Новини

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує

ImageДекларуємо доходи, отримані від приватних осіб

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області нагадує, що якщо громадяни у минулому році отримували доходи від осіб, які не є податковими агентами, у звітному 2019 році вони повинні звернутися до територіальних органів ДФС за місцем своєї податкової адреси та надати декларацію про майновий стан і доходи.

І це треба золити до 03 травня 2019 року, оскільки це останній термін подання декларації про отримані доходи. 

Особами, які не є податковими агентами, вважається нерезидент або фізична особа, яка не має статусу суб’єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка перебуває на обліку в контролюючих органах як особа, що провадить незалежну професійну діяльність(пп. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Кодексу);

До доходів, які необхідно задекларувати, наприклад, належать: винагороди, що виплачуються особам, які працюють за наймом у приватних осіб хатніми працівницями, садівниками, нянями, гувернантками, консьержами, будівельниками, водіями тощо.

Необхідно знати, що податкові агенти, відповідно до положень Податкового кодексу, відповідальні за нарахування та сплату податків до бюджету. Податковим агентом з податку на доходи фізичних осіб може виступати юридична особа, фізична особа – підприємець або інша самозайнята особа, зареєстрована в установленому порядку.

 

Платники податку зобов' язані зареєструвати усі акцизні склади

Конотопське управління ГУ ДФС у Сумській області інформує, що з 01 січня 2019 року Податковий Кодекс України доповнено поняттями акцизного складу пересувного, розпорядника акцизного складу пересувного, викладено у новій редакції поняття акцизного складу та розпорядника акцизного складу, розширено визначення платника акцизного податку, а також встановлено, що ведення обліку обсягів пального або спирту етилового здійснюється у Системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (далі – СЕАРП та СЕ).

Згідно з підпунктом 212.1.15. пункту 212.1 статті 212 Кодексу платником акцизного податку є особа (у тому числі юридична особа, що веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без створення юридичної особи), яка реалізує пальне або спирт етиловий.

Відповідно до підпункту 212.3.4 пункту 212.3 статті 212 Кодексу особи, які здійснюють реалізацію пального або спирту етилового, підлягають обов'язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізичних осіб – підприємців до початку здійснення реалізації пального або спирту етилового. ДФС веде реєстр платників акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового, в якому міститься інформація про осіб, зареєстрованих платниками акцизного податку. СЕАРП та СЕ запроваджується з 1 липня 2019 року з урахуванням перехідних положень, визначених у Податковому кодексі У країни.

Платники податку зобов’язані з 1 травня 2019 року до 1 червня 2019 року зареєструвати в СЕАРП та СЕ усі акцизні склади, розпорядниками яких такі платники податку будуть станом на 1 липня 2019 року.

 

Для отримання податкової соціальної пільги робітник має подати заяву

Конотопське управління ГУ  ДФС у Сумській області нагадує, платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги.  Тобто, податкова соціальна пільга – це можливість платника зменшити нараховану суму місячної заробітної плати на розмір такої пільги.

Пільга складає 50 відс. місячного розміру прожиткового мінімуму для дієздатних осіб, встановленого на 1 січня звітного податкового року. У 2019 році це – 960 грн.  50 коп. (50 відс. від 1921 грн. прожиткового мінімуму для дієздатних осіб станом на 1 січня 2019 року).

Право на таку пільгу має кожна працююча людина, яка отримує заробітну плату та є платником податку на доходи фізичних осіб. При цьому  мають  виконуватися певні умови: податкова соціальна пільга застосовується до нарахованої місячної заробітної плати, якщо її розмір не перевищує суму, яка дорівнює місячному прожитковому мінімуму, який діє на 1 січня звітного року для дієздатної особи, помноженої на 1,4 та округленої до 10 гривень. У 2019 році сума обмеження складає 2 тис. 690 гривень;  пільга застосовується лише до заробітної плати та не стосується інших доходів. Тобто, підприємці не можуть претендувати на податкову пільгу. Також вона не стосується сум, отриманих від проведення незалежної професійної діяльності (нотаріуси, адвокати тощо);  пільга починає застосовуватися роботодавцем з дня отримання від платника заяви і документів, які підтверджують право на її використання;  пільга не застосовується, якщо працівник, окрім заробітної плати, отримує виплати з бюджету у вигляді стипендії, грошового або майнового забезпечення учня, студента, аспіранта тощо;  податкова пільга надається тільки за одним місцем роботи.

 

Додаткова реєстрацій ліцензій не обов’язкова

Конотопське управління  повідомляє, що ГУ ДФС у Сумській області здійснює ліцензування діяльності суб'єктів господарювання з виробництва спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, оптової торгівлі спиртом, оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами та контроль за таким виробництвом.

Відповідно до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами видаються уповноваженими Кабінетом Міністрів України органами виконавчої влади в містах, районах, районах у містах Києві та Севастополі за місцем торгівлі суб'єкта господарювання терміном на один рік і підлягають обов'язковій реєстрації в органі доходів і зборів, а у сільській місцевості – і в органах місцевого самоврядування за місцем торгівлі суб’єкта господарювання.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України «Про реформування територіальних органів Державної фіскальної служби» від 28.03.2018 № 296 та наказу ДФС України «Про затвердження переліків управлінь які утворені на правах відокремлених підрозділів Головних управлінь ДФС в областях та Державних податкових інспекцій» від 12.07.2018 № 445, створено одну юридичну особу – Головне управління ДФС у Сумській області.

Саме у ГУ ДФС у Сумській області зареєстровані всі платники, які здійснюють діяльність на території області, який є єдиним органом ліцензування суб’єктів господарювання з роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами Сумської області та веде відповідний ліцензійний реєстр.

Враховуючи вищенаведене, додаткова реєстрація ліцензій не є обов’язковою.

Перейти до вмісту