Новини

Юстиція інформує

Image«ДИТЯЧІ МРІЇ» НАПОВНЕНІ ПІСНЯМИ ТА ПРАВОВОЮ ІНФОРМАЦІЄЮ

Дитячими талантами розцвів фестиваль художньої самодіяльності  вихованців дошкільних закладів освіти міста Суми «Дитячі мрії».

У Палаці дітей та юнацтва звучали юні голоси, даруючи присутнім пісні.
У творчій атмосфері знайшлося місце й для правової інформації – фахівці юстиції Сумщини презентували дітлахам яскраві листівочки, детально розповідали про права дітей.
А доросла частина аудиторії отримала інформаційні матеріали на важливі теми: протидія домашньому насильству та булінгу. Не обминули під час спілкування з батьками та педагогами і відповідальне батьківство, на яке сьогодні звертається велика увага суспільства. Адже тільки відповідальні у всіх питаннях батьки спроможні подарувати щасливе дитинство, з якого виростуть успішні громадяни України.

***

ТИЖДЕНЬ ПРАВОВИХ ЗНАНЬ ОБ`ЄДНАВ І ДИТЯЧУ, І ДОРОСЛУ АУДИТОРІЮ

Юстиція Сумщини Тиждень правових знань, присвячений Дню захисту дітей, наповнила змістовними і яскравими діями, мета яких: і дітям, і батькам надати якомога більше інформації про права і відповідальне батьківство. Зрозуміло, акценти ставилися на правах людини: спочатку дитини, а вже потім і дорослого громадянина, який може стати успішним і самодостатнім тільки тоді, коли знає і розуміє свої права.
«Флешмоби та вуличне інформування, зустрічі у навчальних закладах – Тиждень правових знань добігає кінця, але його енергетика ще довго не забудеться, адже ті заходи, що стосуються юних громадян України, ми проводимо з особливим настроєм, розуміючи, що перед нами – майбутнє країни, – говорить очільник юстиції Сумщини Ірина Свистун. – Сотні заходів, тисячі учасників по всій області – правова хвиля торкнулася всіх – від мала до велика».
Яскравим дійством стало інформування громадян у багатолюдному місці обласного центру – біля торгового комплексу «Євробазар». Сумчани  і гості міста люблять цей особливий куточок, приходять сюди родинами. Саме для батьків і дітей працювали сьогодні фахівці юстиції, інформуючи, пояснюючи, звертаючи увагу на важливі теми, що є актуальними. Яскравий острівець правових знань зацікавлював громадян, які підходили, спілкувалися.
Ще одна локація – парк імені Кожедуба, що цього дня також наповнився дітьми і дорослими, також дала чисельну аудиторію для поширення правових знань.
До речі, в кожному населеному пункті Сумської області фахівці юстиції активно спілкувалися з людьми, акцентували на темах протидії булінгу і домашньому насильству, надавали інформацію про виїзд за кордон з дитиною та пояснювали про інші новації та послуги від Мін`юсту – палітра правових питань надзвичайно широка, а, найголовніше – актуальна і потрібна громадянам.

***

64 ТИСЯЧІ ГРИВЕНЬ – ОПЛАТА ЗА НЕВИКОНАННЯ СУСПІЛЬНО КОРИСНИХ РОБІТ

Сумлінність щодо виконання батьківського обов’язку не завжди присутня у сучасному суспільстві. В таких випадках з метою пробудження відповідальності у батьків, фахівці юстиції Сумщини вимушені застосовувати різноманітні заходи впливу, обумовлені ініційованим Міністерством юстиції України законом #ЧужихДітейНеБуває.

В Буринському районі державні виконавці застосували до боржника, який протягом тривалого часу ухилявся від сплати аліментів власній дитині та накопичив борг у розмірі 64 тисяч гривень, санкції, передбачені чинним законодавством. Так, після накладення арешту на рухоме та нерухоме майно чоловіка, застосування до нього обмежувальних постанов у праві виїзду за межі України, полювання, користування зброєю та керування транспортними засобами, працівники юстиції склали протокол про адміністративне правопорушення щодо відпрацювання мешканцем Буринщини на суспільно корисних роботах.

Таке положення справ не аби як зачепило боржника і він вирішив виплатити всю заборгованість перед дитиною – 64 тисячі гривень.

