Новини

Юстиція інформує

ImageКонсультує Міністр юстиції України Павло ПЕТРЕНКО

ПАКУНОК МАЛЮКА – ПОДАРУНОК ВІД ДЕРЖАВИ

Шановний Павле Дмитровичу, щотижня залюбки читаю Ваші консультації з конкретними порадами, і ось вирішила сама звернутись із запитанням.

Через 2 місяці я готуюсь стати мамою. Про послугу реєстрації народження у пологовому будинку вже знаю. Знайомі розповіли, що додатково можна отримати «пакунок малюка». Можете більш детально про нього розповісти? 

                                                                                  Світлана Гончарова

 

Що таке «Пакунок малюка»?

«Пакунок малюка» – це одноразова натуральна допомога у вигляді набору необхідних речей для новонародженої дитини. Загальна вартість набору становить не більш як 5 тис грн. Отримання цієї допомоги не тягне за собою зміни розміру допомоги при народженні.

 

Хто має право отримати «Пакунок малюка»?

Отримати допомогу «пакунок малюка» мають право як громадяни України, так й іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах проживають на території України і народили живонароджену дитину. Безпосередніми отримувачами допомоги є мати, батько, родичі або патронатний вихователь новонародженої дитини.

Патронатний вихователь отримує «пакунок малюка» у випадку, коли батьки чи родичі відмовились від новонародженої дитини в пологовому будинку або якщо у матері новонародженої дитини виникли ускладнення при пологах чи хвороба, що унеможливлює здійснення нею догляду за новонародженою дитиною.

 

Що входить до набору?

До набору входить все, що необхідно для новонародженої дитини: підгузки, вологі серветки, пелюшки, бодіки, шапочки, штани-повзунки, чоловічки з довгим рукавом та штанцями (розмір 50 – 56 см; 56 – 58 см), шкарпетки, термометри для води та для тіла, ножиці, ковдра, підковдра, матрац, розвиваючі іграшки, рушник, мило-шампунь, крем і коробка-колиска.

Деталізований перелік та кількість дитячих товарів визначено наказом Міністерства соціальної політики України від 17 липня 2018 року №1025 «Деякі питання надання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» при народженні дитини».

 

Коли надається допомога?

Видача допомоги «пакунок малюка» здійснюється безпосередньо у пологовому будинку під час народження/виписки новонародженої дитини або за місцем проживання/перебування новонародженої дитини не пізніше ніж через 30 календарних днів з дня її народження.

Патронатному вихователю може бути видано «пакунок малюка», якщо він забрав новонароджену дитину з пологового будинку протягом місяця з дня народження.

Якщо на день виписки з пологового будинку «пакунок малюка» був відсутнім, отримувачу необхідно подати заяву до  місцевого структурного підрозділу з питань соціального захисту населення  про забезпечення такою допомогою.

 

Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями?

Якщо у вас залишились запитання з цього приводу, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій країні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

Друзі, кохайтесь! Створюйте щасливі родини та народжуйте здорових, прекрасних дітей!

***

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ – ВІДПОВІДАЛЬНИЙ ВИБІР КОЖНОГО

 

Ірина СВИСТУН, начальник Головного територіального управління юстиції у Сумській області

 

Час невпинно наближає громадян України до важливого моменту виборів 31 березня. Істинний вияв народовладдя – участь у виборах Президента України. Вільні у своєму виборі, наші громадяни повинні знати свої права як виборців, важливі основи виборчого законодавства, щоб була дотримана процедура волевиявлення.

Враховуючи результати досліджень експертів та соціологічних опитувань, коли навіть молоді люди відповідали, що не знають, як і до якої дати перевірити себе у списку виборців, Міністерство юстиції України у рамках загальнонаціонального право просвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» надає громадянам повну інформацію щодо організаційних моментів виборів.

Інформацію, об’єднану темою – «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ!» – активно поширює юстиція Сумщини, розповідаючи людям про важливе. Відповіді на найактуальніші запитання: Як перевірити себе у списку виборців? Як змінити місце голосування? Як проголосувати за місцем перебування? Що потрібно знати, якщо голосуєш вперше? – можна знайти за посиланням: http: //pravo.minjust.gov.ua/

На часі актуальне – кожен виборець має право (і повинен його реалізувати) перевірити себе у списку виборців. Зробити це можна так: онлайн – в особистому кабінеті виборця на веб-сайті Державного реєстру виборців: https://www.drv.gov.ua/

На виборчій дільниці за місцем голосування також можна перевірити себе у списках виборців, але не раніше 23 березня 2019 року.

