис. договорів оренди земельних ділянок (паїв) загальною площею понад 195 тис. га. Також, за наслідками перегляду 6,3 тис. договорів додатково оформлено ще майже 66 тис. га земельних площ.

Такі перевірочні заходи принесли до держбюджету додатково понад 42 млн. грн. орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності та 3,7 млн. грн. фіксованого сільськогосподарського податку. У свою чергу, за рахунок додатково укладених договорів оренди земельних ділянок казна країни отримала 13,5 млн. грн. ПДФО та 27,2 млн. грн. інших платежів.

За вказаний період також виявлено понад 1,8 тис. суб`єктів господарювання, які не дотримувались або порушували податкове законодавство Це становить 82% від загальної кількості перевірених платників. Їм донараховано близько 330 млн. грн. платежів.

Зокрема, ПДВ – 252 млн. грн., ПДФО – майже 30 млн. грн., ЄСВ – 9 млн. грн. та 39 млн. грн. інших податків. Крім того, зменшено від’ємне значення ПДВ на суму 24 млн. грн. та встановлено фіктивність здійснення господарських операцій на суму 367 млн. грн.

Нагадаємо, що всеукраїнська операція „Урожай – 2014”  проводилася Державною фіскальною службою з липня по грудень 2014 року.  Метою її проведення є вжиття заходів щодо створення в агросекторі рівних, прозорих та комфортних умов для діяльності аграріїв, а також попередження порушень податкового законодавства, ухилення від сплати податків та легалізація заробітної плати працівників агросектору.

 

З нового року суб'єкти господарювання можуть перевіритися електронно

Суб'єкти господарювання  малого та середнього бізнесу з 01 січня 2015 року   мають  можливість  на  проведення електронної перевірки.

Під час проведення електронної перевірки підлягають перевірці єдиний податок, ПДВ, ПДФО, інші податки за наявності технічної можливості їх перевірки.

За заявою платника електронна перевірка може охоплювати періоди, що передують 2014 року з урахуванням вимог та обмежень Податкового кодексу.

Рішення про проведення чи непроведення електронної перевірки не можна оскаржити   в адміністративному або судовому порядку, оскільки це не передбачено ні Податковим кодексом, ні іншими нормативними актами.

Електронна перевірка для платників податків передбачена пп. 75.1.2 п. 75.1 ст. 75 Податкового кодексу України.

 

Затверджено новий реєстр РРО

Державна фіскальна служба України затвердила новий  Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій  (наказ  від 11.12.2014 р. № 362).  Даний реєстр  містить 116 моделей РРО.

Реєстр розрахункових операцій ведеться в цілях:

– застосування в Україні РРО, які випускаються серійно та відповідають встановленим вимогам і пройшли державну реєстрацію;

– виведення із експлуатації РРО, які не відповідають вимогам нормативних документів.

Також нагадуємо, що  з 1 січня 2015 року дозволяється первинна реєстрація лише реєстраторів розрахункових операцій, які створюють контрольну стрічку в електронній формі, та електронних таксометрів, автоматів з продажу товарів (послуг), реєстраторів розрахункових операцій з купівлі-продажу іноземної валюти.

Перейти до вмісту