Отже, новели закону #ЧужихДітейНеБуває вкотре допомогли розв’язати проблему маленького громадянина та не втратити його віру у справедливість. До речі, сьогодні такий вид примусу, як суспільно корисні роботи, є важливим елементом боротьби з невідповідальністю та байдужістю батьків.

 

  ***

 ДО ДНЯ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ ПОБУВАЛИ В РОЛІ НАРЕЧЕНИХ

Тиждень права працівники юстиції Конотопщини завершили цікавим заходом – організували для юних мешканців міста візит-подорож до відділу державної реєстрації актів цивільного стану з нагоди Дня захисту дітей.
Зацікавлені погляди, запитання звучали упродовж усієї подорожі офіційною установою, а коли зайшли до обрядової зали – то здивуванню не було меж! Адже фахівці юстиції запропонували дітям уявити й спробувати себе у ролі ведучої весільного обряду, а найсміливішим – стати під весільну арку!
Хвилини спілкування, наповненого щирим дитячим щебетом, продовжилися актуальними темами про права дітей, значенням родини у житті кожного, протидії булінгу. Адже з початком канікул питання протидії булінгу не зникає. Юристи вкотре наголосили, що за скоєння цькування на булера чекає відповідальність – штраф від 850 до 1700 гривень або громадські роботи від 20 до 40 годин. Якщо ж насильство вчинить дитина у віці до 16 років – відповідатимуть його батьки або особи, що їх заміняють. До них будуть застосовані штрафні санкції від 850 до 1700 гривень або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

***

ПЕРШІ ДОКУМЕНТИ І ПОДАРУНКИ ОТРИМАЛИ В ДЕНЬ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ МАЛЕНЬКІ СУМЧАНИ

День захисту дітей для юстиції міста Суми позначився урочистостями у пологовому будинку Пресвятої Діви Марії, де було вручено перші державні документи – свідоцтва про народження дітей, 6 породіллям.

Разом із найщирішими вітаннями і побажаннями мамам і їхнім діткам, вручили й подарунки, додаючи позитивних емоцій цьому святковому дню.

У відповідь працівники юстиції отримали вдячні слова, адже сервіс від Мін’юсту з видачі свідоцтв про народження безпосередньо у пологових будинках громадянами сприймається позитивно, оскільки робить послуги реєстрації зручними і комфортними.

Водночас, дані послуги є першими і вже такими звичними кроками до повноцінного упровадження електронної системи від Міністерства юстиції України «Е-малятко», яка незабаром має повноцінно запрацювати в країні. У найближчій перспективі йдеться не тільки про реєстрацію місця проживання, отримання допомоги при народженні дитини, а й реєстрацію народження дитини в електронній системі охорони здоров'я, реєстрацію дитини як члена сім'ї, який сплачує податки, видачу посвідчень батькам багатодітних сімей.

 

  ***

ФАХІВЦІ ЮСТИЦІЇ ДЛЯ ПРАЦІВНИКІВ СУДУ ПРОВЕЛИ «PROFESSIONAL OPEN DAY»

Фахівці обласної юстиції в рамках взаємодії з керівництвом Зарічного районного суду в місті Суми відчинили двері установи колегам-правникам.

Під час заходу юристи суду ознайомились з роботою структури управління юстиції Сумщини та дізналися про аспекти його діяльності. Присутні були запрошенні до нового офісу європейського зразка «Open Space». В сучасній установі, облаштованій згідно європейських умов, працівники суду спробували себе в ролі відвідувачів та працівників. Під час неформального заходу колег цікавили різні питання, в тому числі щодо популярного проекту Мін’юсту «Шлюб за добу», процедури розірвання шлюбів безпосередньо в відділах державної реєстрації актів, а також проставлення апостилів. До речі, апостиль засвідчує справжність підпису особи під документом і автентичність відбитку печатки або штампа, яким скріплено відповідний документ.

Крім того, спеціалісти юстиції провели пізнавальну екскурсію і в Центрі виконання рішень, який працює на Сумщині з січня 2019 року.  

«Реалізуючи новації Міністерства юстиції України, ми робимо черговий крок до європейського майбутнього нашої країни. Громадяни відчувають високу якість надання послуг в Центрі виконання рішень, вони активно користуються всім спектром послуг, а це: прийом і видача виконавчих документів і документів виконавчого провадження за принципом екстериторіальності в межах області, попередня перевірка документів на відповідність законодавству, надання сторонам виконавчого провадження відомостей з Автоматизованої системи виконавчого провадження в межах всієї України, а також багато іншого», – зазначила очільниця юстиції Сумщини Ірина Свистун.

