37 сесія 7 скликання (24.04.2020)

Про затвердження звіту про виконання програми економічного і соціального розвитку Конотопського…

                                     Image                     

КОНОТОПСЬКА   РАЙОННА   РАДА

СЬОМЕ  СКЛИКАННЯ

 ТРИДЦЯТЬ СЬОМА СЕСІЯ

 РІШЕННЯ

Конотоп

 24.04.2020

Про затвердження звіту про виконанняпрограми економічного і соціального розвитку Конотопського району на 2019 рік та наступні 2020–2021 програмні роки за І квартал 2020 року

 

Заслухавши та обговоривши звіт заступника голови Конотопської районної державної адміністрації Шерудило Т.М. про виконання програми економічного і соціального розвитку Конотопського району на 2019 рік та наступні 2020–2021 програмні роки заІ квартал 2020 року, керуючись пунктом 16 частини 1 статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”,

районна рада вирішила:

1. Затвердити звіт заступника голови Конотопської районної державної адміністрації Шерудило Т.М. про виконання програми економічного і соціального розвитку Конотопського району на2019 рік та наступні 2020–2021 програмні роки за І квартал 2020 року.

2. Рекомендувати Конотопській районній державній адміністрації,  селищному та сільським головам  в подальшому здійснювати організаційно-практичні заходи щодо забезпечення виконання показників і заходів програми економічного і соціального розвитку  Конотопського району на 2020 рік.

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань планування, бюджету, фінансів та питань реалізації державної регуляторної політики.

Голова                                                                      А.БОЯРЧУК

 

Тетяна Шерудило 2 54 08

Аліна Тимощук 6 61 49

Надіслано: до протоколу – 1, РДА – 1, постійній комісії районної ради  з питань планування, бюджету, фінансів та питань реалізації державної регуляторної політики – 1, відділу культури  РДА – 1.

 

ЗВІТ

про виконання програми економічного і соціального розвитку

Конотопського  району на 2019 рік та наступні 2020–2021 програмні роки за І квартал 2020 року

 

Основними пріоритетами в діяльності районної державної адміністрації є покращення рівня життя та забезпечення соціальних потреб населення Конотопського району на основі стабільного функціонування економіки. Саме ці питання знаходяться в основі Програми соціально-економічного розвитку Конотопського району на 2020 рік, затвердженої рішенням Конотопської районної ради  від 21  грудня  2018 року «Про програму економічного і соціального розвитку Конотопського району на 2019 рік та наступні 2020–2021 програмні роки» (зі змінами).

На виконання основних показників Програми в районі затверджені та діють 25 програм у різних галузях економіки, реалізація заходів яких здійснюється за рахунок коштів районного бюджету.

Аналізуючи в цілому виконання Програми, слід відзначити, що протягом звітного періоду, незважаючи на певні фінансово – економічні труднощі у зв’язку з розповсюдженням на території України COVID-19, цілі, визначені у програмних документах, поступово реалізовувались. Так, забезпечено позитивну динаміку у виконанні бюджету району, аграрній, промисловій, соціальній та інших галузях.

 

1.      Розвиток реального сектору економіки та інфраструктури

 

Промисловість

Однією із важливіших ланок економіки району є промислове виробництво.Промисловий комплекс Конотопщини формують приватне підприємство «Хлібзавод «Дубов`язівський», державне підприємство «Конотопське лісове господарство» та державне підприємство «Попівський експериментальний завод».

У січні–березні 2020 року, порівняно із січнем–березнем 2019 року, спостерігалося значне зростання виробництва власної продукції на ДП «Попівський експериментальний завод»Так, за І квартал поточного року в натуральному виразі на ДП «Попівський експериментальний завод» вироблено 870,3 тонн розріджувача багатофункціонального, що на 761,9 тонн більше в порівнянні з відповідним показником минулого року.

Діяльність ДП «Конотопський лісгосп» характеризується незначним підвищенням виробництва продукції. У І кварталі  поточного року підприємством виготовлено 16375 куб. м. деревини та 907 куб. м. пиломатеріалів, що на 300 та  503 куб. метрів відповідно більше відпоказника за І квартал 2019 року.