У наш активний і дуже динамічний час, коли тисячі людей працюють, скажімо, в іншому місці, але прописані вдома, виникають запитання, а чи можна змінити місце голосування?

Для того, щоб змінити місце голосування, необхідно до 25 березня 2019 року включно звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців із заявою про тимчасову зміну місця голосування:

  • за місцем перебування на день виборів;

або

  • місцезнаходженням виборчої дільниці, де буде зручно проголосувати;
  • зареєстрованим місцем проживання.

Адреси та графік роботи органів ведення Реєстру: http://bit.do/contactRV

Зразок заяви: http://bit.do/zrazok

Для зміни місця голосування потрібні документи:

– паспорт громадянина України у вигляді паспортної книжечки або картки (до картки додається Витяг з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання) або тимчасове посвідчення громадянина України;

– посвідчення військовослужбовця/військовий квиток (для військовослужбовців строкової служби);

– документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування:

  • довідка з місця навчання або роботи;
  • посвідчення про відрядження;
  • проїзні документи;
  • договір оренди житла тощо.

Виборці, виборча адреса реєстрації яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях та території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, можуть не подавати документи, які підтверджують необхідність зміни місця голосування!

Заява про зміну місця голосування розглядається органом ведення Державного реєстру невідкладно, але не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування. Після задоволення заяви виборцю видається посвідчення про тимчасову зміну місця голосування.

Після прийняття рішення за заявою обов’язково перевірте себе у списку виборців на виборчій дільниці, яку визначено місцем голосування у посвідченні.

Вибори – процес, що характеризує громадянську зрілість кожного і суспільства загалом, а починається все із знання своїх прав, як виборця.

 

 ***

СУСПІЛЬНО КОРИСНІ РОБОТИ СТАЮТЬ ДЖЕРЕЛОМ ЗАРОБІТКУ ДЛЯ НЕПЛАТНИКІВ АЛІМЕНТІВ

Завдяки притягненню батька на Білопільщині до адміністративної відповідальності у вигляді суспільно корисних робіт за несплату аліментів, сину почали надходити кошти. Перший розмір виплати склав тисячу гривень. Кошти будуть надходити й надалі, оскільки батька притягнуто до 120 годин суспільно корисних робіт.

До речі, законодавством передбачено, що всі зароблені боржником на суспільно корисних роботах кошти перераховуються на користь дитини.

Водночас, законом #ЧужихДітейНеБуває до неплатників аліментів передбачено застосування ряду суттєвих обмежень, до яких належить:

– заборона виїжджати за кордон, керувати автомобілем, користуватися зброєю та полювати

– штрафні санкції від 20% до 50% від суми боргу

– суспільно корисні роботи

– арешт та продаж активів майна боржника

Такі обмеження спрямовані на те, щоб діти стали більш захищеними, а батьки – відповідальними. І врешті-решт таке явище, як заборгованість по аліментам, буде подолане.

***

БАЙДУЖІСТЬ МАТЕРІ НАТКНУЛАСЯ НА ПРИПИСИ ЗАКОНУ #ЧУЖИХДІТЕЙНЕБУВАЄ

 

В Путивльському районі мати перестала піклуватися про свого сина та заборгувала йому значну суму аліментів.

Таку її поведінку зупинили норми закону  #ЧужихДітейНебуває, відповідно до яких державним виконавцем до жінки були застосовані  постанови про встановлення тимчасових обмежень, в тому числі й щодо виїзду за межі України, а також складено протокол про притягнення до адміністративної відповідальності у вигляді суспільно корисних робіт.

Після того, як до суду були направлені матеріали про притягнення матері до адміністративної відповідальності за несплату аліментів, нею були сплачені кошти у розмірі 14 тисяч гривень.

Нагадуємо, що відповідно до ст. 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення:

1)     несплата аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання

         тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин;

2)     несплата аліментів на утримання дитини з інвалідністю, дитини, яка хворіє на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, або на утримання дитини, яка отримала тяжкі травми, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання

         тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин;

3)     повторне протягом року вчинення правопорушення, передбаченого частинами першою або другою цієї статті

         тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від двохсот сорока до трьохсот шістдесяти годин.

 

 ***

Консультує Міністр юстиції України Павло ПЕТРЕНКО

ВИКОНАВЧЕ ПРОВАДЖЕННЯ: АЛГОРИТМ ДІЙ ДЛЯ СТОРІН

Вітаю, пане Міністре! Чи не могли б ви мені відповісти на декілька запитань щодо виконання рішення суду? Маю на руках рішення суду і не знаю, що робити з ним далі.