Водночас, за 4 місяці роботи спеціалісти Центру виконання рішень надали майже 5 тисяч послуг й прийняли понад 2 тисячі громадян.

 

  ***

 ЩО ЗМУШУЄ БАТЬКІВ НА СУМЩИНІ СПЛАЧУВАТИ АЛІМЕНТИ?

 

Відчувати себе комусь винним завжди не приємно, особливо не приємно коли ти маєш заборгованість перед власною дитиною. На жаль, деяких батьків це починає турбувати після закінчення всіх розумних термінів з виконання аліментних зобов’язань та коли до них застосовують обмеження, передбачені ініційованим Міністерством юстиції України пакетом законів #ЧужихДітейНеБуває. Так, з початку 2019 року отримали понад 63 мільйони гривень аліментів.

Так, на Ямпільщині працівникам юстиції довелося вжити вимушених заходів до батька, який протягом тривалого часу не сплачував аліменти своїм синам та заборгував перед ними понад 28 тисяч гривень. Важелями впливу на неплатника стали накладення арешту на майно і рахунки чоловіка та застосування обмежень у правах, що передбачено чинним законодавством. Тільки дбаючи про себе він зрозумів, що потрібно дбати й про своїх дітей, та сплатив всю суму заборгованості.

Завдяки гарній репутації новел закону #ЧужихДітейНеБуває, батько з Лебединщини, який вже мав на той час заборгованість понад 22 тисячі гривень та накладений арешт на свої рахунки та майно, довідався із засобів масової інформації, що не зможе виїхати за кордон до того часу, доки повністю не розрахується з донькою. Це змусило його повернути всю суму належних дівчинці коштів.

В Путивльському районі також мав місце схожий випадок, коли батько не бажав добровільно виконувати обов’язки, створюючи належні умови для життя своєї дитини. Результатом безвідповідальної  поведінки чоловіка стало відкриття виконавчого провадження та вчинення ряду примусових заходів, які спонукали до погашення заборгованості – 3 тисяч гривень.

 ***

 

НА СУМЩИНІ 20 БОРЖНИКІВ ПРАЦЕВЛАШТУВАЛИСЯ ЗАВДЯКИ СПІВПРАЦІ ЮСТИЦІЇ ТА СЛУЖБИ ЗАЙНЯТОСТІ

Результати Меморандуму, який був підписаний в січні 2019 року між Міністерством юстиції України та Державною службою зайнятості, продовжують підтверджувати успішну співпрацю установ – завдяки співробітництву працевлаштовані 20 боржників. 

«Даний меморандум було підписано задля сприяння зайнятості боржників, в тому числі, з виплати аліментів. Наразі в Сумській області завдяки співпраці юстиції та служби зайнятості були працевлаштовані 20 боржників, з них 9 – аліментників. Це чудовий результат. Потрібно розуміти, що працевлаштування боржників не є прямим обов’язком державної виконавчої служби. Це ще одна додаткова функція, яку на себе Мін’юст взяв добровільно, щоб допомогти таким громадянам знайти роботу та певним чином соціалізуватись», – розповідає керівник юстиції Сумщини Ірина Свистун.

Вона зазначає, що протягом дії Меморандуму фахівцями юстиції Сумщини постійно надавалися консультації боржникам, які не працюють та не отримують доходів, що і сприяло працевлаштуванню певних осіб.

 

 ***

ФАХІВЦІ ЮСТИЦІЇ СУМЩИНИ ВІДКРИЛИ СТУДЕНТАМ СЕКРЕТ ЯК ПОТРАПИТИ ДО УСТАНОВИ

Головне питання, яке стоїть перед випускниками вишів, – працевлаштування. Державна служба завжди була престижної роботою, яка приваблювала молодь. На жаль, у громадян сформувалось певне уявлення, нібито потрапити на державну службу має змогу не кожний. З метою розвінчання цього міфу фахівці юстиції Сумщини постійно проводять для студентів пізнавальні екскурсії та консультації.

Цього разу спеціалісти юстиції зустрілись зі студентами-магістрами Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ задля інформування молоді щодо умов проходження практики та стажування на базі управління юстиції Сумщини, розкривши присутнім всі нюанси цих питань.