Виробництво продукції на ПП «Хлібзавод «Дубов`язівський» за 1 квартал 2020 року є на рівні минулорічних показників.

            У  натуральному виразі за січень–березень 2020 року вироблено 564 тонни хліба та хлібобулочних виробів, 54,8 тонн здоби.

Загальний обсяг виробленої промислової продукції (робіт, послуг) по району за січень–березень 2020 рокузбільшився у 2,2 рази у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і склав 30578,4 тис. грн.

Обсяг реалізованої промислової продукції (робіт, послуг)за січень–березень 2020 року в цілому по Конотопському районускладає  24784,0 тис. грн, що становить 122,8 % у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

           

Сільське господарство

Основу агропромислового комплексу району становлять
сільськогосподарські підприємства та фермерські господарства, площа ріллі у користуванні яких залишилась на рівні минулого року.

Озимі культури на зерно та зелений корм під урожай 2020 року посіяно на площі 14441 га: озимої пшениці– 12222 га, озимого ріпаку –1842 га.

            У районі триває весняна кампанія. Аграрії вже завершили посів ранніх зернових та розпочали сівбу технічних культур. Завершується посів соняшнику, ведуться роботи по посіву кукурудзи та сої. Відповідно до прогнозу площі посіву технічних культур частково збільшуються за рахунок кукурудзи.

Відповідно до статистичних даних станом на 01.03.2020 поголів’я великої рогатої худоби у сільгосппідприємствах району у порівнянні із відповідним періодом минулого року зменшилось на 4,8% і склало                   12347 голів, у тому числі поголів'я корів становить 5077 голів.

Обсяги виробництва молока в районі за статистичними даними  у січні –лютому 2020 року склали 2301,1 тонн, що на 15,5% більше  від  відповідного показника 2019 року.

            Виробництво м’яса (реалізація худоби та птиці на забій у живій вазі) за січень–лютий 2020 року у сільськогосподарських підприємствах району  склало 222,4 тонни, що у 1,6 рази  більше  минулорічного показника.  

За січень березень 2020 року сільськогосподарські підприємства інвестували в основну діяльність 870,0 тис. грн власних кошів, у тому числі, ПВКП «СТС» – 620 тис. грн на підведення інженерних мереж (газопостачання та електропостачання)та проведення монтажних робіт з метою будівництва елеваторного комплексу ємністю 100000 тонн, на території В`язівської сільської ради, Конотопського району та ФГ «Дейнека» – 250 тис. грн на підготовчі роботи до устаткування силосного обладнання.

           

Транспорт

Важливою складовою частиною виробничої інфраструктури Конотопського району є пасажирський транспорт. Регулярним автобусним сполученням охоплені всі населені пункти району. Потреби населення району в пасажирських перевезеннях задовольняють ПП «Корунд-С» та 5 приватних перевізників. Транспортна мережа Конотопського району налічує 17 приміських автобусних маршрутів.

Відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня  2020 року №211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» (зі змінами) та з метою недопущення виникнення та поширення на території району гострої респіраторної хвороби, спричиненої короновірусом COVID-19  з 18 березня 2020 року в районі тимчасово призупинено перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському  сполученні.

Утримання дорожньої мережі в районі (ямковий ремонт, вирубка порослі, зимове утримання доріг) здійснюється  філією «Конотопський райавтодор».Підприємство на території району обслуговує 453,1 км доріг з твердим покриттям.

Протягом І кварталу 2020 року виконано експлуатаційне утримання державних доріг на суму 2255,1 тис. грн, в т.ч.: зимове утримання – 1570,0 тис. грн; аварійний ремонт – 685,1 тис. грн та  експлуатаційне утримання місцевих доріг – 3053,0 тис. грн, в т.ч.: зимове утримання – 1685,2 тис. грн, аварійний ремонт – 1367,8 тис. грн.

На поточний ремонт та утримання комунальних доріг за рахунок коштів місцевих бюджетів  використано 10,0 тис. грн (с. Шаповалівка).

 

Житлово-комунальне господарство

            У 2020 році продовжується робота щодо розроблення генеральних та детальних планів територій і топографічної основи населених пунктів Конотопського району.

