Новини

Конотопська міжрайонна прокуратура інформує

ImageІнформація про стан законності в районі та заходи щодо їх зміцнення

Конотопською міжрайонною прокуратурою упродовж І півріччя 2014 року вжито ряд організаційних та координуючих заходів з питань протидії злочинності в місті та районі, результати яких знайшли своє безпосереднє відображення у стані криміногенної ситуації, додержанні конституційних прав громадян, їх реальному захисті від злочинних посягань.

Внаслідок вжитих у взаємодії з правоохоронними органами заходів протяігом І півріччя 2014 року на території м. Конотоп та Конотопського району спостерігається незначне підвищення загальної кількості фактів спричинених ушкоджень середньої тяжкості та умисних тяжких тілесних ушкоджень у тому числі, що спричинили смерть потерпілого. Прослідковується стійка тенденція до збільшення рівня злочинів, вчинених у громадських місцях та вуличних злочинів, що свідчить про послаблення зусиль співробітників патрульної служби МВ УМВС по забезпеченню охорони громадського порядку, профілактиці та розкриттю злочинів зазначеної категорії.

Крім того, зросла кількість злочинів, скоєних особами в стані алкогольного сп'яніння та особами раніше судимими, що говорить про неналежне проведення профілактичних заходів.

Залишається складною криміногенна ситуація у молодіжному середовищі. Не в повній мірі забезпечена взаємодія між КМСД Конотопського МВ та службами у справах дітей; органами освіти, охорони здоров'я щодо попередження правопорушень у підлітковому середовищі, а також попередження насильства в сім'ї.

Малоефективною є робота органів внутрішніх справ щодо запобігання продажу  дітям  алкогольних  напоїв,  у  тому числі  шляхом  анулювання

 ліцензій на продаж тютюнових та алкогольних напоїв, у тому числі шляхом анулювання ліцензійна продаж тютюнових та алкогольних виробів підприємствам, що здійснювали продаж.

Не відповідає вимогам сьогодення й робота підрозділів, які повинні вести боротьбу зі злочинами економічної спрямованості. Основною причиною низької ефективності у протидії корупції, економічній злочинності є, перш за все, недостатня спрямованість оперативно – розшукової діяльності на виявлення і розкриття цих злочинів.

За період з 01.01.2014 по 01.07.2014 Конотопською міжрайонною прокуратурою проведено 1 координаційну нараду, зокрема 31.01.2014 року в Конотопській міжрайонній прокуратурі відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів м. Конотоп та Конотопського району щодо стану ефективності протидії правоохоронних органів злочинності в регіоні, у тому числі виявлення і розкриття тяжких та особливо тяжких злочинів, проти власності, пов'язаних з отриманням неправомірної вигоди та корупцією, профілактики злочинності, в тому числі серед неповнолітніх та раніше судимих осіб, а також ведення ЄРДР та облік кримінальних правопорушень упродовж 2013 року.

Протягом І півріччя 2014 року слідчими СВ Конотопського МВ УМВС України в Сумській області вимоги Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань дотримувались, проте не в повному обсязі. За таких підстав Конотопським міжрайонним прокурором на ім'я першого заступника начальника Управління – начальника СУ УМВС України в Сумській області внесено 5 подань про усунення вимог КПК України та Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, за якими до дисциплінарної відповідальності притягнуто 6 осіб.

За вказаний період у ЄРДР зареєстровано 1171 кримінальних проваджень, з них закрито кримінальних проваджень 621, з числа закінчених 788, спрямовано до суду з обвинувальним актом 161, у тому числі з угодами ЗО, з них 27 кримінальні провадження з угодою про примирення, З кримінальні провадження з угодою про визнання винуватості, з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності – 16.

На кінець 1 півріччя 2014 року у провадженні слідчих СВ Конотопського МВ УМВС України в Сумській області перебувало 1176 кримінальних проваджень.

За 6 місяців слідчими СВ Конотопського МВ УМВС України в Сумській області зареєстровано кримінальних проваджень проти життя та здоров'я особи, з них умисних вбивств (ст.115-119) – 2, умисних тяжких тілесних ушкоджень – 33 кримінальних проваджень, зґвалтування – 0, крадіжки – 813, грабежі – 53, розбої – 5, вимагання – 4, шахрайство – 107, привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем – 0, незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання з метою збуту, а також незаконний збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів – 21, незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту – 17, зловживання владою, або службовим становищем – 0, злочини у сфері хабарництва ( ст. 368 – 370) – 1.

За вищевказаний період слідчими СВ Конотопського МВ УМВС в Сумській області прийнято рішення про закінчення досудового розслідування у провадженнях проти життя та здоров'я особи, з них умисних вбивств (ст.115 – 119) – 136 (природня смерть), умисних тяжких тілесних ушкоджень – 0 кримінальних проваджень, зґвалтування – 0, крадіжки – 90, грабежі – 4, розбої – 0, вимагання – 0, шахрайство – 18, привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем – 4, незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, чи пересилання з метою збуту, а також незаконний збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів – 0, незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту -20, зловживання владою, або службовим становищем – 3, злочини у сфері хабарництва (ст. 368-370) -1.