 

З повагою, Олександр Рева

Що таке виконавче провадження?

Виконавче провадження – це завершальна стадія судового провадження. В Україні рішення суду може виконуватись як у добровільному, так і  у примусовому порядку.

Сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є особа, на користь чи в інтересах якої видано виконавчий документ.

Який порядок виконання рішення суду у добровільному порядку?

Боржник, за власним волевиявленням, може виконати рішення суду добровільно. У разі добровільного порядку виконання рішень про стягнення періодичних платежів,  виконавчий документ разом із заявою може бути надісланий стягувачем підприємству, установі, організації, фізичній особі-підприємцю, які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи.

Який алгоритм дій у випадку примусового стягнення заборгованості з боржника?

У разі задоволення судом вимог про сплату заборгованості, якщо боржник добровільно не виконує рішення суду, стягувач має право пред’явити виконавчий документ для примусового виконання. Для цього потрібно:

        звернутися до суду, який розглядав справу, із заявою про видачу судового наказу або виконавчого листа;

        написати заяву до державної виконавчої служи або приватного виконавця із проханням примусового стягнення заборгованості із боржника;

        сплатити авансовий внесок до органу ДВС, куди буде подано виконавчий лист або до приватного виконавця;

        подати заяву з копією квитанції про сплату авансового внеску до ДВС або приватного виконавця.

 

Які строки пред’явлення виконавчих документів?

Виконавчі документи можуть бути пред’явлені до примусового виконання:

        протягом 3-х років, з наступного дня після набрання рішенням законної сили, а якщо рішення підлягає негайному виконанню – з наступного дня після його прийняття.

        протягом 3-х місяців, якщо мова йде про посвідчення комісій по трудових спорах та виконавчі документи, за якими стягувачем є держава або державний орган.

        протягом усього періоду, у справах про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок каліцтва чи іншого ушкодження здоров’я, втрати годувальника тощо.

Якщо стягувач пропустив строк пред’явлення виконавчого документа до виконання, він має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу.

Що потрібно сплатити за примусове виконання рішення?

Боржник: виконавчий збір – це збір, що справляється на всій території України за примусове виконання рішення органами державної виконавчої служби у розмірі 10% суми, що фактично стягнута, повернута, або вартості майна боржника, переданого стягувачу за виконавчим документом.

У разі виконання рішення приватним виконавцем стягується основна винагорода, розмір якої становить 10% стягнутої ним суми або вартості майна, що підлягає передачі за виконавчим документом.

Стягувач: Авансовий внесок – це кошти, за рахунок яких фінансуються витрати на організацію та проведення виконавчих дій органом державної виконавчої служби (приватним виконавцем). Розмір авансового внеску становить:

        2% від  суми, що підлягає стягненню, але не більше 10 мінімальних розмірів заробітної плати (до 41 730 грн );

        1 мінімальний розмір заробітної плати (4 173 грн) за рішенням немайнового характеру та рішень про забезпечення позову з боржника – фізичної особи та 2 мінімальні  розміри заробітної плати (8 346 грн) з боржника – юридичної особи.

Хто звільняється від сплати авансового внеску?

Від сплати авансового внеску звільняються у разі їх звернення до органів державної виконавчої служби:

        інваліди війни, інваліди I та II груп;

        законні представники дітей-інвалідів і недієздатних інвалідів I та II груп;

        громадяни, віднесені до категорій 1 та 2 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Крім того, у законі передбачені рішення суду, за виконання яких авансовий внесок не сплачується, наприклад:

        стягнення заробітної плати, поновлення на роботі та інші вимоги, що випливають із трудових правовідносин;

        обчислення, призначення, перерахунок, здійснення, надання, одержання пенсійних та соціальних виплат, доплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг;

        відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також смертю фізичної особи;

        стягнення аліментів, заборгованості зі сплати аліментів, додаткових витрат на дитину, неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, суми індексації аліментів, встановлення побачення з дитиною або усунення перешкод у побаченні з дитиною;

        відшкодування майнової та/або моральної шкоди, завданої внаслідок вчинення кримінального правопорушення;

        виконання рішення Європейського суду з прав людини.  

 

Як отримати присуджені кошти?    

Грошові суми, стягнуті з боржника (у томі числі одержані від реалізації майна боржника), зараховуються на відповідний рахунок органу ДВС чи рахунок приватного виконавця. За письмовою заявою фізичної особи стягнуті грошові суми перераховуються виконавцем на зазначений стягувачем рахунок у банку або іншій фінансовій установі чи надсилаються на адресу стягувача поштовим переказом, що здійснюється за його рахунок, крім переказу аліментних сум.