            З метою забезпечення утримання в належному стані територій населених пунктів Конотопського району, їх санітарного очищення, збереження об'єктів загального користування та створення умов, сприятливих для життєдіяльності населення, у районі прийняте розпорядження голови Конотопської районної державної адміністрації від 06.04.2020 № 112-ОД «Про проведення щорічної акції «За чисте довкілля».

            Відповідно до програми «Власний дім» на 2020 рік передбачені кошти в сумі 300,0 тис. грн на надання пільгових кредитів індивідуальним сільським забудовникам.

З метою виконання заходів щодо освітлення населених пунктів Конотопського району, розроблених сільськими радами, протягом І кварталу 2020 року виконано поточний ремонт та технічне обслуговування мереж вуличного освітлення на загальну суму 446,6 тис. грн.

 

Енергозбереження та енергоефективність

Ефективне та економне використання паливно-енергетичних ресурсів в бюджетній сфері, житлово-комунальному господарстві, інших сферах життєдіяльності району, скорочення бюджетних видатків на оплату комунальних послуг та енергоресурсів є пріоритетом у сфері енергозбереження у 2020 році.

            На території Конотопського району є значні запаси місцевого альтернативного виду палива – деревини, використання якого дає можливість зменшити витрати бюджетних коштів на придбання природного газу, підтримувати належний температурний режим у закладах освіти. Саме тому на сьогодні відсутня необхідність у придбанні іншого обладнання для виробництва інших джерел теплової енергії (торфобрикети, брикетування соломи тощо). Постачальником дров на території району відповідно до проведеного тендеру є ДП «Конотопський лісгосп». Договори виконуються своєчасно та в повному обсязі.

            Завдяки сприятливим погоднім умовам бюджетним установам протягом І кварталу 2020 року вдалося скоротити обсяги спожитих енергоресурсів.

 

Споживчий ринок

            Станом на 01.04.2020 на  споживчому ринку району функціонує 69 магазинів, 13 кіосків та 4 об’єкти ресторанного господарства.

У населених пунктах району, де відсутні стаціонарні магазини, щонайменше двічі на тиждень фізичними особами – підприємцями м. Конотоп,  Конотопського та Роменського районів здійснюється виїзна торгівля хлібом, хлібобулочними виробами та іншими продовольчими товарами широкого вжитку.

Обсяг роздрібного товарообігу підприємств-юридичних осіб за січень – грудень 2019 року за оперативними даними склав27,3 млн. грн, що  у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року становить 114,9%.

            З метою насичення споживчого ринку продуктами харчування за низькими цінами в районному центрі протягом січня–лютого поточного рокупроводились ярмаркові заходи, де безпосередні товаровиробники тваринницької та рослинницької продукції реалізовували продукти харчування за цінами нижчими від ринкових.

З метою підвищення ефективності роботи щодо удосконалення системи захисту прав споживачів у райдержадміністрації створено «гарячу лінію» з питань захисту прав споживачів. Протягом І кварталу 2020 року звернень на «гарячу лінію» не надходило.

 

Розвиток підприємництва

Протягом січня – березня 2020 року діяльність Конотопської районної державної адміністрації та органів місцевого самоврядування району була зосереджена на виконанні законів України, постанов Кабінету Міністрів України, що регулюють взаємовідносини у сфері господарської діяльності, а також вдосконаленні правового регулювання господарських і адміністративних відносин між регуляторними органами та суб'єктами господарювання. Конотопською районною державною адміністрацією постійно надаються методичні рекомендації сільським радам щодо здійснення перегляду виданих ними регуляторних актів на відповідність їх положень принципам державної регуляторної політики.

З метою підтримки та залучення суб’єктів господарювання до формування державної регуляторної політики і державної політики у сфері підприємництва в районі, запровадження прозорого механізму їх участі у підготовці проєктів рішень органів виконавчої влади при Конотопській районній державній адміністрації створена та функціонує рада підприємців.

Засідання  ради проводяться щоквартально. У І кварталі 2020 року проведено 1 засідання ради підприємців. Спільно з представниками ради підприємців при Конотопській районній державній адміністрації розглядаються проблемні питання щодо ведення малого та середнього бізнесу в районі.

Для суб’єктів підприємницької діяльності усіх форм власності на сайті Конотопської районної державної адміністрації постійно надається інформаційна допомога щодо проведення виставок-продажів, семінарів та інших заходів, спрямованих на  становлення та розвиток підприємницьких структур району.

