Новини

Юстиція інформує

ImageЮСТИЦІЯ СУМЩИНИ: В НОВОРІЧЧЯ ПОДАРУВАЛИ ТРЬОМ ПАРАМ МОЛОДЯТ СВЯТО КОХАННЯ

Трьом закоханим парам Сумщини Новий 2019 рік приніс бажання створити родини.

Швидко та якісно втілити мрію в життя допоміг сервіс від Міністерства юстиції «Шлюб за добу». Дана послуга покликана зробити одруження максимально зручним та комфортним. Крім обласного центру вона вже діє в Тростянці, Ромнах та Шостці.

Ще одна пара в Новому році стала на весільний рушник у місті Шостка.

З початку дії сервісу понад 850 пар Сумщини поєднали свої долі, не чекаючи місяць, просто зробивши 3 прості кроки: обрали дату та час проведення державної реєстрації, звернулись до організатора державної реєстрації шлюбу та завітали на власне весілля.

Тож, нехай буде прекрасною доля новостворених українських родин, благословляється спільне життя благополуччям і нев’янучим коханням, а щорічні новорічні приготування будуть приємним нагадуванням про найважливіший крок, що змінив їхні життя назавжди.

***

ВІДТЕПЕР СУМУ АЛІМЕНТІВ ЗБІЛЬШЕНО

Згідно ініційованого Мін'юстом закону з народною назвою #ЧужихДітейНеБуває суд не може визначити на дитину розмір аліментів менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (до прийняття змін було 30%).

Важливо, що з 1 січня 2019 року у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму для дітей, збільшився і мінімальний гарантований розмір аліментів:

для дитини віком дo 6 років з 01 січня 2019 пo 30 червня прожитковий мінімум складає 1626 гривень, з 01 липня пo 30 листопада – 1699 гривень, з 01 грудня – 1779 гривень;

для дітей вікoм вiд 6 дo 18 рокiв: з 01 січня 2019 пo 30 червня – 2027 гривень, с 01 липня пo 30 листопада – 2118 гривень, з 01 грудня – 2218 гривень.

Нагадаємо, захищаючи права дітей на вчасне і повне отримання аліментів, юстицією Сумщини у 2018 році на користь дітей області було стягнуто 135 мільйонів гривень, що більше ніж у два рази перевищує показники минулого року.

***

ДЕРЖАВНІ ВИКОНАВЦІ СУМЩИНИ

 «ПОВЕРТАЮТЬ» БАТЬКІВСЬКУ СВІДОМІСТЬ

             На жаль, сьогодні часто зустрічаються ситуації, коли один з колишнього подружжя змушений «стягувати» з другого кошти на утримання спільної дитини, не обходячись без державних виконавців.

            Так, сумчанина Сергія, який тривалий час не сплачував аліменти доньці Єлизаветі, спіткало очікуване продовження такої ситуації. Фахівці юстиції Сумщини наклали арешт на все майно боржника, та ще й нарахували штраф за несплату аліментів у розмірі 20 % від суми боргу. Так, чоловік все ж сплатив понад 36 тисяч гривень аліментів, більше 3 тисяч гривень штрафу та 3 тисячі гривень виконавчого збору.

Шкода, що нерадивого батька спонукав анулювати заборгованість перед власною дитиною лише нарахований до суми боргу штраф і заходи примусу.

***

 

В НЕДРИГАЙЛІВСЬКОМУ РАЙОНІ ОТРИМАНО ПЕРШІ КОШТИ ВІД СУСПІЛЬНО КОРИСНИХ РОБІТ

Можна безліч разів звертатися до суду за отриманням рішення про стягнення аліментів, проте тільки завдяки наполегливості фахівців органів юстиції ці кошти отримують діти.

Так, рішенням Недригайлівського районного суду тата Володимира було зобов’язано відпрацьовувати суспільно корисні роботи строком 120 годин, оскільки останній тривалий час не сплачував аліменти на користь доньки Владислави, внаслідок чого утворилася значна заборгованість. І от від Коровинської сільської ради, де відпрацьовує батько, було отримано більше 2 тисяч гривень, які негайно було перераховано на користь неповнолітньої доньки.