«Нове покоління юристів має сучасне бачення розвитку держави, вони більш рішучі й готові проводити кардинальні зміни. Ми регулярно запрошуємо їх до команди юстиції Сумщини. Як потрапити? Заповнити анкету в Онлайн будинку Міністерства юстиції України https://online.minjust.gov.ua/sotsialnyj-lift/ або звернутись через офіційну сторінку установи в ФБ. Ми завжди раді вітати амбітних фахівців у нашому колективі», – зазначає перший заступник керівника обласної юстиції Ірина Данильченко.

Також під час заходу правники, впроваджуючи загальнонаціональній правопросвітницький проект Мінюсту «Я МАЮ ПРАВО»», наголосили молодому поколінню й на недопустимості хабарництва під час навчання та розповіли їм як протидіяти домашньому насильству.

До речі, наразі обласне управління юстиції Сумщини відкрило новий конкурс на заміщення вакантних посад. Інформація щодо переліку вакансій, необхідних документів, порядку проведення конкурсу та інше в лінку – http://sumyjust.gov.ua/vacancs

 

  ***

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕВИКОНАННЯ СУДОВИХ РІШЕНЬ

Доброго дня! Прошу Вашої консультації з приводу виконання судових рішень. Яку відповідальність несуть особи, які ухиляються від виконання судових рішень?

З повагою, Олексій Мироненко

Консультує Міністр юстиції України Павло Петренко

Чинне законодавство України передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність за невиконання рішення суду.

Як реалізується адміністративна відповідальність?

Суд, який ухвалив судове рішення в адміністративній справі, може зобов’язати суб’єкта владних повноважень, не на користь якого ухвалене судове рішення, подати у встановлений судом строк звіт про виконання судового рішення.

Далі, після розгляду звіту, суддя своєю ухвалою може накласти на керівника суб’єкта владних повноважень, відповідального за виконання рішення, штраф у сумі від двадцяти до сорока розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто від 38429 грн до 76840 грн.

Хто такий суб’єкт владних повноважень?

Орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб’єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг.

Позивач може ініціювати питання про накладення штрафу на керівника суб’єкта владних повноважень?

Так, питання про накладення штрафу вирішується за клопотанням позивача або за ініціативою судді.

Чи можна не виконувати рішення, якщо органом (особою) сплачено штраф?

Ні, сплата штрафу не звільняє від обов’язку виконати рішення суду і подати звіт про його виконання.

Як реалізується кримінальна відповідальність за невиконання судового рішення?

Умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню може каратися штрафом або позбавленням волі.

ПРОТЕ! Якщо такий злочин вчиняє службова особа, то до видів покарання додається ще й заборона обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю. Мета призначення такого покарання – недопущення особи до певних посад чи до певної діяльності, щоб ця особа не могла використовувати свою посаду для подальшої злочинної діяльності та вчинення нових злочинів.

Кого можна притягти до кримінальної відповідальності за невиконання рішення суду?

·                    Особу, проти якої прийнято та винесено певне рішення із зобов’язанням утриматись від певних дій або, навпаки, вчинити їх.

·                    Юридичну особу (в особі її посадової особи, яка виступає від її імені та в її інтересах).

·                    Службову особу, яка відповідно до повноважень повинна була вчинити дії по виконанню судового рішення або завдяки своїм повноваженням мала можливість перешкодити останньому.

А яка процедура притягнення до кримінальної відповідальності?

За наявності ознак злочину в діях особи, яка умисно перешкоджає виконанню рішення чи іншим чином порушує вимоги закону про виконавче провадження, державний виконавець складає акт про порушення і звертається до правоохоронних органів із зверненням – поданням (повідомленням) про притягнення особи до кримінальної відповідальності відповідно до закону. За наявності такого звернення правоохоронний орган зобов’язаний порушити кримінальне провадження.

Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями?

Якщо у вас залишились питання з цього приводу, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій країні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.