Відповідно до Закону України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні”  та з метою подальшого розвитку малого підприємництва в районі рішенням 26 сесії Конотопської районної ради від 08.08.2018 затверджено  програму розвитку малого та середнього підприємництва в Конотопському районі на 2017 –2020 роки у новій редакції (зі зміни 04.12.2018, 16.10.2019, 20.12.2019).

З метою фінансової підтримки розвитку малого бізнесу на 2020 рік із районного бюджету виділено 200,0 тис. грн для надання часткової компенсації сплачених відсотків за кредитами, отриманими суб’єктами малого бізнесу в державних банківських установах.

Конотопською районною державною адміністрацією було оголошено конкурсний відбір на отримання часткової компенсації сплачених відсотків за кредитами. Засідання районної конкурсної комісії з оцінки та проведення конкурсного відбору проєктів суб’єктів малого підприємництва планується провести  06.05.2020.

Відповідно до Закону України «Про адміністративні послуги» в районі продовжує свою діяльність Центр надання адміністративних послуг, у якому відповідно до розпорядження голови Конотопської районної державної адміністрації від 18.04.2018 № 140-ОД «Про затвердження переліку адміністративних послуг, що надаються через Центр надання адміністративних послуг Конотопської районної державної адміністрації» надається38 адміністративних послуг.

Станом на 01.04.2020 у Центрі надано 7466 адміністративних послуг:7379 щодо земельних питань, 67 – вклейка фото в паспорт громадянина України по досягненню 45 або 25 – річного віку, 19 послуг  відділу містобудування, архітектури та ЖКГ Конотопської районної державної адміністрації, 1 послуга – експлуатаційний дозвіл на провадження діяльності,пов’язаної з виробництвом продуктів тваринного походження.

За 3 місяці  2020 року адміністраторами було розглянуто 6 адміністративних справ щодо осіб, які не вклеїли вчасно фотокартки в паспорт громадянина України по досягненню 25 або 45-річного віку.

З червня 2018 року у приміщенні ЦНАПу проводиться прийом громадян спеціалістами Конотопського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області. Відповідно до графіку прийом здійснюється  1 раз у місяць.

 

2.      Соціальний та гуманітарний розвиток

Грошові доходи населення

Серед основних чинників зростання добробуту населення є збільшення розміру грошових доходів, зокрема, заробітної плати як основного їх джерела, що, у свою чергу, вливає на відтворення робочої сили, розвиток виробництва та розв’язання соціально-економічних проблем.

За статистичними даними, середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника в Конотопському районі за жовтень–грудень 2019 року склала 9853,0 грн, що на  15,33% більше від відповідного періоду 2018 року.

Заборгованість із виплати заробітної плати  станом на 01.04.2020в районі відсутня.

З метою контролю за станом  погашення заборгованості із виплати заробітної плати та вжиття заходів щодо її недопущення протягом січня–березня 2020 року проведено 3 засідання комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

 

Зайнятість населення

Державне регулювання ринку праці за допомогою правових, організаційних та економічних важелів для сприяння зайнятості населення, детінізації ринку праці, ефективному використанню робочої сили та соціальному захисту неконкурентоспроможних верств населення в районі реалізовується через районну програму зайнятості населення.

З початку 2020 року послугами служби зайнятості скористалися 2553 незайнятих громадян, що на 18,7% більше ніж за відповідний період 2019 року.

У січні–березні 2020 року за направленням служби зайнятості працевлаштовані 534  мешканці міста та району.  У порівнянні з відповідним періодом минулого року рівень працевлаштування  зменшився на 4,0% і становить 20,9 %.

У громадських та інших  роботах тимчасового характеру брали  участь 162 особи, охоплено профнавчанням 160 осіб.

Чисельність зареєстрованих безробітних станом на 01.04.2020 складає 1696 осіб, що на 333 особибільше, ніж станом на 01.01.2020.

