Податкова інформує
Новини

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Підсумки кампанії декларування доходів громадян Сумщини, отриманих у 2021 році

В Головному управлінні ДПС у Сумській області зазначають, станом на 01 вересня 2022 року подано 3640 декларацій про майновий стан і доходи громадян, із них 2939 обов’язкових декларацій  та 701 – для отримання податкової знижки.

Громадяни декларували доходи: від отримання спадщини подано 1182 декларації; від продажу сільськогосподарської продукції – 354; іноземні  – 278; від здачі в найм нерухомого майна –  199; від продажу рухомого і нерухомого майна –  342; інвестиційний прибуток – 73; інші доходи –  511 декларацій.

За результатами поданих декларацій громадянами задекларовано до сплати податку на доходи фізичних осіб у сумі 53,3 млн грн та військового збору на загальну суму 6,4 млн гривень.

Також, станом на 01.09.2022 подано 70 декларацій громадянами, доходи яких перевищують 1 млн гривень.  Загальна сума  задекларованих доходів цих громадян склала 277,4 млн гривень. До сплати задекларовано податку на доходи фізичних осіб у сумі 39,0 млн   грн  та військового збору – 3,6 млн гривень.

З початку року  за поданими деклараціями до бюджету надійшло податку на доходи з фізичних осіб у сумі 27,7 млн грн, військового збору – 5,6 млн гривень.

Роботодавці Сумщини сплатили понад 5,3 млрд гривень єдиного соціального внеску

За вісім місяців 2022 року роботодавці Сумщини перерахували 5343,4 млн грн єдиного соціального внеску, що на 1252,9 млн грн або на 30,6 відсотка більше показника відповідного періоду минулого року.

Тільки у серпні 2022 року надходження єдиного соціального внеску склали 814,6 млн грн, що більше показника надходжень минулого року на 305,5 млн грн, або на 60,0 відсотків.

Податківці відзначають сумлінне виконання власних зобов’язань працедавцями Сумщини перед державою. Адже завдяки їхньому відповідальному ставленню до сплати податків в умовах воєнного, надзвичайного стану, незахищені верстви населення отримують матеріальну підтримку від держави, а люди похилого віку – своєчасне пенсійне забезпечення.

До уваги платників!

Затверджено та зареєстровано у Міністерстві юстиції України Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, та переліків документів на підтвердження.

Наказом Міністерства фінансів України від 29.07.2022 № 225 затверджено Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у пп. 69.1 п. 69 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України (далі – Порядок), який зареєстрований у Міністерстві України 25 серпня 2022 року за № 967/38303. Зазначений наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Наказ буде опубліковано 6 вересня 2022 року.

Вказаний Порядок визначає процедуру підтвердження платниками податків можливості чи неможливості до припинення або скасування воєнного стану на території України своєчасного виконання податкового обов’язку щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у т. ч. звітності, передбаченої п. 46.2 ст. 46 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо.

Дія цього Порядку поширюється на платників податків – фізичних осіб –резидентів України, зокрема, самозайнятих осіб, юридичних осіб (резидентів і нерезидентів України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об’єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об’єктом оподаткування, та на яких покладено обов’язок зі сплати податків та зборів, подання звітності, виконання інших обов’язків, передбачених Кодексом або іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Окремими додатками до Порядку передбачено: перелік документів, що підтверджують неможливість платника податків – юридичної особи, зокрема, щодо своєї філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу, своєчасно виконати свій податковий обов’язок, у тому числі обов’язок податкового агента; перелік документів, що підтверджують неможливість платника податків – фізичної особи, зокрема самозайнятої особи, своєчасно виконати свій податковий обов’язок, у тому числі обов’язок податкового агента; рішення/попереднє рішення щодо можливості чи неможливості своєчасного виконання платником податків свого податкового обов’язку.

Заяву та підтверджуючі документи платнику слід подати до 30 вересня. Контролюючий орган розглядає подану заяву та документи впродовж 20 календарних днів за днем їх отримання та приймає відповідне рішення. Якщо підтверджуючих документів недостатньо – контролюючий орган направляє платнику попереднє рішення з пропозицією надати протягом 10 календарних днів конкретні додаткові документи на підтвердження зазначених у заяві підстав.

Рішення/попереднє рішення направляється платнику податків у порядку, встановленому статтею 42 глави 1 розділу ІІ Кодексу. Рішення контролюючого органу може бути оскаржене відповідно до Кодексу в адміністративному чи судовому порядку.

Термін подання одноразових (спеціальних) добровільних декларацій подовжено до 01.03.2023

Законом України від 15 серпня 2022 року № 2516-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій під час участі у відсічі збройній агресії та забезпеченні національної безпеки України» подовжено термін подання одноразових (спеціальних) добровільних декларацій до 1 березня 2023 року.

Декларуванню підлягають активи, розміщені на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

Закликаємо громадян скористатись можливістю легалізувати власні активи за пониженими ставками.

Сплачений одноразовий збір у рамках податкової амністії йде до державного бюджету, з якого фінансується обороноздатність нашої країни.

Перейти до вмісту