Новини

Сільські голови Конотопського району навчалися у СНАУ

ImageСумщина однією з перших в Україні взялася за виконання стратегії соціально-економічного розвитку сільських територій «Рідне село» та запровадила пілотний проект на базі Сумського національного аграрного університету. У Сумському національному аграрному університеті створено Міжрегіональний навчально-практичний центр розвитку сільських територій.  Метою Центру є інформаційно-консультативне забезпечення голів сільських та селищних рад, фахівців органів місцевого самоврядування, селян, а також підприємств, що здійснюють господарську діяльність у сільській місцевості. Структурний підрозділ вишу працюватиме за напрямами: «Соціальний розвиток», «Економічний розвиток», «Генеральні плани розвитку», за кожним з яких закріплені експерти-науковці.

Починаючи з середини серпня в аграрному університеті проводяться семінари для сільських та селищних голів Сумщини. Такі заходи були продовженням навчальної програми, розробленої міжрегіональним практичним Центром розвитку сільських територій, Асоціацією сільськогосподарських виробників та переробників Сумської області, регіональним відділенням Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Сумської області та погодженою Сумською обласною радою та Сумською обласною державною адміністрацією.  Тож 17 вересня 2012 року цей захід відвідали 30 сільських голів на чолі з керуючим справами виконавчого апарату Конотопської районної ради.

Image

Програма навчання охоплювала широкий спектр питань, пов’язаних з розвитком сільських територій та діяльністю територіальних громад, зокрема про надходження податків та резерви наповнення місцевих бюджетів, врегулювання земельних відносин, шляхи покращення епізоотичної ситуації, охорону навколишнього середовища, особливості діяльності фонду підтримки фермерських господарств, фонду інвестування об’єктів соціальної сфери. Окрім цього, ряд питань були присвячені державній політиці у сфері сільського господарства.

Image

Відкрив семінар заступник голови Сумської обласної ради Валерій Толбатов, який зазначив, що ці навчання, будуть проведені на більш високому рівні завдяки науковцям Сумського національного аграрного університету. Особливістю занять стане поєднання теоретичних питань з практичними, оскільки друга частина програми проходитиме в Садівській сільській раді. Зокрема він зауважив: «Дякую ректору університету Володимиру Івановичу, що створено Центр з розвитку сільських територій, який, окрім навчань, спільно з Асоціацією сільськогосподарських виробників та переробників займатиметься тим, що постійно надаватиме роз’яснення сільським радам з існуючих проблемних питань. Разом із Сумською обласною радою маємо вибудувати системну роботу націлену на створення робочих місць, наповнення бюджетів, раціональне використання коштів, залучення молоді в сільські території, що є однією з важливих складових соціальних ініціатив Президента та необхідно знати сільським головам».

Image

Доповідачами на семінарі були керівники головного фінансового управління Сумської облдержадміністрації, головного управління Держкомзему в Сумській області, головного управління ветеринарної медицини в Сумській області, Державної екологічної інспекції у Сумській області, Сумського обласного фонду інвестування об’єктів соціальної сфери та промисловості. Кожен учасник семінару отримав брошуру, де відображені основні матеріали занять, та електронний диск із законодавчою та нормативно-правовою базою, необхідною в їх повсякденній діяльності.

Програма навчання передбачала також відвідування Садівської сільської ради, де її голова Надія Масалітіна, яка одночасно є одночасно головою регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Сумської області, познайомила учасників семінару із роботою сільської ради. Учасники семінару відвідали об’єкти соціальної сфери, поспілкувалися із фахівцями сільської ради, отримали зразки документів.

Такі семінари є необхідними для очільників сільських громад, адже дають можливість особисто познайомитися та поспілкуватися із керівниками обласних установ і організацій, отримати необхідну інформацію «з перших рук», з іншого боку подивитися на проблеми розвитку сільських громад та спільно визначитися із шляхами їх подолання.

Перейти до вмісту