 

Соціальне забезпечення

Актуальним завданням  соціальної сфери району залишається  зростання доходів усіх верств населення, зниження рівня бідності, зменшення диференціації доходів громадян за рахунок посилення адресності соціальної підтримки. Особливої і постійної уваги потребують ветерани війни, багатодітні, малозабезпечені сім’ї з дітьми, діти-інваліди, інваліди  всіх груп та категорій,  одинокі пристарілі громадяни, особи, які переміщуються з тимчасово окупованої території України або району проведення операції об’єднаних сил, учасники бойових дій, які брали участь в АТО. 

Упродовж І кварталу  2020 року за наданням різних видів допомог до управління звернулося 1729 осіб. Допомогу, що надається відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», отримує 808 заявників. Станом на 01.04.2020 нараховано та виплачено допомоги  на суму 4113,0 тис.грн.

Допомогу на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батьків-вихователів і прийомних батьків за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях за принципом „гроші ходять за дитиною” виплачено  в сумі 300,0 тис. грн.

Допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям  з інвалідністю отримують 277 осіб,  нараховано та виплачено з початку року 1679,4 тис.грн.

Дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів нараховано та профінансовано відповідну тимчасову допомогу на загальну суму 19,6 тис. грн, допомогу отримує 6 сімей.

Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям протягом січня–березня 2020 року профінансована в цілому на  1454,5 тис.грн і виплачена 162 сім’ям. Із загальної кількості цю допомогу отримує 63 багатодітних родин, у яких виховується 213 дітей.Середній розмір допомоги у малозабезпечених сім’ях становить 3453,57 грн.

Допомога по догляду за особами з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу призначена та виплачена 37 особам на суму 244,9 тис.грн.

Державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, призначена 99 особам; нараховано та виплачено з початку року 493,5 тис.грн.

Допомога на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях(діє з 1 квітня 2019 року), призначена 109 сім’ям; нараховано та профінансовано коштів на суму  712,4 тис.грн.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.01.2019 № 68 «Деякі питання надання послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» допомогу призначено 1 особі. Станом на 01.04.2020 нараховано та виплачено 10,4 тис.грн.

Відповідно до чинного законодавства забезпечено нарахування субсидій готівкою на тверде паливо та скраплений газ  857 сім’ям на суму 2543,6тис.грн (середній розмір субсидії становить 2947,20 грн) та на житлово-комунальні послуги 2369 сім’ям на суму 7517,8 тис.грн. Заборгованість з виплати субсидій на СГТП станом на 01.04.2020 складає 2525,8 тис.грн., на ЖКП 2072,2 тис.грн.

У І кварталі 2020 року забезпечено проведення 10 засідань районної комісії по розгляду звернень громадян з питань призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, субсидій та пільг для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива, послуг зв’язку, на яких розглянуто 301 звернення  громадян, з яких по 280 зверненнях прийняті позитивні рішення.

             Протягом січня–березня 2020 року проведено 10 засідань районної комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам.Розглянуто 46 звернень, по всіх зверненнях прийняті позитивні рішення.

Станом на 01.04.2020 нараховано пільг на оплату житлово-комунальних послуг на суму 273,5  тис.грн, заборгованість відсутня.

З початку року  нараховано  пільг готівкою на придбання твердого паливата скрапленого газу на  суму 442,4 тис.грн, заборгованість відсутня.

Станом на 01.04.2020 до Інтегрованої системи обліку інформації  внутрішньо переміщених осіб по Конотопському району внесено дані щодо 176 осіб. Допомога на оплату житлово-комунальних послуг ВПО виплачена на суму 287,4 тис.грн.

Організація матеріально-побутового обслуговування осіб з інвалідністю здійснюється в установленому порядку з використанням інформації, що акумулюється в Централізованому  банку даних осіб з інвалідністю. Станом на 01.04.2020 на обліку в управлінні перебуває 639 осіб з інвалідністю, з них –72 дитини з інвалідністю.

З початку  року до управління соціального захисту населення за наданням реабілітаційних послуг звернулися  батьки 5 дітей з інвалідністю. Видано 3 направлення до Центру комплексної реабілітації для дітей та осіб з  інвалідністю  Конотопської міської ради, 2 направлення– до Сумського обласного центру комплексної реабілітації для дітей  та осіб з інвалідністю.