Тож, ініційовані Міністерством юстиції України зміни до законодавства працюють та вагомо впливають на сумління боржників, які дозволяли собі не сплачувати аліменти жодного разу.

 

 

  ***

 

ПЕРШІ НОВОРІЧНІ СВІДОЦТВА ПРО НАРОДЖЕННЯ

В ПОЛОГОВИХ БУДИНКАХ НА СУМЩИНІ

 

Під новорічний передзвін, зі щирими побажаннями гарної долі новонародженим громадянам країни та їхнім батькам працівники юстиції Сумщини видали 23 свідоцтва про народження безпосередньо в пологових будинках області.

Ця послуга, що стала вже доброю традицією для юстиції, продовжує користуватися  популярністю у батьків, адже вона зручна і комфортна. І це підтверджують цифри.

За 2018 рік 80 % свідоцтв про народження від загальної кількості виданих перших документів малюкам всієї області видано в пологових будинках Сумщини.

Нагадуємо, завдяки Міністерству юстиції України в пологовому будинку можна не лише отримати свідоцтво про народження дитини, а й подати документи для реєстрації її місця проживання. Разом з тим, за бажання матусі, спеціалісти юстиції можуть надати фахову допомогу щодо порядку отримання соціальної допомоги.

Юстиція – відкрита для людей!

 

 ***

 

ПРИХОВАНЕ ОПИСАНЕ МАЙНО ЯК ПРИВІД ДОДАТКОВОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

 

Щоб не віддавати борг, боржники часто вдаються до різних витівок аж до приховування майна. Однак державним виконавцям це не стане на заваді.

            Так, в Глухівському районі батько і аліменти добровільно сплачувати не бажав, і з майном розлучатися не поспішав. Навіть після того, як майно було описано державними виконавцями та реалізовано за допомогою системи електронних торгів арештованим майном СЕТАМ, неплатник його приховав, сподіваючись користуватися ним і надалі. Керуючись вимогами законодавства, спеціалістами органів юстиції було направлено до поліції повідомлення про такі незаконні дії щодо майна. Згідно вироку суду боржника було визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого частиною 1 статті 388 Кримінального кодексу України та призначено покарання у виді штрафу в розмірі 3 тисячі 400 гривень. Тож батько за його хитрість, окрім заборгованості по аліментам, здобув собі ще й кримінальну відповідальність та заборгованість зі сплати штрафу.

Схожа доля спіткала ще одну жительку Глухівщини. Вона була винна колишньому чоловіку 40 тисяч гривень, але вперто відмовлялася повернути борг. Окрім того, ще й не хотіла віддавати майно, яке вже було описано та реалізовано. Після повідомлення державним виконавцем Глухівського відділу поліції про незаконні дії щодо майна, боржницею, з метою усунення проблем, які виникли в результаті заходів примусового виконання рішення, було в повному обсязі сплачено суму боргу, а також виконавчий збір та витрати виконавчого провадження.

Тож державні виконавці в котрий раз доводять, що від відповідальності сховатися не вдасться і заборгованість так чи інакше доведеться віддавати. А вже чи піддавати себе кримінальній відповідальності чи ні, вирішувати самим боржникам.

***

ЮСТИЦІЯ СУМЩИНИ ПОЧАЛА РІК З ПРАВОВОГО ІНФОРМУВАННЯ В ЦЕНТРІ СУМ

 

Доки люди ще насолоджуються новорічним настроєм, фахівці юстиції вже підготували для них актуальні інформаційні видання від Міністерства юстиції України та юстиції Сумщини.

Найголовніше, корисне й потрібне: про нові інструменти боротьби з рейдерами, питання поділу спільного майна подружжя, робота сімейних радників, новий формуляр заяви, який оприлюднив Європейський суд з прав людини, інформація про сервіс Міністерства юстиції «Шлюб за добу» – все стане в нагоді для підвищення рівня правових знань.

До уваги сумчан також були представлені буклети з інформацією про те, як оформити аліменти, кому і як нараховується субсидія та про можливість поїхати з дитиною за кордон одному з батьків без згоди другого, якщо є заборгованість по сплаті аліментів.