 

Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями?

Якщо у вас залишились запитання з цього приводу, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій країні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

 

Окремо хочу зазначити, що Мін’юст запровадив низку суттєвих новацій, серед яких створення Єдиного реєстру боржників, який ведеться з метою оприлюднення в режимі реального часу інформації про невиконані майнові зобов’язання боржників та запобігання відчуженню боржниками майна. Відомості про боржників, включені до Єдиного реєстру боржників, є відкритими та розміщуються на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України:  https://erb.minjust.gov.ua.

 

Крім того, у 2018 році в зазначеному реєстрі відкрито публічні реєстри неплатників аліментів та боржників, які перешкоджають побаченням з дитиною, а також боржників, які мають заборгованість по заробітній платі.

 

Також, щоб забезпечити громадянам зручний сервіс у сфері примусового виконання судових рішень, ми відкрили в Україні чотири  «Центри виконання рішень», де громадяни мають можливість подавати документи про примусове виконання рішень та інші документи виконавчого провадження за принципом екстериторіальності в межах відповідної області, отримати відомості з автоматизованої системи виконавчого провадження, перевірити документи на відповідність законодавству, отримати консультацію, швидко та правильно оформити документи, оплатити заборгованість чи авансовий внесок через термінал тощо. Завітати до «Центрів виконання рішень» (на Сумщині)  можна за адресою:

м. Суми, вул. Петропавлівська, 75.

  ***

 

150 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ ВІД СУСПІЛЬНО КОРИСНИХ РОБІТ НАДІЙШЛО ДІТЯМ СУМЩИНИ

Вперше в історії України реалізована ініціатива Міністерства юстиції України щодо застосування суспільно корисних робіт, як одного із видів покарання для неплатників аліментів.

Завдяки такій ініціативі, від батьків, які жодного разу не сплачували аліменти, діти на Сумщині отримали 150 тисяч гривень.

З початку дії закону #ЧужихДітейНеБуває судами було задоволено 150 протоколів державних виконавців Сумської області про притягнення боржників по аліментам до суспільно корисних робіт. Найбільше задоволено протоколів в Конотопському районі – 29, у Великописарівському районі – 26, у Охтирському районі – 15, у Сумському – 12.

На Сумщині 47 осіб вже відпрацювало на суспільно корисних роботах, а 14 жителів області ще продовжують виконувати рішення суду та заробляти кошти для своїх дітей.

Здійснюючи прибирання та благоустрій території на комунальних підприємствах та у сільських радах, батьки мають змогу розрахуватися з боргами по сплаті аліментів, тим самим викорінити це ганебне явище.

 ***

ЯК ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИМ ОСОБАМ ПРОГОЛОСУВАТИ НА ПРЕЗИДЕНТСЬКИХ ВИБОРАХ? 

До президентських виборів залишилося 12 днів. На сьогоднішній день в Україні нараховується приблизно 1,5 мільйона внутрішньо переміщених осіб. З них майже 60% не знають, як голосувати в їхньому нинішньому місці проживання.

Задля інформування громадян даної категорії щодо особливостей виборчих прав та процедур юстиція Сумщини в межах всеукраїнської правопросвітницької кампанії «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ!», ініційованої Міністерством юстиції спільно з Центральною виборчою комісією, роз’яснює виборцям їхні права. 

Тож, якщо Ви є внутрішньо переміщеною особою (виборча/реєстраційна адреса знаходиться на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей або Автономної Республіки Крим, а перебуваєте на території, підконтрольній Україні) проголосувати на виборах дуже просто!

1.      До 25 березня 2019 року (включно) звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців (ДРВ):

·         у Сумах для жителів Ковпаківського району за адресою: майдан Незалежності, будинок 2, 5 поверх, кабінет № 89;

·         у Сумах для жителів Зарічного району за адресою: майдан Незалежності, будинок 2, 1 поверх, кабінет № 3.

Телефон для довідок: 60-01-64

Графік роботи: понеділок-четвер з 08:00 до 17:15, п’ятниця  з 08:00 до 16:00, субота-неділя з 08:00 до 18:00

·         у населених пунктах – відповідний виконавчий орган міської (районної) ради або відповідний структурний підрозділ виконавчого органу.

ВАЖЛИВО! При собі мати паспорт з відміткою про реєстрацію на тимчасово окупованих територіях, а в деяких випадках – довідку внутрішньо переміщеної особи. 

 

2.      Подати письмову заяву про тимчасову зміну місця голосування.