Пройшли реабілітацію у Центрі  Конотопської міської ради 17 дітей,у Сумському обласному центрі комплексної реабілітації дітей  та осіб з інвалідністю– 3 дітей.

Протягом січня–березня 2020 року щодо забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації звернулося 42 особи.Видано 158  направлень на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації.Фактично з початку року забезпечено технічними та іншими засобами реабілітації 13 осіб.

З початку року проведено виплату компенсації на бензин, ремонт, технічне обслуговування автомобілів 6 особам з інвалідністю на суму                      1,0 тис. грн та на транспортне обслуговування –9 особам з інвалідністю на загальну суму 2,2 тис.грн.

Станом на 01.04.2020  санаторно-курортного лікування потребує 68 осіб: 57 осіб з інвалідністю, 2 учасники бойових дій, 7 учасників ліквідації аварії на ЧАЕС,1 учасник війни, і член сім’ї загиблого(померлого) ветерана війни.Забезпечено санаторно-курортними путівками 2 осіб з інвалідністю загального захворювання.

         За рахунок коштів  районного бюджету протягом січня–березня 2020 року проводилось фінансування районної програми «Соціального захисту населення на 2017–2021 роки», відповідно до якої:

          –надано додаткові пільги з оплати житлово-комунальних послуг зі знижкою 50%: особам з інвалідністю по зору І–ІІ групи; особам з інвалідністю І–ІІ групи з захворюванням хребта та спинного мозку; сім’ям, у яких дитину з інвалідністю виховує один з батьків; сім’ям, у яких обидва батьки–особи з інвалідністю І групи виховують неповнолітніх дітей. З початку року такими пільгами скористалось 10 осіб, відшкодовано коштів за фактично надані послуги на суму 5,2тис.грн.;проводилась виплата щомісячної компенсації особам з інвалідністю І–ІІ групи з захворюванням хребта та спинного мозку сім’ям, у яких виховуються діти з інвалідністю з 12 до 18 років за користування глобальною інформаційною мережею Інтернет. Відшкодовано 2 особам на суму 0,3 тис. грн;

– проводилась виплата щомісячної стипендії особам, яким виповнилось 100 і більше років; особам з інвалідністю, отриманої внаслідок війни, та учасникам бойових дій, яким виповнилось 90 і більше років.Виплачено 9 особам  на суму 5,3 тис.грн;

–призначено та виплачено компенсацію 56 фізичним особам, які надають соціальні послуги  на суму  39,9 тис. грн;

–надано пільги із встановлення телефону та знижки на абонентську плату за користування телефоном окремим категоріям громадян.Нараховано та профінансовано пільг і з послуг зв’язку на суму 1,1 тис.грн;

Відповідно до  районної Програми соціального захисту окремих категорій населення протягом січня–березня 2020 року за матеріальною допомогою звернулося  49 осіб.Усі звернення вирішені позитивно – надано допомоги на суму 100,0  тис.грн.

            Забезпечено реалізацію районної програми  здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян автомобільним транспортом на автобусних маршрутах загального користування на 2020 рік. З початку року нараховано та профінансовано за пільгове перевезення окремих категорій населення у приміському сполученні у Конотопському районі 436,1 тис.грн.

            З метою проведення роз'яснювальної роботи серед населення району згідно із затвердженим графіком здійснювались виїзди «мобільного соціального офісу». З початку року здійснено 7 виїздів у населені пункти району, надано особистих  роз’яснень 82 особам, прийнято 38 пакетів документів.

           

Охорона здоров’я

Медичну допомогу в районі надає Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради, до складу якого входять 8 амбулаторій: 7 амбулаторій загальної практики-сімейної медицини та 1 сільська лікарська амбулаторія, 10 фельдшерсько-акушерських і 23 фельдшерських пунктів.