Приємним було, що сумчанам вже добре відомий загальнонаціональний правопростівницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», адже у 2018 році він охопив всі райони Сумської області. Правова допомога надавалася населенню з таких основних його напрямів: як отримати аліменти, як протидіяти домашньому насильству та булінгу, які права гарантуються захисникам України, як виконати рішення суду, як оформити договір оренди землі, як оформити субсидію, як вирішити спір. Окрім того, всім відомо, що відомості про проект «Я МАЮ ПРАВО!» можна переглянути за посиланням – http://pravo.minjust.gov.ua/.

Інформація позитивно сприймалася сумчанами та гостями міста, оскільки ділилися не тільки правовими знаннями, а ще й новорічним настроєм.

 ***

 

ПРАВОВЕ СПІЛКУВАННЯ З ВИХОВАНЦЯМИ ДИТЯЧОГО БУДИНКУ НАПЕРЕДОДНІ РІЗДВА

 

У прекрасний, сповнений найсвітлішими побажаннями і дивами  новорічно-різдвяний час фахівці юстиції завітали до вихованців Сумського дитячого будинку імені С.П.Супруна.

Діти віком від 6 до 14 років з перших хвилин зацікавилися спілкуванням, адже побачили яскраві буклети і прапорці.

Говорили про тему булінгу, як протистояти і взагалі не допустити цього ганебного явища. Діти повинні розуміти, що наслідки булінгу виходять далеко за межі того середовища в якому вони перебувають на даний час. І де б вони не знаходилися, вони повинні пам’ятати, що перш за все потрібно поважати права іншого та не залишатися осторонь, якщо ці права порушуються.

Вихованці висловлювали свої  думки з приводу того, як потрібно товаришувати, що означає дружба і як це важливо бути товариськими і толерантними.

Зустріч закінчилася пригощанням солодощами, як це і повинно бути в казковий час новоріччя і Різдва.

***

 

Консультує Міністр юстиції України Павло ПЕТРЕНКО

БЛАГОСЛОВЛЯЙСЯ, УКРАЇНО, НОВИМИ РОДИНАМИ

ХОЧЕТЕ ОДРУЖИТИСЯ? ЮСТИЦІЯ – ПОРЯД

Доброго дня! Ми з моєю коханою дівчиною хочемо одружитись якнайшвидше, але проблема в тому, що ми проживаємо в різних містах. Скажіть, що нам робити, куди подати документи і чи обов’язково для цього чекати місяць?

Володимир Волков

Хто має право вступати в шлюб?

Українське законодавство майже не ставить обмежень для тих, хто бажає поєднати своє життя у шлюбі. Фактично кожна особа, яка досягла 18 років та на момент подачі документів офіційно не є одруженою, може створити сім’ю.

А у окремих випадках, якщо є відповідне рішення суду про надання права на шлюб, створити сім’ю можуть навіть шістнадцятирічні.

Хто проводить цю процедуру?

Одруження або, правильніше говорити з правової точки зору – державна реєстрація шлюбу, здійснюється органами державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС).

Яка процедура подачі документів?

Для того, щоб провести державну реєстрацію шлюбу потрібно звернутись до будь-якого органу ДРАЦС. При цьому, немає жодного значення, де зареєстровані закохані, тобто документи можна подати до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану в будь-якому населеному пункті України.

Крім того, заяву про державну реєстрацію шлюбу можна подати в сучасних офісах європейського зразка «Open Space», які надають послуги у сфері ДРАЦС. За ініціативи Мін’юсту такі офіси працюють по всій Україні.

Які документи потрібні?

Заява за встановленою формою.

Якщо ви раніше не були одружені, то достатньо мати з собою лише паспорти. У разі коли один або обидва закоханих є громадянами іншої країни, то окрім паспортного документа іноземця необхідно подати його переклад українською, засвідчений належним чином, та документи, які підтверджують легальність перебування в Україні.

