Податкова інформує
Новини

Головне управління ДПС у Сумській області інформує

Розроблено довідник щодо правил декларування доходів за 2020 рік

Головною ознакою процесу декларування цього року, як і в попередні, є спрямованість податкових органів на налагодження партнерських відносин з платниками податків, якісніше їх обслуговування, створення сприятливих умов громадянам, які виконують, як визначено ст. 67 Конституції України, громадянський обов’язок перед державою та суспільством стосовно подання декларацій про доходи за минулий рік та сплати податків.

Звертаємо увагу громадян на ті напрями, за якими органи державної податкової служби працюють сьогодні з метою надання їм дієвої допомоги при декларуванні доходів, отриманих у 2020 році. Так, Державна податкова служба України розробила довідник щодо правил декларування доходів за 2020 рік.

Пропонуємо до уваги платників податків посилання на відповідні розділи довідника: нормативно – правова база.  Декларація про майновий стан і доходи: https://cutt.ly/TxbJIi8; основні випадки подання податкової декларації про майновий стан і доходи:https://cutt.ly/NxbKv1X; особливості декларування доходів фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність: https://cutt.ly/4xbKHud; податкова знижка для фізичних осіб: https://cutt.ly/WxbK1FX; актуальні питання – відповіді про податкову знижку за окремими видами витрат: https://cutt.ly/rxbZl6N; зразки заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи: https://cutt.ly/OxbXiPW.

 Сподіваємося, що громадяни також поважно ставитимуться до Закону і своєчасно виконають свій конституційний обов’язок перед державою.

Умови та порядок допуску до проведення фактичних перевірок

Головне управління ДПС у Сумській області повідомляє, що умови та порядок допуску посадових осіб контролюючих органів до проведення фактичних перевірок визначені ст. 81 Податкового кодексу України.

Посадові особи контролюючого органу мають право приступити до проведення документальної виїзної перевірки, фактичної перевірки за наявності підстав для їх проведення, визначених цим Кодексом, та за умови пред’явлення або надіслання у випадках, визначених цим Кодексом, таких документів: направлення на проведення такої перевірки, в якому зазначаються дата видачі, найменування контролюючого органу, реквізити наказу про проведення відповідної перевірки, найменування та реквізити суб’єкта або об’єкта, перевірка якого проводиться, мета, вид, підстави, дата початку та тривалість перевірки, посада та прізвище посадової  особи, яка проводитиме перевірку. Направлення на перевірку у такому випадку є дійсним за наявності підпису уповноваженої особи контролюючого органу, що скріплений печаткою контролюючого органу;  копії наказу про проведення перевірки, в якому зазначаються дата видачі, найменування контролюючого органу, найменування та реквізити суб’єкта та у разі проведення перевірки в іншому місці – адреса об’єкта, перевірка якого проводиться, мета, вид, підстави для проведення перевірки, визначені цим Кодексом, дата початку і тривалість перевірки, період діяльності, який буде перевірятися. Наказ про проведення перевірки є дійсним за наявності підпису уповноваженої особи контролюючого органу та скріплення печаткою контролюючого органу;  службового посвідчення осіб, які зазначені в направленні на проведення перевірки.

 

На Сумщині тривають фактичні перевірки  місць реалізації або зберігання пального

Впорядкування ринку палива, очищення його від тіньових ділків дуже важливо з точки зору розвитку конкуренції, зниження цін для споживачів, наповнення бюджету країни, розвитку інфраструктури та безпеки громадян.

Так, службовими особами відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту та управління контролю за підакцизними товарами  Головного управління   ДПС у Сумській області протягом двох місяців цього року вже проведено 31 фактичну перевірку за місцями реалізації або зберігання пального. Згідно напрацьованих матеріалів по  виявленим порушенням законодавства, контроль за яким покладено на податкові органи передбачено застосування санкцій у розмірі – 5,8 млн. гривень.

Під час проведення перевірок виявлено: 176 випадків одиниць техніки для заправки якої використовується пальне, по якій  інформація відсутня в базах даних ДПС, як визначені об’єкти оподаткування (сума санкцій – 0,2 млн. грн.); 44 випадки необладнання акцизних складів витратомірами та рівномірами-лічильниками (сума санкцій – 0,9 млн. грн.); 1 випадок оптової торгівлі та 4 факти зберігання пального без отримання відповідних ліцензій (сума санкцій – 2,5 млн. грн.)9 випадків інших порушень пов’язаних з неподанням електронної звітності про фактичні залишки за місцями його зберігання (сума санкцій – 2,2 млн. грн.).

Суб’єкти господарювання порушуючи вимоги порядку проведення розрахунків, зокрема здійснюючи продаж пального без касового апарату та не зазначаючи у фіскальних касових чеках кодів товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованої продукції, позбавляють можливості територіальні громади, де безпосередньо здійснюють діяльність на повернення частки акцизного податку до бюджетів місцевого самоврядування для утримання інфраструктури та забезпечення розвитку власної території.

Зросла сплата єдиного податку

Протягом січня – лютого 2021 року, особи, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили до місцевих бюджетів Сумщини майже 187,0 млн грн єдиного податку. Це на 1,9 млн грн більше, ніж за відповідний період минулого року. Зокрема, фізичні особи єдиного податку сплатили  127,5 млн  грн,  юридичні особи – 59,5 млн гривень.

У лютому 2021 року надходження з єдиного податку  склали  95,8 млн гривень. Порівняно з лютим минулого року сплата податку зросла на 13,4 відс., або на 11,3 млн гривень. За відповідний період минулого року було сплачено 84,5 млн гривень.

Нагадуємо, що єдиний податок зараховується до місцевих бюджетів, а  отже платники, які його сплачують, спрямовують кошти на розвиток своєї громади, забезпечуючи цим вчасне фінансування органами місцевого самоврядування регіональних програм та виконання зобов’язань місцевої влади перед своїми мешканцями.

ДПС готова співпрацювати з Бюро економічної безпеки України

Президентом України підписано Закон «Про Бюро економічної безпеки України», що є важливим кроком для посилення захисту економічних інтересів держави та чесного бізнесу.

«Ми постійно чуємо від бізнесу про незахищеність від свавілля різних державних силових  структур. У той же час в державі діють усталені тіньові економічні об’єднання, що вже фактично перетворились на справжні злочинні угрупування в економічній сфері», – зауважив Голова Державної податкової служби України Олексій Любченко.

На переконання очільника ДПС Олексія Любченка, створення Бюро економічної безпеки в тому вигляді і з тими завданнями та повноваженнями, як це передбачає закон, убезпечить бізнес від необгрунтованого силового втручання у його діяльність, натомість державна правоохоронна система зосередиться на ефективній протидії організованій злочинній діяльності в економічній сфері.

 «Зі свого боку Державна податкова служба України має намір забезпечити ефективну співпрацю з новоствореним правоохоронним аналітичним органом для зменшення тіньового сектору економіки та усунення нечесної конкуренції, яка заважає працювати сумлінним платникам податків», – підкреслив Голова ДПС Олексій Любченко.

Перейти до вмісту