Податкова інформує
Новини

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Декларування – 2022: доходи понад 1 млн грн вже задекларували 13 громадян

Триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2021 року. За оперативними даними протягом січня 2022 року подано майже 13 тис. декларацій про майновий стан і доходи, що на рівні аналогічного періоду минулого року.

Водночас загальна сума задекларованого доходу станом на 01.02.2022 становить 4,2 млрд грн, що на 1,4 млрд грн, або на 52 відс. більше ніж за аналогічний період минулого року.

Громадянами визначено податкові зобов’язання до сплати в бюджет з податку на доходи фізичних осіб на суму 101,6 млн грн. Це на 11,6 млн грн, або на 13 відс. більше ніж за січень минулого року. З військового збору задекларовані податкові зобов’язання становлять 15,8 млн грн, що більше на 3 млн грн, або на 124 відсотки.

На сьогодні найбільшу суму до сплати в бюджет (податку та військового збору) у розмірі понад 10 млн грн задекларувала фізична особа – мешканка Сумської області, яка отримувала доходи з джерел за межами України.

Загалом у січні кількість громадян, які задекларували до сплати в бюджет понад 1 млн грн, складає 13 осіб. Загальна сума визначених податкових зобов’язань – 35,9 млн гривень.

В. о. Голови ДПС Тетяна Кірієнко від імені служби дякує свідомим громадянам за виконання свого конституційного обов’язку та закликає  своєчасно задекларувати і сплатити до бюджету свої податкові зобов’язання.

Нагадуємо, що для зручності та спрощення процедури декларування доходів громадянами діє електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи» в приватній частині «Електронного кабінету» («ЕК для громадян»). Він надає можливість заповнення декларації та надсилання її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

 

Пільгу щодо незастосування РРО надано і селищам

Фізичним особам-підприємцям – платникам єдиного податку дозволено здійснювати торгівлю товарами (крім підакцизних) без РРО як на території села, так і на території селища.

Такі зміни передбачені постановою Кабінету Міністрів України від 09.02.2022 № 95 «Про внесення змін до переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити  розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій», яку оприлюднено на Урядовому порталі.

Зазначений Перелік затверджено постановою Кабінету Міністрів України  від 23 серпня 2000 року № 1336.

Якщо працівник задекларує зарплату в «конверті»

Відповідно до п. 13 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податкова перевірка контролюючим органом не проводиться щодо джерела отримання декларантом чи фізичною особою, що підпадає під дію п. 10 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, доходів, за рахунок яких було одержано (набуто) задекларовані таким декларантом активи або активи, передбачені п. 10 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Згідно з абзацом восьмим п.п. 6.1 п. 6 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації не зазначається інформація про джерела одержання (набуття) декларантом об’єктів декларування. Контролюючому органу забороняється вимагати додаткові документи, крім передбачених п. 6 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Одночасно п. 17 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ передбачено, що відомості, які містяться у відповідних одноразових (спеціальних) добровільних деклараціях та доданих до них документах, подані згідно з підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, є конфіденційною інформацією та не підлягають розголошенню центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, його посадовими особами без письмової згоди декларанта, крім випадків, коли це прямо передбачено законами або рішенням суду.

Отже, оскільки в рамках податкової амністії контролюючим органом не проводиться податкова перевірка щодо джерела отримання декларантом його доходів, за рахунок яких було одержано (набуто) задекларовані таким декларантом активи, та відомості, що містяться у відповідних одноразових (спеціальних) добровільних деклараціях та доданих до них документах, є конфіденційною інформацією та не підлягають розголошенню без письмової згоди декларанта, відповідно для роботодавців декларантів, які не в повній мірі виконали функції податкового агента по утриманню податків і зборів із заробітної плати, немає ризиків щодо проведення перевірок в рамках податкової амністії.

Обов’язкове подання повідомлення за ф. № 20-ОПП

Відповідно до п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків.    Об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність (далі – об’єкти оподаткування), є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів.

Процедури обліку об’єктів оподаткування, визначені розд. VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 1588).

Згідно з п. 8.4 розд. VIII Порядку № 1588 повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП (далі – повідомлення за ф. № 20-ОПП), форма якого наведена у додатку 10 до Порядку № 1588, подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Початком перебігу 10-денного строку є дата набуття права платником щодо об’єкту оподаткування відповідно до правовстановлюючих документів чи документів, що підтверджують право користування, розпорядження об’єктом оподаткування.

   Повідомлення за ф. № 20-ОПП  необхідно надати  з обов’язковим  заповненням  значення  коду КОАТУУ/КАТОТТГ для території територіальної громади, де знаходиться такий об’єкт оподаткування.

З 01 січня 2022 року суб’єктам господарювання-платникам єдиного податку ІІ-IV груп під час провадження готівкових розрахунків необхідно застосовувати РРО або ПРРО і для їх реєстрації  у відповідній заяві потрібно буде вказати данні згідно з Повідомленням за формою № 20-ОПП, зокрема, надати інформацію про господарську одиницю, де буде застосовуватись РРО/ПРРО.

Платники податків можуть подати повідомлення за ф. № 20-ОПП засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронних довірчих послуг.

 

 

Перейти до вмісту