Новини

Конотопський міськрайцентр зайнятості інформує

ImageЄ 100 мільйонів!

Як стало відомо сьогодні, роботодавці Сумщини уже отримали 100 млн грн допомоги по частковому безробіттю на період карантину

На Сумщині добігає кінця багатомісячна епопея з виплати компенсаційних виплат за вимушений простій у карантинний період представникам бізнесу. Це стало можливим завдяки ухваленню Постанови КМУ від 03.06.2020 р. № 453 «Про внесення змін до Порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Протягом пандемії Сумська обласна служба зайнятості утримує лідерство в Україні за рівнем фінансової підтримки підприємців, випереджаючи  значно більші за населенням та кількістю підприємців регіони, про що свідчить пропонована діаграма.

– Першість ми утримуємо завдяки справжнім лобістам та активним учасникам процесу виплати компенсаційних виплат представникам малого та середнього бізнесу, – говорить директор обласного центру зайнятості Володимир Підлісний. – До цієї когорти в першу чергу слід зарахувати голову облдержадміністрації Романа Грищенка, потужних галузевих підприємців, скажімо, голову правління Спілки споживчих товариств депутата обласної ради Магомеда-Шаріпа Галаєва, обласні об’єднання працедавців, керівників мережевих торгово-розважальних центрів, готельних комплексів, закладів громадського харчування тощо. Спільними зусиллями Сумщина відчепила найбільш ласий та вагомий шмат всеукраїнського фінансового пирога, який адресувався державою на компенсацію втрат, які зазнали підприємці під час короновірусу – 11 тисяч 839 ФОПів, у яких відсутні наймані працівники, та роботодавці, котрі використовують найману працю, як стало відомо сьогодні, отримали 100 млн грн допомоги.

За інформацією посадовця, найбільша кількість підприємств скористалися можливістю поправити власне фінансове становище у Сумах, Конотопі, Шостці, Ромнах, Глухові, Тростянці.

– Пандемія зачепила і наші колективи. Структурні підрозділи отримали нищівний фінансовий удар: призупиняли роботу всі 12 ринків, на яких обладнано 10 тисяч торговельних місць, де здійснюють діяльність підприємці та їх наймані працівники, а також сільгоспвиробники. Більшість з них ведуть сімейний бізнес, який є єдиним джерелом їх доходів. Крім цього, втратили обсяги підприємства ресторанного господарства та роздрібні підприємства ринків. Як результат, з початку карантину кооперація області втратила більше 10 млн грн загального товарообігу, – розповідає  голова правління облспоживспілки, депутат обласної ради Магомед-Шаріп Галаєв. –  Завдяки ухваленню Постанови КМУ від 03.06.2020 р. № 453 вдалося дещо пом’якшити фінансову скруту. Вважаю єдино правильним рішенням, що виплату допомоги по частковому безробіттю на період карантину було доручено державній службі зайнятості. Приміром, на місцевому рівні ми швидко сконтактували з обласним центром зайнятості, з яким давно та плідно співпрацюємо, розробили план невідкладних заходів, оперативно довели необхідну інформацію до людей. Ми отримали своєчасну ґрунтовну методичну та практичну допомогу, обласна служба зайнятості розгорнула широку роз’яснювальну роботу, кожен спеціаліст служби  пройнявся  життєвими проблемами  працівників  системи  споживчої кооперації.

Володимир Короткий, директор ТОВ «Санаторій «Токарі» Лебединського району: «Нашому колективові надано допомогу з часткового безробіття на загальну суму майже 37 тисяч гривень. Вдячні за підтримку уряду країни, службі зайнятості, які швидко знайшли чіткий алгоритм роботи, завдяки чому пом’якшено фінансові негаразди наших працівників».

Сергій Демченко, директор ТОВ із Липової Долини: «У нас у штаті 34 працюючих. Отримали майже 570 тисяч гривень. Гідна допомога від держави».

За словами В. Підлісного, тепер завдання для роботодавців та влади полягає в тому, аби пришвидшити темпи відновлення та створення нових робочих місць з гідною заробітною платою, і, звичайно ж, соціальним пакетом.   

 

 

Легальна робота на Сумщині: плюси в оплаті праці

 

В умовах карантину чимало громадян стали розмірковувати щодо можливих переваг офіційного працевлаштування. Адже, уклавши трудовий договір з роботодавцем, працівник має право на отримання лікарняного та допомоги по безробіттю, а також – захист від раптового звільнення. Принагідно нагадаємо, що середньооблікова чисельність працюючих в області, наприклад, у липні цього року складала майже 186 тисяч чоловік. Однак зауважимо, що ці дані стосуються юридичних осіб та відокремлених підрозділів юридичних осіб із кількістю найманих працівників 10 і більше осіб. 

За словами директора обласного центру зайнятості Володимира Підлісного, служба зайнятості Сумщини завжди займала принципову позицію в цьому питанні, пропонуючи шукачам роботи виключно легальні вакансії. Водночас деякі громадяни впевнені, що їх зарплата при офіційному працевлаштуванні буде нижчою через оплату податків і зрештою вигоди будуть нівельовані. Категорично спростовуємо таку думку. Для цього варто нагадати норми Кодексу законів про працю України, які свідчать про суттєві переваги легальних трудових відносин для працівників.

 

Назвемо перші п’ять плюсів, які стосуються оплати праці:

 

1. Право на зарплату в розмірі, який не може бути меншим, ніж це встановлено законом. 

Якщо ви працюєте повний робочий час і виконуєте норми праці, то вам не можуть  платити менше розміру мінімальної зарплати (ст. 95). На важких роботах, на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці та умовами підвищеного ризику для здоров'я працівникам установлюється підвищена оплата праці (ст. 100).

 

2. Право на збереження заробітку під час відпусток і лікарняних. 

Працівники мають право на  щорічну відпустку зі збереженням заробітної плати (ст. 74). Щодо лікарняних, то  оплата перших 5 днів здійснюється працівнику за рахунок коштів роботодавця, а далі – за рахунок коштів Фонду соціального страхування України. 

 

3. Право на доплату за надурочні й нічні роботи, а також за роботу у вихідні. 

За погодинною системою оплати праці робота в надурочний час оплачується в подвійному розмірі годинної ставки (ст. 106). Робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, у грошовій формі у подвійному розмірі (ст. 72). Робота у нічний час оплачується у підвищеному розмірі, встановленому угодами/колективними договорами, але не нижче 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час (ст. 108).

 

4. Право на оплату в період зупинки чи скорочення діяльності. 

Час зупинення (скорочення) діяльності не з вини працівника, зокрема на період оголошення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, оплачується з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки або встановленого працівникові розряду (окладу) (ст. 113).

5. Право на стягнення коштів за період затримки розрахунку або видачі трудової книжки у день звільнення. 

 

В. Підлісний підкреслює, що у разі невиплати з вини роботодавця належних звільненому працівникові коштів, підприємство має виплатити  йому середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку (ст. 117). У разі затримки видачі трудової книжки з вини роботодавця, працівникові виплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу (ст. 235).

Посадовець закликає цінувати свою працю та працювати легально.

 

Ринок праці Сумщини: гендерні ознаки

 

За інформацією обласного центру зайнятості з загальної кількості шукачів роботи, які звернулися до служби зайнятості у січні-липні поточного року, більшість складали жінки 20288 (54%), а на чоловічу стать припало 46% (17576 осіб).

Показник працевлаштування за вказаний період виставив пріоритет чоловічій статі – 60% (6506 осіб) та 40% (4330 жінок) змінили статус з безробітного на працюючу особу.

Порівняно з чоловіками жінки більш охоче скористалися профорієнтаційними послугами, якими в цілому було охоплено 14889 безробітних, з них 54% (8041 особа) безробітних жінок та 46% (6848 осіб) чоловіків.

Проте економічна активність чоловіків вплинула на лідерство щодо участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру та проходженні професійного навчання.

Для підвищення конкурентоздатності на ринку праці за зазначений період до професійного навчання за направленням обласної служби зайнятості було залучено 1984  безробітних, зокрема 456 жінок (23%) та 1528 (77%) чоловіків.

За 7 місяців поточного року 1410 шукачів роботи взяли участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру, з них жінки – 39% (556 осіб) та 61% (854 особи) – чоловіки.

 

 

 

 

Конотопський міськрайцентр зайнятості інформує

 

Незадекларована праця в Україні − погано для всіх

Що таке незадекларована праця?

Більше 20% працездатного населення України повністю або частково не декларують трудові відносини з роботодавцем. Незадекларована праця – це законна оплачувана діяльність, яка повністю або частково не оформлена відповідно до вимог законодавства. Таку працю також називають неформальною, неофіційною, незареєстрованою, тіньовою, прихованою зайнятістю.

Чому незадекларована праця – це погано?

Погоджуєтеся працювати без трудового договору? Не розраховуйте на гідні умови праці та виконання усних домовленостей. Вас можуть необґрунтовано оштрафувати, звільнити без повідомлення, не заплатити лікарняні чи компенсацію в разі нещасного випадку.

Ви власник бізнесу і наймаєте працівників без трудового договору? Будьте готові витрачати час і ресурси на навчання – досвідчені спеціалісти до вас не підуть або швидко знайдуть краще місце. Вам буде складніше отримати банківські кредити, інвестиції. А в разі перевірки інспекції праці на вас можуть накласти відчутний штраф за порушення трудового законодавства.

Зрештою, через несплату податків й єдиного соціального внеску держава змушена підвищувати податки для бізнесу, щоб виплачувати пенсії, лікарняні, утримувати школи, лікарні, ремонтувати дороги тощо.

Перейти до вмісту