Податкова інформує
Новини

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

    Протягом січня – серпня 2022 року до державного бюджету надійшло 482,8 млрд гривень

У складний воєнний час платники підтримують нашу державу, сумлінно сплачуючи до бюджету податки. Завдяки активній громадянській позиції наших платників держава стабільно отримує кошти для забезпечення Збройних Сил України та соціальних виплат. Так, у січні – серпні поточного року надходження до зведеного бюджету по платежах, що контролюються ДПС, становлять 726 млрд грн, що на 88,6 млрд грн, більше, ніж у січні – серпні 2021 року.

До державного бюджету надійшло 482,8 млрд грн, що на 62,7 млрд грн, або на 14,9 відс. більше відповідного періоду минулого року. До місцевих бюджетів сплачено 243,2 млрд грн. Це на 25,9 млрд грн, або на 11,9 відсотка більше січня – серпня 2021 року.

Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у січні – серпні 2022 року надійшло 261,3 млрд грн, що на 39,9 млрд грн, або на 18 відс. більше, ніж у січні – серпні 2021 року.

У серпні 2022 року надходження до зведеного бюджету по платежах, що контролюються ДПС, становлять 100,6 млрд грн. З них до державного бюджету сплачено 64,8 млрд грн, до місцевих бюджетів – 35,8 млрд гривень. Надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у серпні 2022 року становить 37,1 млрд грн, що на 10 млрд грн, або на 36,8 відс. більше, ніж у серпні 2021 року.

Дякуємо платникам за фінансову підтримку держави!

Затверджено новий порядок списання безнадійного податкового боргу

У Головному управління ДПС у Сумській області інформують, що наказом Міністерства фінансів України від 28.07.2022  № 220 затверджено новий Порядок списання безнадійного податкового боргу платників податків. Документ запрацює з дня його офіційного опублікування. Списанню підлягає безнадійний податковий борг, у тому числі штрафні санкції, пеня, нараховані на такий борг. Безнадійним боргом є: податковий борг платника податку, визнаного в установленому порядку банкрутом, вимоги щодо якого не були задоволені у зв’язку з недостатністю майна банкрута;  податковий борг фізичної особи, яка: визнана у судовому порядку недієздатною, безвісно відсутньою або оголошена померлою, у разі недостатності майна, на яке може бути звернуто стягнення згідно із законом; померла, у разі недостатності майна, на яке може бути звернуто стягнення згідно із законом; понад 720 днів перебуває у розшуку; податковий борг платника податків, у тому числі податкового агента, стосовно якого минув строк давності; податковий борг платника податків, що виник внаслідок обставин непереборної сили; податковий борг платника податків, щодо якого до Державного реєстру внесено запис про його припинення на підставі рішення суду.

Платник податків звертається до територіального органу ДПС з письмовою заявою, в якій зазначаються суми податків та зборів, що підлягають списанню, у разі, коли податковий борг платника податків виник внаслідок форс-мажорних обставин. Списують безнадійний податковий борг з плати за землю за період з дня настання форс-мажорних обставин і до закінчення граничного строку сплати грошового зобов’язання з такого податку за звітний календарний рік, у якому такі обставини виникли, а з єдиного податку – з дня настання форс-мажорних обставин і до закінчення граничного строку сплати грошового зобов’язання за відповідний звітний період.

Податкова знижка на навчання

Держава підтримує здобувачів освіти, зокрема, шляхом повернення з бюджету частини податку на доходи фізичних осіб, утриманого із заробітної плати, по витратам понесеним на навчання. Таке право передбачене статтею 166 Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

При розрахунку податкової знижки враховуються витрати, понесені за навчання у вітчизняних закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної та вищої освіти за здобуття відповідної освіти за себе та члена сім’ї першого ступеня споріднення та особи, над якою встановлено опіку чи піклування, або яку влаштовано до прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, якщо такого платника податку призначено відповідно опікуном, піклувальником, прийомним батьком, прийомною матір’ю, батьком-вихователем, матір’ю-вихователькою.

Разом з тим є декілька умов для отримання податкової знижки:  податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та має про це відмітку у паспорті; загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата.

Протягом минулого року правом на податкову знижку на навчання скористалися понад 113 тис. платників податків, якими задекларовано до повернення з бюджету 380,6 млн гривень. На сьогодні звернулися з правом на податкову знижку на навчання понад 44 тис. платників податків, які задекларували до повернення 179,8 млн гривень.

Нагадаємо, що підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яку громадяни мають право подати до кінця року, наступного за звітним. Разом з декларацією необхідно надати платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копії договорів за їх наявності в яких обов’язково повинно бути відображено вартість послуг і строк оплати за такі послуги.

Як провести звірку власникам декількох об’єктів нерухомості

      Головне управління ДПС у Сумській області повідомляє, що відповідно до п.п. 266.7.3 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо: об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; – розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою зі сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку.

     У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, контролюючий орган за податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає йому нове податкове повідомлення-рішення.

     Згідно з абзацом другим п.п. 266.7.4 п. 266.7 ст. 266 ПКУ у разі подання платником податку контролюючому органу правовстановлюючих документів на нерухоме майно, відомості про яке відсутні у базі даних інформаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, сплата податку фізичними особами здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей.

     Крім того, фізичні особи, з використанням кваліфікованого електронного підпису, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Перейти до вмісту