На розвиток та підтримку комунальних закладів охорони здоров’я району, що надають первинну медичну допомогу та забезпечення надання населенню медичних послуг з первинної медичної допомоги Комунальним некомерційним підприємством «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради  на 2020 рік заплановано коштів у сумі 5341,3 тис.грн. Із них за 3 місяці 2020 року використано коштів у сумі                 844,3 тис.грн: на придбання захисних костюмів, халатів, дезактину та антисептичних засобів, необхідних для запобігання виникненню та поширення випадків захворювань, спричинених COVID-19 на суму 50,0 тис. грн за рахунок коштів районного бюджету Конотопського району; на придбання запасних частин для санітарних автомобілів на суму 2,2 тис. грн за рахунок коштів районного бюджету Конотопського району; на відшкодування вартості лікарських засобів та засобів індивідуального догляду пільгових категорій населення на суму 70,7 тис. грн, де з них: за рахунок коштів районного бюджету Конотопського району в сумі 32,4 тис. грн, за рахунок коштів сільських бюджетів Конотопського району у сумі 38,3 тис. грн; на відшкодування вартості зубопротезування пільгових категорій населення на суму 3,5 тис. грн за рахунок коштів районного бюджету Конотопського району; забезпечення дітей до двох років з малозабезпечених сімей безкоштовним дитячим харчуванням на суму 2,5 тис. грн за рахунок коштів районного бюджету Конотопського району.

            Для забезпечення адекватного знеболення паліативних хворих шляхом дотримання вимог локального протоколу лікування хронічного больового синдрому у 2020 році виділено коштів з районного бюджету Конотопського району в сумі 35,0 тис. грн, з них за 3 місяці 2020 року використано коштів у сумі 3,8 тис. грн.

            З метою забезпечення лікарськими кадрами з 1 серпня 2018 року проходить інтернатуру лікар-інтерн за спеціальністю «Загальна практика-сімейна медицина» на базі Великосамбірської амбулаторії загальної практики-сімейної медицини Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Конотопської районної ради. Для  забезпечення проходження інтернатури лікарем-інтерном у 2020 році виділено коштів з районного бюджету Конотопського району в сумі 54,2 тис. грн, з них за 3 місяці 2020 року використано коштів в сумі 17,3 тис. грн на оплату праці з нарахуванням лікаря-інтерна.

Для забезпечення медичним обслуговування населення Конотопського району на вторинному рівні медичними закладами Конотопської міської об’єднаної територіальної громади, які фінансуються з бюджету Конотопської міської об’єднаної територіальної громади передано міжбюджетний трансферт у вигляді субвенції з місцевого бюджету на здійснення переданих видатків у сфері охорони здоров’я за рахунок коштів медичної субвенції у сумі 3325,0тис.грн.

 

Освіта

Протягом першого кварталу 2020 року відділ освіти Конотопської районної державної адміністрації  спрямовував свою діяльність  на  виконання Програми економічного і соціального розвитку Конотопського району  щодо створення умов для динамічного, збалансованого розвитку  освітньої галузі шляхом забезпечення соціальної та економічної єдності, підвищення рівня конкурентоспроможності та життя працівників освіти, ефективного використання внутрішніх факторів розвитку.

Пріоритетними напрямкам роботи відділу освіти Конотопської районної державної адміністрації є впровадження енергозберігаючих заходів за рахунок заміщення традиційних видів палива іншими, скорочення споживання природного газу та ефективне використання енергоресурсів, забезпечення рівного доступу громадян району до якісної освіти, виховання компетентної особистості.

У районі функціонує 14 навчально-виховних комплексів, дві філії опорного закладу освіти, у яких  навчається 1015 учнів (100%). Існуюча мережа закладів освіти повністю задовольняє потреби населення.

Організація харчування дітей у закладах загальної середньої освіти здійснюється відповідно до чинного законодавства. Усього гарячим харчуванням охоплено 996 учнів, що складає 98% від загальної кількості.

Режим харчування відповідає санітарно-гігієнічним вимогам.

Для учнів 1–4 класів (280 осіб)  організовано безкоштовне харчування за рахунок коштів районного бюджету,вартість  якого  становить 14 грн на день. Виконання норм харчування складає 84%.

Здійснюється безкоштовне харчування учнів 5–11 класів пільгових категорій за рахунок коштів районного бюджету, вартістю14 грн на день: дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із малозабезпечених сімей, дітей, батьки яких брали безпосередню участь у проведенні АТО (ООС).  Усі інші діти харчуються за кошти батьків (8 грнна день).

