Новини

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує

ImageРеформа ДПС здійснюється з урахуванням рекомендацій експертів МВФ

На сьогодні триває робота з експертами МВФ над практичним впровадженням проєкту єдиної юридичної особи, яку було рекомендовано місією FAD у листопаді минулого року. Новий статус дозволить податковій службі функціонувати як єдиний механізм. Територіальні органи ДПС більше не матимуть окремого статусу юрособи, а будуть утворені як відокремлені підрозділи ДПС. Це дозволить покращити роботу на місцях та мінімізувати корупційні прояви.

За участі представників робочих груп та експертів МВФ обговорюється остаточна модель реформованої служби. Вже визначено нову місію ДПС, розроблено План заходів з реалізації стратегічних цілей діяльності ДПС до 2022 року та визначено індикатори виконання заходів.

Впровадження єдиної юридичної особи здійснюється у два етапи. У рамках першого були здійснені першочергові кроки щодо імплементації законодавчих норм. Так, введено в дію функціональну структуру апарату ДПС, яка передбачає чіткий розподіл повноважень між структурними підрозділами служби з метою уникнення їх дублювання, та приведено у відповідність структури територіальних органів. Також забезпечено утворення 532 державних податкових інспекцій, які є структурними підрозділами ДПС в областях та надають адміністративні послуги. Під час реалізації другого етапу податкової реформи будуть затверджені правові акти та розпорядчі документи з питань функціонування ДПС у рамках єдиної юридичної особи.

Cкарги від громадян – на невидачу фіскального чеку

У Державній податковій службі України фіксують зростання кількості отриманих скарг на діяльність суб’єктів господарювання щодо порушення вимог законодавства про порядок проведення розрахункових операцій, обіг підакцизної продукції та дотримання роботодавцем законодавства щодо оформлення трудових відносин з працівниками.

Підрозділами фактичних перевірок Державної податкової служби України у цьому році отримано більше 700 таких скарг від громадян. У більшості громадяни повідомляють про невидачу покупцям розрахункового документу. З цього питання надійшло 300 скарг, або 45 відс. від загальної кількості. З фактами порушення вимог законодавства щодо реалізації підакцизних товарів надійшло 140 скарг, або 20 відс., не оформлення трудових відносин – 260, або 30 відсотків. Майже у 100 відс. випадків скарги підтверджуються виявленням порушень вимог законодавства під час проведення фактичних перевірок господарських одиниць.

Звертаємо увагу, що звернення громадян є підставою для проведення фактичної перевірки згідно з вимогами п.п. 80.2.3, 80.2.5, 80.2.7 п. 80.2 статті 80 Податкового кодексу України.

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області просить суб’єктів господарювання в обов’язковому порядку виконувати вимоги законодавства України в частині застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, реалізації підакцизної продукції та трудових відносин. 

Під час проведення хронометражів виторги зросли

ДПС у червні-липні 2020 року для встановлення реальних обсягів розрахункових операцій, здійснених суб’єктами господарювання при продажу підакцизних товарів, організовано та проведено 311 хронометражів виторгу, проведеного через реєстратори розрахункових операцій. Хронометраж – це процес спостереження за веденням господарської діяльності платника податків, який здійснюється під час проведення фактичних перевірок та застосовується контролюючими органами з метою встановлення реальних показників щодо діяльності платника податків.

Під час проведення хронометражів у середньому по Україні виторги зросли на 207 %, або на суму близько 5 тис. грн за добу. На окремих господарських об’єктах таке зростання складає 400-500 %, або 10-15 тис. грн за добу. Як результат, за результатами фактичних перевірок, під час яких проводились хронометражі виручки, застосовані штрафні санкції на загальну суму 9,7 млн гривень. 

Збільшення обсягів розрахункових операцій, проведених через РРО, в подальшому вплине на збільшення доходів до оподаткування, а від так і на надходження до бюджетів усіх рівнів. Враховуючи ефективність проведених заходів, ДПС планує продовжити на постійній основі застосування такого виду контролю як хронометраж виторгів, проведених через РРО.

Також нагадуємо покупцям про можливість подання скарг про порушення законодавства у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг на адресу idd@tax.gov.ua.

 

У «сплячих» ФОП ще є можливість списати борг з ЄСВ до 31 серпня

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області акцентує увагу, що з 03 червня діє механізм списання недоїмки з єдиного внеску за 2017-2020 роки для «сплячих» ФОПів за окремими категоріями платників.

До цієї категорії платників відносяться:  фізичні особи – підприємці, які обрали загальну систему оподаткування;  особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

Заява на списання такого боргу розглядається органами ДПС за умови обов'язкового подання платником упродовж 90 календарних днів, починаючи з 03.06.2020 року (тобто до 31.08.2020): 1) фізичними особами – підприємцями – держреєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи ФОП заяви про держреєстрацію припинення підприємницької діяльності; – особами, які провадять незалежну професійну діяльність – до податкового органу за основним місцем обліку заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску; 2) звітності з єдиного внеску за період 2017-2020 роки, якщо вона не була подана раніше; 3)  до податкового органу за місцем реєстрації – заяви на списання такого боргу.

 За більш детальною інформацією запрошуємо вас до податкової інспекції за місцем обслуговування. 

Для платників ПДВ встановлюється єдиний звітний період

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області продовжує знайомити зі змінами внесеними Законом України від 16.01.2020 № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон № 466) внесено зміни до статті 202 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ, відповідно до яких встановлюється єдиний звітний період для усіх категорій платників ПДВ, який дорівнює календарному місяцю.

Отже, для платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, що передбачає реєстрацію платником податку на додану вартість квартальний звітний період для податкової звітності з ПДВ скасовується. Останнім звітним періодом для платників податку, які подавали звітність з ПДВ щоквартально, є ІІ-й квартал 2020 року. При цьому від’ємне значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом, обчислене платниками в деклараціях з ПДВ за ІІ-й квартал 2020 року, переноситься до декларації за липень 2020 року.

Платники податку, які до внесення змін Законом № 466-ІХ подавали звітність щоквартально та до скасування квартального звітного періоду не подали звітність у визначені ПКУ терміни, після переходу на місячний звітний період подають за такі попередні звітні періоди, які дорівнюють календарному кварталу, квартальну звітність. Уточнюючі декларації з ПДВ за звітні періоди, до внесення змін Законом № 466 також подаються за звітний період, який дорівнює календарному кварталу.

 

Перейти до вмісту