Податкова інформує
Новини

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Як здійснити перереєстрацію ПРРО

Відповідно до п. 8 розд. II Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547» (далі – Порядок № 317) перереєстрація програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО) здійснюється у разі зміни найменування (прізвища, імені, по батькові (за наявності)) або податкового номера суб’єкта господарювання (без державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця), найменування або адреси господарської одиниці, де використовується ПРРО. Для перереєстрації подається Заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (ідентифікатор форми J/F 1316604) (додаток 1 до Порядку № 317) (далі – Заява) з позначкою «Перереєстрація».

При цьому, заява про внесення змін у дані про ПРРО подається у разі змін даних, що вказуються у Заяві, що не потребують перереєстрації (зміни назви ПРРО тощо) (п. 9 розд. II Порядку № 317).

Пунктом 10 розд. II Порядку № 317 передбачено, що перереєстрація та внесення змін у дані про ПРРО здійснюється у порядку та строки, встановлені для реєстрації.

Заява про проведення перереєстрації або внесення змін у дані про ПРРО подається суб’єктом господарювання за умови направлення останнього фіскального звітного чека та закриття останньої зміни на такому ПРРО згідно з розд. V Порядку № 317.

Згідно з п. 11 розд. II Порядку № 317 у разі зміни місцезнаходження або місця проживання, включення суб’єкта господарювання до Реєстру великих платників податків, реорганізації контролюючих органів чи з інших причин, унаслідок яких змінюється контролюючий орган, в якому суб’єкт господарювання обліковується як платник податків за основним місцем обліку, протягом двох робочих днів після переведення платника податків на обслуговування до контролюючого органу за новим місцем обліку засобами інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС здійснюється перереєстрація ПРРО до контролюючого органу за новим основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків.

Підприємства промисловості Сумщини – лідери з наповнення бюджету

Як прокоментувала начальник Головного управління ДПС у Сумській області Наталія Кіяшко, протягом 2021 року податківцями Сумщини забезпечено надходження до бюджетів усіх рівнів в сумі 17 млрд 116 млн грн, у тому числі: до державного бюджету надійшло 9 млрд 241 млн грн, місцеві бюджети області отримали 7 млрд 875 млн гривень.

У розрізі видів економічної діяльності найбільшу суму сплати забезпечено підприємствами промисловості – 6 млрд 383 млн грн, або 37,3 відс. від загальної суми надходжень.

Щодо сплати до державного бюджету, то підприємства даної галузі також посідають позиції лідера: сплачено майже 4 млрд 800 млн грн, що складає 51,9 відсотків загальної суми. До місцевих бюджетів забезпечено понад 1,5 млрд гривень та 20,1 відсостків відповідно.

Підприємства сільського господарства мають не менш вагомий вплив на стан надходжень до бюджетів. Так, за січень – грудень 2021 року до Зведеного бюджету України сільгоспвиробниками виробниками забезпечено податків та зборів в сумі 3 млрд 45 млн гривень або 17,8 відсотків загальної суми; до державного бюджету було направлено 1 млрд 434 млн гривень, що становить 15,5 відсотка. До місцевих бюджетів підприємствами галузі сплачено 1 млрд 610 млн гривень або 20,5 відсотків від суми загальних надходжень.

ТОП-3 лідерів завершує бюджетна сфера, фахівцями якої сплачено до Зведеного бюджету України 2 млрд 912 млн гривень (17,0 відсотків від загальної суми надходжень). У тому числі до державного бюджету направлено 954 млн гривень (10,3 відсотки загальної суми). Внесок до місцевих бюджетів від платників бюджетної сфери є більш вагомим – забезпечено суму 1 млрд 958 млн гривень, або 24,9 відсотків від загальної суми надходжень, зазначила головний податківець Сумщини.

 

Задекларовано активи вартістю майже 2 млрд гривень

З початку кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб вже задекларовано активи вартістю  1 961 млн грн,  сума задекларованого до сплати збору склала 112,1 млн гривень.

Наразі у кожному регіоні України є громадяни, які скористались унікальною можливістю від держави – правом на «податкову амністію» та подали одноразову (спеціальну) добровільну декларацію.

Державна податкова служба нагадує, що 1 березня 2022 року завершується період одноразового (спеціального) декларування іноземних активів за пільговою ставкою 7 %.

У подальшому, до завершення кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування, іноземні активи можна задекларувати за ставкою 9 %.

 

У січні 2022 року до місцевих бюджетів Сумщини направлено понад 630 млн гривень

За інформацією начальника Головного управління ДПС у Сумській області Наталії Кіяшко, у першому місяці поточного року зросли надходження за основними податками та зборами до місцевих бюджетів.     

Так, місцеві скарбниці у січні  2022 року отримали  632,4 млн гривень. У порівнянні з відповідним періодом минулого року  надходження зросли на 120,7 млн  гривень, або на 23,6 відсотка.  

Головним джерелом наповнення доходів місцевих бюджетів є податок  на доходи фізичних осіб. Протягом січня 2022 року надходження зазначеного податку склали 384,7 млн грн, що на 58,4 млн грн перевищило надходження аналогічного періоду минулого року.

Важливим джерелом доходів місцевих громад  є  податок на майно в частині плати за землю,  якого надійшло 62,0 млн гривень цього податку, що на  8,5 млн грн більше ніж у відповідному періоді минулого року.

Особи, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили до бюджетів 127,0 млн гривень єдиного податку, приріст надходжень склав 35,8 млн гривень у порівнянні з надходженнями січня 2021 року.  Зокрема, тільки фізичні особи сплатили 72,0 млн грн єдиного податку,  решта надійшла від юридичних осіб.

Роботодавці Сумщини сплатили понад 480 млн гривень єдиного соціального внеску

Як повідомила засоби масової інформації Сумщини начальник Головного управління ДПС у Сумській області Наталія Кіяшко, у січні 2022 року роботодавці Сумщини перерахували до спецфонду 480,2 млн гривень єдиного соціального внеску, що на 60,2 млн гривень або на 14,3 відсотка більше показника відповідного періоду 2021 року.

–     Показник свідчить про сумлінне ставлення до виконання зобов’язань працедавцями та їхньої добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Завдяки соціально відповідальним працедавцям, які чесно виконують законодавчі норми і дотримуються гарантій з оплати праці, місцеві громади отримують вагомий фінансовий ресурс для виконання соціально-економічних програм, – зазначила керівник установи.

Перейти до вмісту