Організація регулярного безкоштовного підвезення учнів до місць навчання і зворотному напрямку є складовою частиною забезпечення рівного доступу до якісної освіти. Організовано підвіз 227 учнів та 48 педагогічних працівників шкільними автобусами (100%). Загальний парк шкільних автобусів налічує 11 одиниць транспорту, які знаходяться на балансі відділу освіти Конотопської районної державної адміністрації.

Підвезення учнів організовується відповідно до закріплених за навчальними закладами територій. З метою раціонального використання транспортних засобів адміністрації освітніх закладів забезпечують коригування розкладу уроків та режиму освітнього процесу.

Протягом І кварталу поточного року кошти на виконання заходів програми не використовувались.

 

Підтримка сім’ї, дітей та молоді

Основними завданнями служби у справах дітей Конотопської районної державної адміністрації є реалізація на території району державної політики з питань соціального захисту дітей, надання органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності, громадським організаціям, громадянам практичної та методичної допомоги, консультацій з питань соціального захисту дітей.

Протягом 2020 року на обліку у службі у справах дітей перебуває                   72 дитини–сироти  та  дитини, позбавленої батьківського піклування (біологічних сиріт 16). Із них під опікою, піклуванням –54 дитини;у прийомних сім’ях  та дитячих будинках сімейного типу області – 17 дітей;1 дитина навчається у професійно-технічному училищі.

   На території району функціонує 2 дитячі будинки сімейного типу та 4 прийомні сім’ї, у яких виховується 13 дітей.

Сімейними формами  виховання охоплено 71 дитину, що становить 99 % від загальної кількості дітей.

Для  проведення заходів до Дня усиновлення, до Дня Святого Миколая програмою економічного і соціальнорозвитку на 2020 рік  передбачено кошти у сумі 20,0 тис. грн. Протягом І кварталу 2020 року кошти не використовувались.

 

Фізична культура і спорт

З метою зміцнення здоров’я населення засобами фізичного виховання, фізичної культури і спорту, розвитку окремих видів спорту у районі діє районна програма розвитку фізичної культури і спорту в Конотопському району на 2017–2020 роки.

Для проведення спортивних заходів програмою передбачені кошти на 2020 рік в сумі 292,0 тис. грн, у звітному періоді використано11,8 тис. грн.

На проведення спортивних змагань, сільських спортивних ігор та навчально-тренувальних зборів збірної команди району з футболу для                      ГО «Конотопська місцева організація ВФСТ Колос» передбачено 216,4 тис. грн,  використано – 4,2 тис. грн; відділу освіти Конотопської районної державної адміністрації (Конотопська районна ДЮСШ) –                70,9 тис. грн, використано – 7,6 тис. грн.  Для проведення спортивних районних заходів відділом культури Конотопської районної державної адміністрації передбачено 4,7 тис. грн. Протягом І кварталу кошти не використовувались.

Загалом у І кварталі 2020 року проведено 17 спортивних районних заходів.

 

Культура і туризм

З метою збереження культурної спадщини та підтримки розвитку культурного потенціалу в районі проводяться відповідні заходи. Розвитку духовності сприяють 23 клубні та 22 бібліотечнізаклади.

Відповідно до плану роботи відділу на 2020 рік у звітному кварталі проведено районний конкурс читців, присвячений пам’яті Т.Шевченка «Вічне Тарасове слово», культурно-мистецькі заходи до державних пам’ятних дат: Дня Соборності України, Дня Героїв Небесної Сотні і т.д.

З метою збереження національних традицій та звичаїв у закладах культури відбулися різдвяні заходи, свято Старого Нового року «З Новим роком, будьте здорові!».

Фахівцями відділу культури Конотопської районної державної адміністрації систематично проводиться моніторинг нерухомої культурної спадщини.

Ведеться робота по формуванню реєстру туристичних ресурсів Конотопського району та визначенню територій пріоритетного туристичного розвитку.

 

З метою досягнення певної стабілізації результатів діяльності в основних сферах соціально-економічного розвитку району робота Конотопської райдержадміністрації, її структурних підрозділів, відповідних служб та суб’єктів господарювання і в подальшому буде спрямована на реалізацію відповідних завдань і заходів програми економічного і соціального розвитку Конотопського району.

 

 

Начальник відділу культури

районної державної адміністрації                                       Аліна ТИМОЩУК

 

Перейти до вмісту