Новини

1 липня – День архітектури України

Архітектор – це фахівець, який створює будівлі та міські простори, розробляє об’ємно-планувальні та інтер’єрні рішення, проектує будинки, вулиці, працює з ідеологією, формою і простором. Це професія, у якій людина може змінювати майбутнє.

Нажаль сьогодні російська армія продовжує бити ракетами по наших містах. Ворог підступно нищить наші будинки, школи, лікарні, культурну спадщину, цивільну інфраструктуру — все на своєму шляху.

Нині триває тяжка боротьба з російським загарбником за повернення всіх українських територій. І поки триває війна, українські архітектори об’єднались та взялись до праці аби створити проєкти майбутньої відбудови країни.

Нова архітектура України буде сучасною, європейською, заснованою на тяглості наших традицій. З новими сенсами. Без типових російсько-радянських наративів і форм. Бо там, де панують ці форми, рано чи пізно з’являється “русскій мір”. Ми маємо забути про типовість, сірість, безликість і безіменність. Ми не такі по суті. Ніколи такими не були і не будемо. Саме тому, ми відбудуємо Україну, створюючи нове. Нові сенси на основі принципів: взаємодії, спільнотворення, підтримки та оборони.

Українська архітектура має нести нові сенси всьому світу: повагу до людини, важливість спільних просторів, енергонезалежність, доступність, безпеку, силу громад. Ідея свободи стане фундаментом нової архітектури. Архітектури нашої української незалежності.

         Бажаємо українським архітекторам міцного здоров’я, довгих років плідної професійної діяльності, втілення всіх архітектурних задумів,  а також, незламної віри у нашу Перемогу!

Перейти до вмісту