Новини

Конотопська ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області інформує

ImageБільше 27 млн. грн. надійшло у жовтні від платників ЄСВ в Конотопі

«Дана сума надійшла за перший місяць адміністрування єдиного соціального внеску Міністерством доходів і зборів» – повідомила Олена Деревянко під час семінару.

Начальник Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області розповіла, що фахівці Конотопської податкової інспекції робили все можливе, щоб платники не відчули жодних незручностей від зміни адресата.

«За жовтень місяць було проведено три семінари, організовано безліч особистих зустрічей та засідань «круглого столу» з платниками ЄСВ, на телебаченні транслювались сюжети та «швидкі рядки», на радіо лунали повідомлення стосовно зміни рахунків ЄСВ, кожного тижня на сторінках місцевих газет, інтернет – видань та на сайтах органів влади з’являлись статті присвячені нововведення в адмініструванні єдиного соціального внеску. А для ознайомлення більш широкого кола платників фахівці Конотопської ОДПІ ГУ МІндоходів у Сумській області розповсюджували друковану продукцію та проводили роз’яснювальну роботу на ринках, біля торгівельних комплексів та на центральних вулицях міста щодо необхідності своєчасної  сплати ЄСВ та про  останній день сплати внеску в жовтні 2013 року, який припадає на 21 число. Також платників було проінформовано за допомогою розклеєних оголошень про можливість подачі звітності у суботу 19 жовтня з 9-00 до 16-00 – з цього приводу в Центрі обслуговування платників працювало 2 віконця» – повідомила Олена Валентинівна.

Наприкінці заходу Олена Деревянко нагадала учасникам семінару про переваги звітування в електронному вигляді та відповіла на всі актуальні для них запитання.

 

Термін придатності цифрового підпису збільшиться до 3 років

Міністерства доходів і зборів України вирішило збільшити термін дії електронного ключа для фізичних осіб від 1 до 3 років. Такі зміни запропоновані фахівцями відомства в проекті постанови Кабінету Міністрів України щодо Порядку акредитації центру сертифікації ключів. Крім того, термін дії сертифікату акредитованого центру може подовжитись до 6 років.

Дані новації сприятимуть залученню громадян до активного застосування інформаційно-комунікаційних технологій. Адже наявність цифрового підпису дає можливість фізичним особам скористатися он-лайновими сервісами Міндоходів, зокрема, можливістю подавати річну декларацію про майновий стан і доходи в електронному вигляді. Крім того, звітність з єдиного соціального внеску також можна надсилати в електронному вигляді.

Загалом, з початку року акредитованими Центрами сертифікації Міндоходів видано 671 тис. безкоштовних електронних ключів. Як і раніше у лідерах серед клієнтів центру – фізичні особи, які отримали 414 тис. ключів. Решту отримали юридичні –  майже 257 тис. ключів.

Ознайомитися з проектом постанови „Про внесення змін до Порядку акредитації центру сертифікації ключів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2004 року №903” можна на веб-порталі Міністерства доходів і зборів України http://minrd.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2013-rik/116028.html.

Зауваження та пропозиції до проекту протягом одного місяця приймаються за адресами: поштовою – 04655, м. Київ – 53, Львівська площа, 8, Міністерство доходів і зборів України, Інформаційно-довідковий департамент Міндоходів, електронною – www.minrd.gov.ua а також за адресою Державної служби України з питань регуляторної політики та підприємництва: поштовою – 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, 9/11 й електронною – mail@dkrp.qov.ua.

 

Затверджено нову форму книги обліку доходів і витрат для підприємців, що обрали загальну систему оподаткування та самозайнятих осіб

Про це повідомив Роман Куріцький, перший заступник Конотопської ОДПІ ГУ Міндоходів у Сумській області під час «круглого столу» з підприємцями, бухгалтерами та керівниками підприємств.

Він наголосив, що відповідно до наказу Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 № 481 зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 01 жовтня 2013 року за № 1686/24218 «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення» починаючи з дня його офіційного оприлюднення, а саме 18 жовтня 2013 року почала діяти нова форма Книги обліку. А Наказ Державної податкової адміністрації України від 24 грудня 2010 року № 1025 „Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення”, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 30 грудня 2010 року за № 1425/18720 втратив чинність. Тому всі підприємці, які оподатковуються на умовах загальної системи та самозайняті особи забов’язані з 18 жовтня 2013 року вести Книгу обліку доходів і витрат нового зразку та здійснювати в ній записи за підсумками робочого дня про отримані доходи та документально підтверджені витрати.

«На відміну від старої, в новій Книзі не відображається внутрішнє переміщення товару і нова Книга має менше граф (9 замість 12)» – доповнив Роман Володимирович.

Перший заступник також розповів, що існує два варіанти ведення Книги обліку доходів і витрат: паперовий та електронний і платник може самостійно обирати який спосіб більш зручний для нього. Для ведення Книги в електронному вигляді потрібно:

– отримати посилені сертифікати електронних ключів, сформованих акредитованими центрами сертифікації ключів, включених до системи подання податкових документів в електронному вигляді;

– укласти договір про визнання електронних документів з контролюючим органом;

– сформувати заяву на отримання Книги і надіслати її до контролюючого органу за місцем податкового обліку засобами електронного зв'язку .

          Заява реєструється в органі Міндоходів  і протягом 3 робочих днів  самозайнятій особі надсилається повідомлення про реєстрацію Книги із зазначенням реєстраційного номера Книги та дати її реєстрації.

З електронною формою Книги та Наказом можна ознайомитись  на Субсайті ГУ Міндоходів в розділі «Податкове законодавство», підрозділ «Накази» або за посиланням http://minrd.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/62853.html.

«В разі виникнення питань стосовно заповнення Книги, платники можуть звернутися в Центр обслуговування платників і фахівці п’ятого віконця першої зали з радістю допоможуть їм або зателефонувати за номером (05447) 6-98-98» – повідомив Роман Куріцький.

 

Чи потрібно заповнювати Книгу обліку якщо не було доходу?

Фізичні особи – підприємці (далі ФОП)  – платники єдиного податку  першої – третьої груп не заповнюють  книгу обліку доходів або книгу обліку доходів і витрат, якщо протягом робочого дня доходи не отримували.

Порядки ведення книг обліку доходів платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, та книг обліку доходів і витрат платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість затверджені наказом Міністерства фінансів України від 15.12.11 № 1637 (далі – Порядки № 1637).

Відповідно до вимог Порядків № 1637 ФОП – платники єдиного податку першої – третьої груп відображають фактично отриману суму доходу та фактично понесені витрати від провадження діяльності. 

Записи в книгах обліку доходів або книгах обліку доходів і витрат здійснюються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід.

Враховуючи вищевикладене, якщо фізична особа – підприємець – платник єдиного податку, яка віднесена до першої – третьої групи, протягом робочого дня не отримувала дохід, то заповнювати книгу обліку доходів або книгу обліку доходів і витрат не потрібно.

Перейти до вмісту