Новини

Нацдержслужба України інформує

Image Деякі питання застосування ст. 12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»

Відносно невеликий період дії Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» засвідчив, що при практичному застосуванні окремих його положень виникають певні проблемні питання, які потребують надання додаткових роз’яснень, а в окремих випадках – удосконалення передбачених ним приписів.

Певна проблематика пов’язана з оприлюдненням відомостей, зазначених у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.

Зокрема частина друга статті 12 Закону встановлює обов’язковість оприлюднення відомостей, зазначених у деклараціях суб’єктами декларування протягом 30 днів з дня їх подання шляхом опублікування в офіційних друкованих виданнях відповідних органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Проте на сьогодні не в усіх державних органах чи органах місцевого самоврядування наявні офіційні друковані видання. Крім цього, законодавство не визначає чітко джерел фінансування оприлюднення згаданих відомостей.

У зв’язку з цим, 14 квітня 2013 року Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики» (проект закону від 17.04.2013 № 2837), який набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Цим Законом удосконалене правове регулювання питання щодо оприлюднення відомостей, зазначених у деклараціях про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру. шляхом внесення змін до ч. 2 ст. 12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», де йдеться про оприлюднення таких відомостей шляхом розміщення на офіційних веб-сайтах або опублікування в офіційних друкованих виданнях відповідних державних органів та органів місцевого самоврядування. Відповідні відомості, розміщенні на офіційних веб-сайтах державних органів та органів місцевого самоврядування, оприлюднюються на термін не менше одного року.

Перейти до вмісту