Якщо заявники або один з них раніше перебували в шлюбі, необхідно також надати документи, які підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання його недійсним. Це може бути свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу чи про визнання шлюбу недійсним, яке набрало законної сили, свідоцтво про смерть одного з подружжя, висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про анулювання актового запису про шлюб тощо.

Іноземці так само мають надати документи, які підтверджують припинення шлюбу в країні проживання або громадянства. Відповідно до діючих міжнародних норм ці документи мають бути належним чином засвідчені. Це може бути консульська легалізація або апостиль.

Які ще формальності мають бути дотриманими?

За загальним правилом, після подачі заяви про реєстрацію шлюбу майбутньому подружжю надається місячний строк на те, щоб подумати над своїм бажанням стати єдиною сім’єю.

Єдиною можливістю уникнути нікому непотрібного очікування може бути рішення керівника ДРАЦС скоротити цей строк за умови наявності документів, які дають право на термінове одруження: вагітність, наявність спільних дітей або хвороба, яка становить загрозу для життя.

У випадку, якщо є відомості про наявність перешкод до реєстрації шлюбу, керівник органу ДРАЦС може відкласти реєстрацію шлюбу, але не більш як на три місяці. Рішення про таке відкладення може бути оскаржене до суду.

Чи обов’язково одружуватись у приміщенні ДРАЦСу?  

За загальним правилом шлюб реєструється у приміщенні органу ДРАЦС, проте, за заявою наречених, реєстрація шлюбу може відбутися за місцем їхнього проживання, надання стаціонарної медичної допомоги або в іншому місці, якщо вони не можуть з поважних причин прибути до органу ДРАЦС.

Ми вирішили відійти від старих радянських норм та спростити життя українців. Ще у 2016 році Мін’юст запустив пілотний проект «Шлюб за добу». Нині усі бажаючі можуть одружитися навіть у той самий день, коли були подані документи.

Крім того, перевагами цього сервісу є:

 

– реєстрація шлюбу в місці, обраному жінкою та чоловіком;

– відсутність необхідності звернення в ДРАЦС;

– залучення до організації реєстрації шлюбу інших суб'єктів господарювання.

З моменту дії сервісу «Шлюб за добу» станом на кінець грудня 2018 року по Україні було проведено 52 445 реєстрацій шлюбів.

Як скористатися цією послугою?

Щоб зареєструвати шлюб за спрощеною процедурою в рамках проекту Міністерства юстиції «Шлюб за добу» необхідно звернутися до одного з організаторів у вашому місті.

Після цього закоханим залишиться зробити лише кілька простих кроків. Перший – обрати організатора. Другий – обрати бажану дату та час. Третій – пред’явити паспорти та за необхідності інші документи. Четвертий – підписати відповідний договір. І п’ятий крок – з’явитися у обраний час та місце і одружитись.

Де можна скористатися послугою «Шлюб за добу»?

Одружитися за добу можна за адресами, зазначеними на сайті Міністерства юстиції України – www.minjust.gov.ua    

На Сумщині сервіс «Шлюб за добу» діє в чотирьох містах: Сумах, Тростянці, Ромнах, Шостці.

Партнерами проекту «ШЛЮБ ЗА ДОБУ» на Сумщині є:

комунальний заклад Сумської обласної ради – Сумський обласний науково-методичний центр культури і мистецтв: місто Суми, вулиця Петропавлівська,49, телефон: 0542- 22-27-31;

комунальний заклад «Тростянецький краєзнавчий музей»: місто Тростянець, вулиця Миру, 2; телефон: 05458-5-12-54;

відділ культури виконавчого комітету Роменської міської ради: місто Ромни, вулиця Коржівська, 94, телефон: 05448- 5-16-34;

комунальний заклад «Шосткинський центр культури і дозвілля»: місто Шостка, бульвар Садовий,13, телефон: 05449- 6-25-69.

 

Сказати свої заповітні «Так» відтепер можна у місті Шостка, на бульварі Садовому,13.

Додаткову інформацію закохані можуть отримати за телефонами: (05449) 2-25-54 (Шосткинський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області); та (05449) 6-25-69 (комунальний заклад «Шосткинський центр культури і дозвілля»).

