Новини

9 грудня – Міжнародний день пам’яті жертв злочину геноциду, вшанування їхньої людської гідності і попередження цього злочину

У вересні 2015 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 9 грудня Міжнародним днем пам’яті жертв злочину геноциду, вшановування їх гідності і попередження цього злочину. Ця дата була вибрана у зв’язку з тим, що цього дня в 1948 році була прийнята Конвенція про попередження злочину геноциду і покарання за нього.

Світовою громадськістю геноцид (репресії, етнічні чистки, примусові переселення народів) визнано найнебезпечнішою формою порушення прав і свобод людини та найтяжчим злочином проти людства.

Геноцид, незалежно від того, відбувається він у мирний або воєнний час, є злочином, який порушує норми міжнародного права. Головна відповідальність за попередження і припинення геноциду покладається на державу, в якій цей злочин вчиняється.

Ознаки геноциду мали дії урядів різних країн, зокрема стосовно кримських татар, євреїв, ромів, поляків, вірмен.

Наймасовішим та найжорстокішим злочином геноциду проти українського народу стало вбивство голодом у 1932–1933 роках мільйонів українських селян, які становили основу нації та були носіями української ідентичності.

Сьогодні наша пам’ять є найважливішим запобіжником недопущення подібних трагедій!

Перейти до вмісту