Новини

Конотопський район доєднався до акції проти гендерно зумовленого насильства

З 25 листопада до 10 грудня у всьому світі відзначають «16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства». Конотопська районна рада та територіальні громади Конотопського району теж долучилися до акції, організованої UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення по всій Україні за підтримки Бюро гуманітарної допомоги USAID.

В заході, що відбувся 25 листопада в м.Конотоп  у приміщенні Класичного фахового коледжу СумДУ взяв участь заступник голови Конотопської районної ради Олексій Бойченко, У своєму виступі він подякував організаторам за ініціативу, та зазначив, що ця акція потрібна перш за все для того, щоб проводити просвітницьку роботу серед населення. В умовах сьогодення важливо підіймати тему гендерно зумовленого насильства і закликати йому протидіяти. Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу активізують свої зусилля. Вони об’єднуються заради однієї спільної мети – збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні або окремій державі соціальний простір, вільний від насильства. Конотопська районна рада також не стоїть осторонь цієї проблеми, бо це важливо.  

Від початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна стикнулася із безпрецедентним рівнем насильства, болю і травматизації. Українські жінки і чоловіки, хлопчики та дівчатка потерпають від злочинів російських військових та найманців, зокрема, від гендерно зумовленого і сексуального насильства, пов’язаного з війною.

У приміщенні було встановлено мозаїку із зображеннями різних форм насильства. Інсталяція виконана із магнітів, тож беручи кожен із них собі, охочі доєдналися до того, щоб негативне зображення зникло. Натомість з’явилося гасло: “Чуйність перемагає насильство”.

На акції представили також дані дослідження щодо ставлення українців до гендерно зумовленого насильства. UNFPA проводив це опитування у 30 містах-учасниках проєкту “Міста і громади, вільні від домашнього насильства” у період від грудня 2021 до лютого 2022 року. Дані дослідження стали частиною інтерактивної онлайн-гри https://16days2022.rozirvykolo.org. Спробувати свої сили у ній можуть усі охочі. Переможці отримають подарунки.

Перейти до вмісту