Новини

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області інформує

ImageСкористатися правом на податкову знижку можна до кінця року

Податкову знижку за 2013 рік платник податку може оформити протягом всього 2014 року, тобто останній день подачі декларації на податкову знижку є 31 грудня.  

Податкова знижка це – документально підтверджена сума витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням деяких товарів, послуг або робіт у резидентів протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загальнорічного оподаткованого доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати.

Зокрема, серед витрат за якими можна звертатись для отримання податкової знижки є іпотечне кредитування, пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям; сума коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання; суми витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій;  суми витрат на оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини тощо. 

Для реалізації права на податкову знижку платнику податку необхідно заповнити та подати до податкової інспекції декларацію про майновий стан та доходи і додаток 6 до неї.

До декларації  додаються ксерокопії  таких документів: паспорта, ідентифікаційного номера, договори про надання певного виду послуг, розрахункових документів, які підтверджують понесені витрати, довідка з місця роботи про річну заробітну плату.

Декларація надається  до Центру обслуговування платників  за місцем реєстрації платника. В м. Конотоп – це пр. Миру, 2, 1 зал, 5 віконце Центру обслуговування платників Конотопської ОДПІ. Телефон для довідок 6-98-98.

Рівень сплати ПДВ виробниками лікеро-горілчаної продукції зріс на 9,4 відсотка

З початку року виробниками лікеро-горілчаної продукції в Україні до державного бюджету (станом на 01.12.2014) сплачено понад 7,3 млрд. грн. податків і зборів, що перевищує минулорічні показники (5,9 млрд. грн.) на 1,4 млрд. грн.

У тому числі за 11 місяців 2014 року:

– сплачено 4,7 млрд. грн. акцизного податку з виробленої в Україні лікеро-горілчаної продукції, що більше показників аналогічного періоду минулого року (3,5 млрд. грн.) на 1,2 млрд. грн.

– збір податку на додану вартість склав понад 1 млрд. грн., що на 87,5 млн. гривень більше суми збору ПДВ, яку сплатили такі підприємства за 11 місяців минулого року (926,8 млн. грн.).

 

Випадки, в яких потрібно обов’язково реєструватися платником ПДВ

Особа підлягає обов’язковій реєстрації як платник додатку на додану вартість у разі:

– якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 300 тис. грн., крім особи, яка є платником єдиного податку;

– проведення нею операції з постачання конфіскованого майна, знахідок, скарбів, майна, визнаного безхазяйним, майна, за яким не звернувся власник до кінця строку зберігання, та майна, що за правом успадкування чи на інших законних підставах переходить у власність держави, незалежно від того, чи досягає вона загальної суми операцій із постачання товарів/послуг 300 тис. грн., а також незалежно від того, який режим оподаткування використовує така особа згідно із законодавством.

 У разі обов’язкової реєстрації особи як платника податку реєстраційна заява подається до контролюючого органу не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій 300 тис. грн..

З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися у загальнодоступному інформаційно – довідковому ресурсі (веб – портал ДФС, вкладинка «Інформаційно – довідковий ресурс», дане роз’яснення у категорії 101.01.02).

Голова ДФС України сподівається, що закон про податковий компроміс буде ухвалено

 «Ми активно працюємо з новим складом Кабінету Міністрів України та Міністерством фінансів над формуванням Державного бюджету на 2015 рік. Він базуватиметься на нових законах та реформах, які пропонуватимемо Уряду. Плануємо, що вже наступного тижня пакет відповідних законопроектів буде подано у Верховну Раду України», – заявив Голова ДФС України Ігор Білоус сьогодні, 5 грудня, під час брифінгу у Кабінеті Міністрів України.

Голова служби висловив сподівання, що парламент також ухвалить і  закон про податковий компроміс, на який дуже очікує бізнес. Це дозволить ще до кінця поточного року залучити в бюджет значну суму коштів.

Водночас, підкреслив голова відомства, фіскальна служба на сьогодні не лише активно працює над впровадженням урядових законодавчих змін, які фактично й розпочнуть реформи в економіці нашої держави, але й розробкою реформ, необхідних безпосередньо для фіскальної служби.

«Ми окреслили для себе чотири вектори. Перший – активна співучасть у законотворчій роботі, другий – розвиток інформаційних технологій, тобто збільшення кількості електронних сервісів з покращенням обслуговування платників. Третій вектор – реструктуризація фіскальної служби, яка в  перспективі призведе до значної оптимізації кадрового потенціалу та збільшення ефективності роботи служби в цілому. І четвертий, який ми опрацьовуємо разом із суддями, – юридичний. Він передбачатиме зміну процедури адміністративного оскарження, податкові суди тощо», – зазначив Ігор Білоус.

 

 

Про порядок формування та ведення Реєстру волонтерів антитерористичної операції

5 грудня в «Офіційному  віснику України»  № 95 опубліковано Наказ Міністерства фінансів від 30.10.14 №1089 «Про затвердження Порядку формування та ведення Реєстру волонтерів антитерористичної операції». 

Згідно з документом, волонтер АТО це – фізична особа-благодійник (громадянин України або іноземець чи особа без громадянства, яка перебуває в Україні на законних підставах), яка досягла вісімнадцятирічного віку, провадить волонтерську діяльність на добровільній та безоплатній основі, внесена до Реєстру волонтерів антитерористичної операції (далі – Реєстр).

Реєстр волонтерів АТО – база даних, яка містить інформацію про волонтерів АТО. Реєстр ведеться Державною фіскальною службою України, і певні відомості з нього будуть доступні на офіційному веб-сайті ДФС України (www.sfs.gov.ua).

Для включення до Реєстру фізособа-благодійник подає до органу ДФС заяву та інші необхідні документи (особисто, поштою або через представника). У заяві вказується категорія  фізичних осіб, на користь яких надається благодійна допомога. Також вказується дата початку здійснення діяльності в якості волонтера АТО (не раніше 21 листопада 2013).

У разі відсутності підстав для повернення документів на доопрацювання орган ДФС зобов’язаний протягом одного робочого дня з дня отримання заяви включити особу до Реєстру.

Якщо в даних волонтера АТО відбулися зміни, він зобов’язаний протягом 30 календарних днів після виникнення змін подати до органу ДФС відповідну заяву з позначкою «Зміни» в такому ж порядку, як і при включенні до Реєстру.

Виключення волонтера АТО з Реєстру здійснюється також на підставі заяви.

 

Ознайомитись з повним текстом документа можна на сайті Верховної Ради України за посиланням: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1471-14

 

 

 

Перейти до вмісту