Зразок заяви має бути в органі ведення ДРВ.

У заяві вказати:

·         прізвище, ім’я, по батькові;

·         дату, місце народження та унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);

·         виборчу адресу (за паспортом);

·         обґрунтування необхідності тимчасової зміни місця голосування;

·         адресу перебування в день виборів;

·         номер виборчої дільниці (дільниці для голосування), яку необхідно визначити місцем голосування, із зазначенням виборчого округу та його номера (за наявності). Цю інформацію мають повідомити в органі ДРВ.

ВАЖЛИВО! Виборці – внутрішньо переміщені особи можуть не додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їх голосування.

Заява розглядається органом ведення Реєстру зазвичай невідкладно.

 

3. Отримати посвідчення про тимчасову зміну місця голосування.

Після погодження заяви про тимчасову зміну місця голосування виборцю в той же день видається відповідне посвідчення із зазначенням дільниці для голосування.

 

4. Перевірте себе у списках виборців.

З 23 березня 2019 року в приміщенні виборчої дільниці, яку визначено місцем голосування у посвідченні, можна пересвідчитись, що громадянин знаходиться у списку виборців цієї дільниці. Зробити це може один з членів сім’ї – щодо усіх співмешканців.

ВАЖЛИВО! Дії/бездіяльність органу ведення Реєстру можна оскаржити до відповідного регіонального органу адміністрування або до адміністративного суду.

 

5. Прийти на відповідну виборчу дільницю 31 березня 2019 року з 08:00 до 20:00 та проголосувати.

 

6. Якщо буде другий тур голосування – процедуру зміни виборчої адреси треба повторити.

 

Тож, у переселенців залишилось менше тижня для зміни місця голосування. Варто пам’ятати, що голос кожного громадянина має вплив, тому не варто нехтувати своїм виборчим правом!

 
 

  ***

 ЗАКОН НАВЧАЄ НЕ НАСТУПАТИ НА ТІ САМІ ГРАБЛІ

 

Боржник з Тростянеччини в минулому році вже мав змогу відчути на собі обмеження, які передбачені законом #ЧужихДітейНеБуває до неплатників аліментів, сплативши 60 тисяч гривень боргових зобов’язань після того як не зміг виїхати за межі України.

В поточному році батько не став чекати встановлення тимчасових обмежень, які застосовуються після чотиримісячного терміну заборгованості, та сплатив 6 тисяч гривень аліментів для своєї доньки.

Юстиція Сумщини, в рамках всеукраїнської правопросвітницької кампанії «Відповідальне батьківство» нагадує, що відповідно до закону, за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, державний виконавець виносить вмотивовані постанови:

1) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

2) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

3) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

4) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

З початку дії закону #ЧужихДітейНеБуває до неплатників аліментів на Сумщині було застосовано більше 15 тисяч обмежувальних постанов.

 ***

БУЛІНГ, ДОМАШНЄ НАСИЛЬСТВО, ПОДАТКОВА ЗНИЖКА, ВИБОРЧІ ПРАВА – НА ВСІ ЦІ ПИТАННЯ «ПРАВОВИЙ MessageBox» ДАСТЬ ВІДПОВІДЬ

Вже традиційно щотижня наповнений найактуальнішою інформацією від юстиції Сумщини «ПРАВОВИЙ MessageBox» направляється до нової школи. Цього разу місцем його розташування стала Сумська спеціалізована школа № 17.

В «ПРАВОВОМУ MessageBox» діти можуть знайти поради щодо протидії булінгу та домашньому насильству, а їх батьки – як оформити аліменти та як виїхати з дитиною за кордон з одним з батьків без дозволу іншого.

У зв’язку з наближенням визначальної для країни події – виборів Президента, юстицією Сумщини до «ПРАВОВОГО MessageBox» для дорослих громадян були додані також пам’ятки виборця, інструкції щодо зміни місця голосування, перелік порушень, які можуть бути під час голосування та передбачена за них відповідальність.

А для тих сумчан, хто оплачує навчання своїх дітей в закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної та вищої освіти, фахівці юстиції підготували інформаційні плакати про податкову знижку на навчання, яка передбачена ініційованим Мінюстом законом.

Так, згідно з законом, для того, щоб отримати податкову знижку необхідно:

          оплатити навчання та зберегти квитанцію про оплату;

          отримати від роботодавця довідку про доходи;

          до 31 грудня поточного року заповнити податкову декларацію про майновий стан та доходи за минулий рік;

          подати документи на отримання знижки до Державної фіскальної служби за місцем реєстрації та отримати податкову знижку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту