Новини

Конотопщина буде звільнена від неопізнаних отруйних речовин

ImageЗначну загрозу для всієї екосистеми Конотопщини, життя і здоров’я людей становили залишки неопізнаних і непридатних до використання пестицидів і отрутохімікатів, що зберігались на території 17 сільських рад ще з радянських часів і по суті становили «міну сповільненої дії» для всього живого.

Не один рік проблему перезатарення і вивезення з території району цих отруйних речовин намагались вирішити, але справа рухалась дуже повільно, донедавна на території колишніх хімскладів колективних господарств району за приблизною оцінкою перебувала 101 тонна невідомої отрути. А в цьому році, нарешті, Конотопщина позбудеться від цих небезпечних залишків минулого.

            Завдяки постійній турботі керівників району – голови районної ради Анатолія Боярчука, голови райдержадміністрації Олександра Лугового,  які особливо переймались питанням вивезення отруйних речовин, з території району, Конотопщина в цьому році увійшла до державної програми з вивезення й утилізації неопізнаних і непридатних отрутохімікатів. Ця програма передбачає очищення територій за державні кошти й кошти створених у кожній з 17 областей, що увійшли до неї, консолідованих фондів від залишків хімічної отрути. 31 травня підписано  договір з ТОВ «СІ БУД СІСТЕМ», що проводить перезатарення й вивезення отрутохімікатів з території району.

На 18 липня працівниками ТОВ «СІ БУД СІСТЕМ», які працюють на території району, проведено перезатарення і  вивезення неопізнаних, заборонених та непридатних до використання пестицидів і отрутохімікатів з території Великосамбірської, Малосамбірської, Попівської, Шаповалівської сільських рад.

            Тривають роботи зі збирання, перезатарення і вивезення отрути на території колишнього хімскладу колективного господарства в с.В’язове, де за попередніми оцінками перебуває близько 40 тонн отрути.  Працівники «СІ БУД СІСТЕМ», яких у районі працює 13 чоловік, вже перезатарили в с.В’язове близько 50% отруйних речовин. На черзі – перезатарення і вивезення отруйних речовин з території сіл Заводи, Юрівка, тернівка, Козацьке, Бережне і Землянка. Працюють ліквідатори отрутохімікатів швидкими темпами і, за прогнозами, до 1 серпня цього року планують повністю звільнити територію Конотопського району від отруйної спадщини минулих років.

            На фото: перезатарення отрутохімікатів у селі В’язове.

Image

Перейти до вмісту