Здійснюючи нагляд за якістю досудового слідства прокуратурою скасовано 31 постанова про закриття, надано 99 вказівок.

Протягом 1 півріччя 2014 року прокурорами Конотопської міжрайонної прокуратури до Конотопського міськрайонного суду направлено 161 кримінальне провадження. З них 43 кримінальних проваджень відносяться до тяжких та особливо тяжких злочинів. При призначенні покарання за вчинення тяжких кримінальних правопорушень до позбавлення волі засуджено 100 осіб, з них із застосування ст. 75 КК України – 22 особи, до покарання у вигляді обмеження волі -11 осіб, у вигляді арешту 12 осіб, закрито кримінальне провадження стосовно 7 осіб ( ст.284 ч.І п.7 КПК України), застосовано ст. 69 КК України – 12 осіб, призначено покарання у вигляді штрафу стосовно 13 осіб. За вчинення особливо тяжких кримінальних правопорушень 2 осіб засуджено до покарання у вигляді позбавлення волі. В більшості випадків при призначенні покарання у вигляді позбавлення волі, особи не вперше вчиняли тяжкі кримінальні правопорушення або вчиняли кримінальні правопорушення під час іспитового строку.

За наслідками здійснених заходів щодо протидії корупції протягом 1 півріччя 2014 року порушено 1 кримінальне провадження, яке спрямовано з обвинувальним актом до суду. Складено 1 адміністративний протокол. Внесено 4 документи реагування, за результатами розгляду яких 5 службових осіб притягнуті до відповідальності.

Виконуючи функцію нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах прокуратурою внесено 24 документа реагування з притягненням 16 осіб до відповідальності. При застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян – 15 документів реагування та 9 притягнутих до відповідальності. Перевірки проводилися у виправному центрі, КВІ, підприємствах, ДВС, ІТТ, кімнаті затриманих.

Протягом 1 півріччя 2014 року вживалися заходи, спрямовані на забезпечення захисту конституційних прав і свобод громадян та протидії економічним правопорушенням. Порушено 7 кримінальних проваджень, розглянуто подань – 69, притягнуто до відповідальності 74 особи, ( із них контролюючих органів – 21), відшкодовано коштів 3 835 тис. грн. ( до бюджету 120 тис. грн.)

У сфері оплати праці станом на 1 липня 2014 року заборгованість має 5 суб'єктів господарювання на загальну суму 2329,8 тис. грн.

Невиплата зарплати тягне за собою неперерахування коштів до Пенсійного фонду України, заборгованість із сплати внесків становить 3850 тис. грн.

З питань захисту прав і свобод неповнолітніх протягом 1 півріччя 2014 року порушено 2 кримінальних провадження. Внесено 17 подань. До відповідальності притягнуто 16 осіб. Відшкодовано за документами реагування 233 тис.грн. Заявлено позов на 61 тис. грн. Потребує уваги правозахисна діяльність у сфері опіки та піклування.

У сфері додержання природоохоронного законодавства порушено 1 кримінальне провадження. Внесено 12 подань у сфері лісових ресурсів, тваринного світу, атмосферного повітря, поводження з відходами. Внаслідок чого до відповідальності притягнуто 15 чоловік у тому числі і орган державного контролю у складі 10 чоловік.

Прокуратурою проводилися перевірки по додержанню земельного законодавства. За результатами порушено 2 кримінальних провадження, внесено 19 подань, 5 посадових осіб притягнуто до відповідальності в тому числі і 2 органа державного контролю, відшкодовано 441 тис.грн., з яких 44 тис. грн. до бюджету.

По представництву інтересів громадян і держави в судах, відзначається, що упродовж 1 півріччя 2014 року за позовами Конотопського міжрайонного прокурора судами відкрито проваджень на суму 1979 тис.грн., з них задоволено на суму 984 тис.грн. Реально виконано на суму 542 тис.грн. На захист інтересів держави відкрито проваджень на суму 1951 тис.грн. з них у сфері комунальної власності на суму 82 тис.грн. в тому числі у справах дітей на суму 61 тис.грн. Ведеться представницька діяльність і на захист інтересів держави у сфері оподаткування так, у першому півріччі у цій сфері заявлено та задоволено позовів на суму 681 тис.грн. Робота проводиться і у сфері земельних відносин щодо реального повернення та попередження надання земель в незаконне володіння, так за 1 півріччя 2014 року реально повернуто земель у розмірі 21 га на суму 112 тис.грн.

В прокуратурі забезпечується організація роботи з розгляду та вирішення заяв, скарг та пропозицій громадян. Так, упродовж І півріччя 2014 року до прокуратури надійшло 317 скарг та звернень громадян, з яких вирішено 216, задоволено 18.

Протягом І півріччя 2014 року проводилися перевірки ЗУ «Про звернення громадян» за результатами перевірки внесено 2 акти прокурорського реагування, за якими притягнуто 2 осіб. Однак протоколи про вчинення адміністративних правопорушень передбачених ст. 212 – З КУпАП не складалися.

На особистому прийомі в прокуратурі прийнято 104 громадянина, особисто прокурором 64 особи, з них в'язнів -13.

Інформація спрямовується до відома, доведення до депутатського корпусу та населення.

Перейти до вмісту