Новини

Конотопське відділення управління виконавчої дирекції Фонду у Сумській області Фонду соціального страхування України інформує

3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими можливостями

Щороку 3 грудня разом із світовою спільнотою Україна відзначає Міжнародний день людей з обмеженими можливостями. Проведення такого дня спрямоване на привернення уваги до проблем людей з обмеженими фізичними можливостями, захисту їх гідності, прав і благополуччя. Ці завдання близькі і працівникам Фонду соціального страхування України.

Відповідно до статутних завдань Конотопське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області спрямовує свої зусилля на реалізацію соціальної політики в області, забезпечення людей праці державними соціальними гарантіями. Сьогодні під нашою опікою  перебуває понад 27 тисяч застрахованих осіб, тобто працюючих, та членів їх сімей, потерпілих на виробництві внаслідок нещасних випадків та професійних захворювань. Для них у разі потреби за кошти Фонду передбачено  майже 30 різних видів виплат та послуг.

 Конотопське відділення  особливу увагу приділяє людям, які отримали  групу інвалідності внаслідок трудового каліцтва та професійного захворювання.

Важливим напрямком роботи Конотопського відділення є своєчасне та повне відшкодування шкоди, пов’язаної з втратою застрахованими особами працездатності. Здійснюються щомісячні страхові виплати 381 потерпілому на виробництві, у тому числі 35 особам, які мають право на виплати в разі втрати годувальника.  Із загальної чисельності потерпілих, які отримують страхові виплати, 195 потерпілих, або 50,1% – це особи з інвалідністю. При цьому, 5 осіб мають інвалідність І групи, 30 осіб – інвалідність ІІ групи, 160 осіб – інвалідність ІІІ групи. З серпня 2014 року робочим органом Фонду  проводяться  виплати 54 внутрішньо переміщеним особам, із них 22 з інвалідністю.

З початку року Конотопське відділення направило 81,4 тис. гривень на виплату одноразових допомог 6 потерпілим в разі стійкої втрати працездатності  внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань.

В цілому загальна сума страхових виплат, проведених потерпілим та членам їх сімей, склала з початку року 12,0 млн. грн. Виплати проводяться своєчасно та в повному обсязі. Заборгованість по страховим виплатам відсутня.

         Відділення Фонду вживає заходи щодо  забезпечення потерпілих  на виробництві та професійних захворювань медико-соціальними послугами, спрямованими на відновлення їх здоров’я, повернення їх до праці  у суспільство, усунення наслідків захворювання або травми, максимального зменшення наявних обмежень пересування, орієнтації, самообслуговування, навчання, спілкування, поводження тощо. Протягом 11 місяців поточного  року на медичну та соціальну реабілітацію потерпілих на виробництві було витрачено  428,9 тис. грн.

         3 людей з інвалідністю від трудового каліцтва та професійного захворювання пройшли лікування в стаціонарних відділеннях медичних закладів. Їм було відшкодовано витрат на суму  більше 26 тис. грн. 3 особи отримали  лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно – курортних закладів на суму 44,9 тис. грн.

Упродовж одинадцяти місяців 2021 року санаторно-курортним лікуванням за кошти Фонду соціального страхування України забезпечились 29  осіб з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва та професійного захворювання. Додатково були витрачені кошти для придбання  путівки для супроводжуючої особи з інвалідністю з ушкодженням хребта та спинного мозку. За надані послуги санаторно –курортним закладам булот перераховано 478,3 тис. грн. Відшкодовано витрат на проїзд потерпілим та супроводжуючої особи 23,4 тис. грн.

16 потерпілих, яким рішенням медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) визначено потребу в амбулаторно – поліклінічному лікуванні, забезпечуються щомісячно для лікування вдома та при перебуванні на денному стаціонарі лікарськими засобами,  виробами медичного призначення. На ці цілі за 11 місяців поточного року витрачено  129,6 тис. грн.

 Технічними та іншими засобами реабілітації забезпечено 45 людей з обмеженими фізичними можливостями, що перебувають на обліку у Конотопському відділенні, на суму понад 177 тис. грн. Для одного потерпілого з інвалідністю проведено післягарантійний ремонт протезу на суму 16 тис. грн. 11 потерпілих отримали за рахунок коштів Фонду палиці та милиці.

Конотопське відділення витратило 1,6 тис. грн на придбання окулярів для потерпілого від нещасного випадку на виробництві.

Фондом соціального страхування України здійснюється призначення витрат для забезпечення потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань постійним стороннім доглядом та побутовим обслуговуванням у обсязі 100% потреби. Упродовж  одинадцяти місяців 2021 року Конотопське відділення здійснило виплати  на постійний сторонній догляд – 93,1 тис. грн.  для 3 осіб, на побутове обслуговування – для 4 потерпілих на виробництві на суму 62,8 тис. грн.

На протязі поточного року відшкодовано компенсацію витрат на бензин, ремонт, технічне обслуговування автомобілів та транспортне обслуговування  в сумі 5,8 тис. грн. для 13 осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Переймаючись буденними проблемами,  всі мешканці нашого регіону повинні замислитися над непростою долею людей з вадами здоров’я і не тільки у цей день, а й протягом цілого року не забувати про те, що поруч з нами живуть люди з обмеженими можливостями, і вони потребують допомоги і уваги. Пандемія коронавірусної хвороби спонукає працівників Конотопського відділення, яке обслуговує громадян з особливими потребами, що потерпіли на виробництві, у м. Конотоп, Конотопському та Кролевецькому районах, до пошуку нових організаційних підходів і методів управління системою охорони праці, напрацювання законодавчо обґрунтованих важелів впливу на керівництво підприємств у сфері запровадження безпечних і нешкідливих умов праці та здійснення соціального захисту від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Начальник  Конотопського відділення Г.Листопад

                                        

Перейти до вмісту