Новини

16 липня – День проголошення Декларації про державний суверенітет України

33 роки тому – 16 липня 1990 року – Верховна Рада УРСР ухвалила доленосний державно-правовий акт – Декларацію про державний суверенітет України, покликаний гарантувати національні інтереси народу України. Цей документ започаткував сучасний етап українського державотворення, став переломною віхою в історії нашого народу. Його прийняття стало першим кроком до відновлення історичної справедливості, відродження української державності, як ідеї соборності українського народу та його земель. Саме спираючись на Декларацію, було прийнято Акт про державну незалежність 24 серпня 1991 року, який разом з державним суверенітетом був підтверджений волевиявленням народу на Всеукраїнському референдумі в грудні того ж року.

Декларацією про державний суверенітет були визначені основні політичні, економічні, соціальні засади державотворення, задекларовані демократичний устрій та дотримання прав і свобод громадян, верховенство права. Принципи, проголошені у даному документі, закарбовані у положеннях Конституції України та слугують для нас правовим і моральним орієнтиром у справі розбудови незалежної європейської Української держави.

Нині триває тяжка боротьба з російським загарбником за повернення всіх українських територій. Дякуємо нашим мужнім військовим за їхню хоробру та самовіддану боротьбу на фронті.

Від щоденних дій кожної людини, від нашої злагодженості, віри у свою державу, активної громадянської позиції залежить, яким буде завтрашній день нашого рідного краю і держави.

Сили нам здолати ворога, віри в Перемогу, завзяття і Миру!

Слава Україні!   

Перейти до вмісту