Кохайтеся, а про документи подбає Мін’юст!

***

ПОНАД 136 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ НА КОРИСТЬ ДІТЕЙ СУМЩИНИ

 

На сьогодні, вже понад 136 мільйонів гривень аліментів отримали діти Сумщини завдяки ініційованому Міністерством юстиції України закону #ЧужихДітейНеБуває. Історії стягнень та перерахувань державними виконавцями коштів найрізноманітніші.

Так, в Недригайлівському районі після того, як у батька сім років назад в новорічну ніч з’явилася донька Каріна, він більше її не бачив і ніякої підтримки їй не надавав.

Про дитину згадати допомогли державні виконавці, які встановивши, що батьком було оформлено право власності на земельну ділянку та передано її в оренду, винесли постанову про стягнення коштів з доходу боржника. Таким чином, дівчинка на день народження отримала більше семи з половиною тисяч гривень.

Так само і в Буринському районі кошти для доньки у розмірі 13 тисяч гривень були стягнуті державними виконавцями за рахунок оренди земельного паю боржника зі сплати аліментів.

В Білопільському районі батько заборгував синові, який знаходиться в дитячому будинку-інтернаті 10 тисяч гривень, оскільки сплачував аліменти не в повному обсязі. З метою погашення заборгованості державним виконавцем було внесено дані неплатника до Єдиного реєстру боржників, який є загальнодоступним та знаходиться на сайті Міністерства юстиції України за посиланням – https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors, накладено арешти на рахунки в банківських установах та нерухоме майно. З метою усунення подальших проблем для себе, батько в повному обсязі погасив заборгованість.

Дізнавшись про тимчасові обмеження, передбачені Законом України #ЧужихДітейНеБуває, які чекають на неналежних платників аліментів та побоюючись, що вони стануть на заваді полюванню з друзями, сумчанин сплатив своїй доньці Вероніці 15 тисяч гривень заборгованих аліментів.

Відтак санкції, передбачені Законом України #ЧужихДітейНеБуває, неабияк заважають батькам жити колишнім життям та нехтувати своїми батьківськими обов’язками, відтепер вони змушені сплачувати аліменти своїм дітям.

***

 

 

ВІДСЬОГОДНІ ВІД ДОМАШНЬОГО ТИРАНА ЗАХИЩАЄ ЗАКОН

Сьогодні, 11 січня 2019 року, набули чинності зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України, які стосуються домашнього насильства.

Як на одній з важливих, Міністерство юстиції України закцентувало свою увагу на темі домашнього насильства. Не тільки словами, конкретними ініціативами та інструментами впливу Мін’юсту вдалося реалізувати важливу справу, що стосується благополуччя українських родин – Законом України «Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» від 6 грудня 2017 року №2227-VІІІ до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України внесені зміни, які відповідно до розділу ІІ цього Закону, набирають чинності  З 11 січня 2019 року. (Крім підпункту 3 пункту 1 розділу I цього Закону (щодо статті 67 КК), який набрав чинності з дня, наступного за днем опублікування цього Закону, тобто 12 січня 2018 р.)

«Віднині домашнє насильство з площини моральної переходить у площину реальної відповідальності, аж до кримінальної, – говорить начальник Головного територіального управління юстиції у Сумській області Ірина Свистун. – Тепер члени родини захищені законом від тирана, який знущається з рідних, і раніше на нього не було управи, адже подекуди навіть говорити про такі проблеми в сім`ї не дозволяла наша ментальність, наші традиції. Законодавець чітко прописав визначення «домашнє насильство», його ознаки, а також відповідальність за всі його прояви».

Ухвалені зміни, серед іншого, стосуються криміналізації: домашнього насильства (ст. 126-1 КК України), примушування до шлюбу (ст. 151-2 КК України), а також кримінальної відповідальності за невиконання обмежувальних заходів або обмежувальних приписів та непроходження програми для кривдників (ст. 390-1 КК України).