  ***

 

СУМЧАНИН ЗА 70-ТИСЯЧНИЙ БОРГ ПО АЛІМЕНТАХ СПЛАТИВ ШТРАФ В РОЗМІРІ 35 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

Ініційований Міністерством юстиції України закон #ЧужихДітейНеБуває не має компромісів до батьків, які ухиляються від сплати аліментів. Ефективними важелями впливу чинного законодавства на злісних неплатників є фінансові санкції, а саме накладання штрафу. Так, за несплату аліментів понад 1 рік на боржника чекає штраф в розмірі 20% від суми заборгованості, понад 2 роки – 30% та більше ніж 3 роки – 50%.

Сумчанин Юрій, усвідомлюючи свій обов’язок дбати про сина, не виконував його протягом тривалого часу та накопичив борг перед хлопчиком в розмірі 70 тисяч гривень аліментів.

«Озброївшись» новелами закону #ЧужихДітейНеБуває державні виконавці наклали на майно і кошти чоловіка арешт, внесли мешканця Сум до Єдиного реєстру боржників https://erb.minjust.gov.ua, а також винесли постанови про тимчасові обмеження батька в праві виїзду за кордон, користування транспортними засобами, зброєю та в праві полювання.

«Крапку в питанні несплати Микиті аліментів поклали фінансові санкції. Так, до батька хлопчика фахівці юстиції застосували штраф в розмірі 50% від суми всієї заборгованості. Таким чином боржник, усвідомлюючи, що наявність заборгованості призводить тільки до погіршення ситуації, сплатив сину 105 тисяч гривень. До цієї суми увійшли й аліменти й штраф», – розповідає очільниця юстиції Сумщини Ірина Свистун.

Отже, батькам-аліментникам варто пам’ятати, що задля уникнення небажаних додаткових витрат, треба сплачувати аліменти вчасно та добровільно.

***

 

БАТЬКО НА СУМЩИНІ ЗУМІВ КУПИТИ КВИТОК ЗА КОРДОН ТІЛЬКИ ПІСЛЯ СПЛАТИ БОРГУ

 

Кожна дитина потребує піклування, але, на жаль, не кожна має змогу його отримати. Для таких батьків, які умисно не бажають приділяти увагу своїм дітям, був ініційований Міністерством юстиції України пакет законів #ЧужихДітейНеБуває, основним завданням якого є відновлення прав підростаючого покоління.

Так, мешканець Тростянеччини тривалий час знаходився осторонь від дитини та не бажав витрачати необхідних зусиль для її виховання. Спеціалістами юстиції щодо неплатника аліментів були застосовані дієві заходи правового характеру. Так, сплатити заборгованість у розмірі 22 тисяч гр ивень чоловіку довелося під впливом тимчасових обмежень, зокрема – у праві виїзду за кордон.

«Як з’ясувалось, тростенчанин Олександр часто в справах виїжджав за межі України, тому саме обмеження в праві перетину кордону стало вирішальним – чоловік погасив всю заборгованість, а державні виконавці вкотре поновили права дитини», – зазначила керівниця обласної юстиції Ірина Свистун.

 

  ***

З РОКИ БЕЗТУРБОТНОГО ЖИТТЯ ПРИЗВЕЛИ ДО НАКОПИЧЕННЯ БОРГУ У РОЗМІРІ 86 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

 

Виховання дітей – не для всіх легкий та приємний процес, тому деякі батьки намагаються уникнути його та покласти тягар відповідальності за добробут малечі на інших осіб, сподіваючись, що вони зможуть виховати дитину і без їх допомоги. Саме для подолання такої байдужої поведінки був ініційований Міністерством юстиції України пакет законів #ЧужихДітейНеБуває, який вже захистив права та інтереси багатьох дітей, і спочатку 2019 року було стягнуто 66 мільйонів гривень.

Так, чоловік на Сумщині протягом 3 років намагався не звертати увагу на власну дитину, не сплачуючи аліменти, необхідні їй для належного забезпечення умов проживання. Результатом такої безвідповідальної поведінки стало накопичення боргу у розмірі понад 86 тисяч гривень, в суму якого увійшли не виплачені аліменти, штраф 50%, виконавчий збір та витрати на проведення виконавчих дій. Мотиваційними ж заходами, які сприяли виплаті боргу, стали обмеження, що застосували фахівці юстиції.

Обов’язок утримувати власну дитину передбачений як законодавством нашої країни, так і моральними принципами суспільства, відповідальність за його невиконання, на перший погляд, не значна, але точно змусить зрозуміти, що вчасно виконані батьківські зобов’язання є запорукою спокійного життя. 

 

 

 

Перейти до вмісту