Новини

Конотопське відділення управління виконавчої дирекції Фонду у Сумській області Фонду соціального страхування України інформує

КІЛЬКІСТЬ ПРОФЗАХВОРЮВАНЬ В ОБЛАСТІ ТОРІК ЗБІЛЬШИЛАСЬ МАЙЖЕ НА 61%

Минулого року управління виконавчої дирекції  Фонду соціального страхування України у Сумській області зареєструвало 21 випадок набуття  працівниками професійного захворювання. Кількість встановлених профзахворювань збільшилась майже на 61%, або на 7 випадків, порівняно з 2020 роком.

Основною причиною набуття статусу потерпілого на виробництві через професійне захворювання у минулому році залишились хвороби органів дихання, слуху та захворювання опорно-рухового апарату.

 Зверніть увагу, професійне захворювання набувається працівниками через системний, зазвичай довготривалий вплив негативних виробничих факторів. Тож випадки захворювання працівників закладів охорони здоров’я на COVID-19 не входять до зведених даних по професійних захворюваннях, оскільки є гострими професійними захворюваннями, тобто вважаються нещасними випадками на виробництві та включаються до відповідної аналітичної інформації.

Страхові випадки зафіксовано на 7-ми підприємствах, порівняно з 2-ма минулого року. Близько 62% всіх випадків – це працівники АТ «Насосенергомаш».

На АТ «Насосенергомаш» страхових випадків збільшилося з 10 до 13, що становить 30 %. Також хронічні професійні захворювання встановлено працівникам ТОВ «Енергоконсалтінг-ХХІ», ТОВ «Глухівський кар’єр кварцитів», ПАТ «Сумихімпром», ДП «Завод обважнених бурильних та ведучих труб» – по 1 випадку; АТ «СМНВО-Інжиніринг» – 2 випадки.

В ПАТ «Сумське НВО» кількість осіб, яким встановили професійну патологію, зменшилася з 3 до 2.

Профзахворювання виявлено серед працівників 12-ти професій. У електрозварників ручного зварювання – 6 осіб; обрубувачів – 3 особи; газорізальників та електромонтерів – по 2 особи; серед інших професій – по 1-й особі.

         Всі потерпілі належать до вікової категорії 40 і більше років.

Нагадаємо, у разі діагностування професійного захворювання та відповідного висновку МСЕК Фонд фінансує застрахованим особам щомісячні страхові виплати в разі часткової чи повної втрати працездатності; допомогу у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності; одноразову допомогу в разі стійкої втрати працездатності або смерті потерпілого та ін.

Також потерпілі на виробництві мають право на: лікування за рахунок коштів Фонду в закладі охорони здоров’я, враховуючи оперативні втручання; забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення упродовж усього періоду до відновлення працездатності; подальшу медичну реабілітацію; санаторно-курортне лікування тощо.

ПРОТЯГОМ 2021 РОКУ ПРАЦІВНИКИ СУМЩИНИ 14,2 ТИСЯЧІ ДНІВ ПРОВЕЛИ НА ОПЛАЧУВАНІЙ ФОНДОМ САМОІЗОЛЯЦІЇ ВІД COVID-19

    Аби зупинити поширення COVID-19 Фонд соціального страхування України оплачує українцям період самоізоляції після контакту з хворим на коронавірусну хворобу. Така допомога від Фонду фінансується у розмірі 50% середнього доходу та 100% – для медичних працівників.

   Упродовж 2021 року застраховані особи Сумщини були на самоізоляції під медичним наглядом 14,2 тисячі профінансованих за кошти ФССУ днів. У перший рік пандемії кількість днів самоізоляції, оплачених за кошти Фонду, сягала 17,6 тисячі.

   Торік управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області профінансувало проходження самоізоляції для 2,5 тис. застрахованих осіб на суму 2,5 млн гривень.

Загалом в Україні протягом минулого року застраховані особи були на самоізоляції під медичним наглядом 443,5 тисячі профінансованих за кошти ФССУ днів. У перший рік пандемії кількість днів самоізоляції, оплачених за кошти Фонду, сягала 465,7 тисячі.

В цілому за підсумками року Фонд соціального страхування України профінансував проходження самоізоляції для 77,8 тис. застрахованих осіб на суму 83,5 млн гривень.

Допомога по самоізоляції фінансується ФССУ на підставі електронного лікарняного,  створеного із зазначенням причини непрацездатності «10 – Перебування в самоізоляції, обсервації під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СoV-2».

ФССУ здійснює фінансування, починаючи з шостого дня, перші п’ять днів самоізоляції оплачуються роботодавцем. Для отримання виплати роботодавець працівника має оформити на підставі е-лікарняного заяву-розрахунок – саме від дати її подання залежить дата фінансування допомоги.

Слідкувати за станом фінансування лікарняних, у тому числі по самоізоляції від COVID-19, можна онлайн у телеграм-каналі: https://t.me/socialfund.

Перейти до вмісту