З набранням чинності вищевказаних змін, домашнє насильство карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

У новій редакції викладено: статтю 134 Кримінального кодексу України «Незаконне проведення аборту або стерилізації», статтю 152 «Зґвалтування» та статтю 153 «Сексуальне насильство» (закріплено оновлений підхід до злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи, запроваджуючи концепцію «добровільної згоди» та факт «проникнення», як розмежування між зґвалтуванням та іншими формами сексуального насильства. )

Кримінальний кодекс України доповнено розділом XIII-1 «Обмежувальні заходи». В інтересах потерпілого від злочину, пов’язаного з домашнім насильством, одночасно з призначенням покарання, не пов’язаного з позбавленням волі, або звільненням з підстав, передбачених цим Кодексом, від кримінальної відповідальності чи покарання, суд може застосувати до особи, яка вчинила домашнє насильство, один або декілька обмежувальних заходів, відповідно до якого (яких) на засудженого можуть бути покладені такі обов’язки:

1) заборона перебувати в місці спільного проживання з особою, яка постраждала від домашнього насильства;

2) обмеження спілкування з дитиною у разі, коли домашнє насильство вчинено стосовно дитини або у її присутності;

3) заборона наближатися на визначену відстань до місця, де особа, яка постраждала від домашнього насильства, може постійно чи тимчасово проживати, тимчасово чи систематично перебувати у зв’язку із роботою, навчанням, лікуванням чи з інших причин;

4) заборона листування, телефонних переговорів з особою, яка постраждала від домашнього насильства, інших контактів через засоби зв’язку чи електронних комунікацій особисто або через третіх осіб;

5) направлення для проходження програми для кривдників або пробаційної програми.

У Кримінальному процесуальному кодексі України 11 січня 2019 набувають чинності зміни, що стосуються:

доповнення переліку документів, які можуть бути тимчасово вилученими у межах заходу забезпечення кримінального провадження – тимчасового обмеження у користуванні спеціальним правом: документи, які посвідчують право на володіння та носіння зброї;

закріплення переліку обмежувальних заходів, які можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого при застосуванні більш м’якого запобіжного заходу, ніж той, який зазначений у клопотанні слідчого, прокурора про обрання запобіжного заходу в інтересах потерпілого від злочину, пов’язаного з домашнім насильством;

уточнення, що підставою для закриття кримінального провадження, пов’язаного з домашнім насильством, не може бути відмова потерпілого, його представника від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення;

обмеження ініціювання угод про примирення у кримінальних провадженнях щодо злочинів, пов’язаних з домашнім насильством.

уточнення правил провадження у формі приватного обвинувачення, а саме: до кримінальних правопорушень, стосовно яких здійснюється таке провадження, віднесено домашнє насильство, незаконний аборт або стерилізація, примушування до шлюбу, сексуальне насильство (ч. 1 ст. 153 КК України).

Приймаючи такий закон, Україна ще раз підтвердила свою чітку орієнтацію на європейські принципи права, на дотримання прав і свобод громадян, на утвердження кращих родинних традицій, основою яких є любов, повага і взаєморозуміння.

***

 

В НОВУ ЧВЕРТЬ БЕЗ АГРЕСІЇ ТА НАСИЛЬСТВА

 

Сідаючи за парти після шкільних канікул, кожен школяр повинен пам’ятати про основні правила поведінки, які відтепер передбачені не тільки моральними нормами, а ще й прописані в законі.

Тож, щоб школярі не починали нову чверть зі цькування, фахівці юстиції, продовжуючи реалізовувати у 2019 році загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», по всій Сумській області провели бесіди зі школярами на тему булінгу. Проінформували учнів, що Верховною Радою України прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу», який передбачає накладення штрафу за булінг. Роз’яснили дітям, які саме дії вважаються булінгом та яку шкоду вони несуть для психіки особи, що піддається жорстокому славленню.

Також нагадали школярам, що саме вони створюють атмосферу в своєму колективі і для того, щоб кожен відчував себе комфортно і всім хотілося повертатися до класу, треба поважати права іншого і не підпорядковувати його своїм інтересам.

Окрім того, фахівці юстиції проінформували і вчителів, повідомивши їх, що новоприйнятим законом передбачена відповідальність і за приховування випадків булінгу педагогами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перейти до вмісту