Новини

Пенсійний фонд України інформує

ImageДо уваги осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції!

З 01 жовтня 2014 року взяття на облік вимушено переселених осіб, місце проживання яких зареєстровано на тимчасово окупованій території України та в районах проведення антитерористичної операції, здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 року № 509 «Про облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції», якою затверджено Порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції.

На підставі заяви про взяття на облік, структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районних держадміністрацій, виконавчих органів міських рад видається Довідка про взяття на облік (далі – Довідка) та вноситься інформація до Єдиної інформаційної бази даних про взятих на облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції. В разі зміни місця тимчасового перебування, за зверненням заявника, раніше видана Довідка вилучається, а натомість видається нова.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 № 637 «Про здійснення соціальних виплат особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції» (далі – Постанова №637) призначення та продовження виплати пенсій (щомісячного довічного грошового утримання), довічних державних стипендій, усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, матеріального забезпечення, надання соціальних послуг за рахунок коштів державного бюджету та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО, здійснюються за місцем перебування таких осіб на обліку, що підтверджується Довідкою.

Тобто, прийняття заяв про переведення пенсійних справ, призначення пенсій, виплату допомоги на поховання, недоотриманої пенсії провадиться  територіальними органами Пенсійного фонду України за місцем перебування особи на обліку на підставі Довідки.

Зазначені виплати, що призначені або продовжені відповідним особам до набрання чинності Постановою №637, здійснюються за фактичним місцем їх проживання (перебування) у разі видачі їм до 31 грудня 2014 року такої Довідки.

Управління Пенсійного фонду в м.Конотопі та Конотопському районі звертає увагу осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, що подовження виплати пенсії з 01.01.2015 року буде проведене за умови надання до управління Довідки, виданої управліннями соціального захисту населення Конотопської міської ради чи Конотопської районної державної адміністрації.

За додатковою інформацією необхідно звертатися до управління Пенсійного фонду України в м.Конотопі та Конотопському районі за адресою: м.Конотоп, вул Депутатська,2 або за телефонами «гарячої лінії» (05447) 6-30-43, 6-11-00.

 

 

 

ІНДЕКСАЦІЯ ПЕНСІЙ

            Правові, економічні та організаційні основи підтримання купівельної спроможності населення країни визначає Закон України “Про індексацію грошових доходів населення” від 03.07.1991 року №1282. З метою часткового відшкодування подорожчання споживчих товарів і послуг він передбачає проведення індексації грошових доходів населення в Порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 року №1078.

            Відповідно до цього Порядку індексація грошових доходів населення проводиться у разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який встановлюється в розмірі 101 відсотка. Індекс споживчих цін обчислюється Держстатом і публікується в офіційних періодичних виданнях.

            Індексація проводиться автоматизованим способом за наявною інформацією, що міститься у матеріалах пенсійних справ та електронній базі даних одержувачів пенсій. Водночас, слід зазначити, що підстави для проведення індексації визначаються для кожного пенсіонера індивідуально, залежно від складових пенсійної виплати, місяця підвищення пенсії внаслідок проведених перерахунків, розміру такого підвищення та інших обставин. Місяць, в якому відбулося підвищення пенсії, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації.

            Так, за повідомленням Державної служби статистики України індекс інфляції за останні місяці перевищує поріг індексації. Отже, у листопаді поточного року органами Пенсійного фонду разом з пенсією за листопад забезпечено виплату поточної індексації, а також доплати індексації за вересень та жовтень 2014 року.

            За повідомленням Державної служби статистики України індекс інфляції у жовтні 2014 року становив 102,4 відсотка порівняно з попереднім місяцем.

            Тому при проведенні індексації пенсій у грудні 2014 року будуть застосовуватися нові коефіцієнти ніж ті, які застосовувалися у листопаді. Максимальний приріст індексу споживчих цін для проведення індексації становитиме 38,8 % (при базовому місяці – жовтень 2009 року), що складатиме 368,21 грн. (949,00 х 0,388), мінімальний – 2,4 % (при базовому місяці – вересень 2014 року), що складатиме 22,78 грн. (949,00 х 0,024).

            Проте, слід зазначити, що не всі пенсії підлягають індексації.

Згідно із зазначеним Порядком, зокрема, не підлягають індексації пенсії,
у складі яких є доплата до прожиткового мінімуму.
Така доплата, зокрема, встановлюється відповідно до абзацу першого частини першої
статті 28 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” тоді, коли розмір пенсії, обчислений з урахуванням стажу та заробітної плати, є меншим від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

            Наприклад:

  Загальний розмір пенсії складає 1164,79 грн., де: 578,70 грн. – основний розмір пенсії, обчислений з урахуванням стажу та заробітної плати;
370,30 грн. – доплата до прожиткового мінімуму (949,00 грн. – 578,70 грн.); 63,66 грн. – доплата за понаднормативний стаж; 66,43 грн. – підвищення дитині війни; 85,70 грн. – доплата до 100,00 грн., встановлена з 01.05.2012 відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.2012 № 327.

Отже, у випадках, коли у складі пенсійної виплати є доплата до прожиткового мінімуму, пенсія індексації не підлягає.

            Інформацію про складові пенсійної виплати та порядок її індексації можна дізнатися звернувшись особисто або через законного представника до управління Пенсійного фонду за місцем перебування пенсіонера на обліку.

Перейти до вмісту