Новини

Управління СБУ в Сумській області інформує

ImageСБУ викрила привласнення 2 мільйонів гривень, призначених для будівництва сільських амбулаторій

На Сумщині Служба безпеки України викрила масштабне привласнення державних коштів, призначених для будівництва центрів первинної медико-санітарної допомоги.

За даними слідства, у 2018 році Управління капітального будівництва Сумської ОДА уклало контракт із київською комерційною структурою на розробку та виготовлення проєктної документації для 12 сільських амбулаторій у різних районах області. Вартість робіт становила майже 2 мільйони гривень. Всю суму того ж року було перераховано виконавцю та  привласнено учасниками оборудки.

Ініційовані СБУ технічна та будівельна експертизи показали, що надана розробником документація не відповідає нормам та її використання неможливе. Крім того, документи містять ознаки підробки.

Наразі директору комерційної структури повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 та ч. 1 ст. 366 (привласнення майна в особливо великих розмірах та службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчі дії. Перевіряється причетність посадових осіб ОДА до махінацій.

Викриття оборудки проводилось спільно з Національною поліцією під процесуальним керівництвом прокуратури Сумської області.

 

Пресгрупа УСБУ в Сумській області

*                 *                  *

На житло для військовослужбовців та поліцейських планують витратити 2,4 мільярди гривень

 

У державному бюджет України на 2020 рік видатки на будівництво та придбання житла для військовослужбовців та поліцейських збільшено на 316,8 млн гривень

або на 16,3% проти минулого року, загалом сума складе 2,4 млрд гривень. Про це повідомляє проект "Марлін" з посиланням на розрахунки Мінфіну для РНБО. 

Зокрема заплановано виділити 107 млн грн на розрахунки за житло, отримане у лізинг поліцейськими та персоналом служби цивільного захисту, а саме: 80 млн грн для Нацполіції та 27 млн грн для ДСНС.

Крім того, для підвищення ефективності використання виділених із держбюджету коштів на житло для військовослужбовців Міністерством фінансів було запропоновано доручити Міністерству оборони та іншим зацікавленим державним органам втілити ряд заходів:  

·                                 підготувати зміни до законодавства щодо залучення власних коштів військовослужбовців для отримання постійного житла, у тому числі на умовах пільгового іпотечного кредитування та фінансового лізингу, із поступовою відмовою від надання безоплатного житла;

·                                 підготувати зміни до законодавства щодо заборони виведення службового житла у приватну власність;

·                                 забезпечити нарощування фонду службового житла зі зменшенням частки постійного житла у межах коштів, що виділяються з держбюджету на будівництво та придбання житла для військовослужбовців; 

·                                 провести інвентаризацію квартирної черги з метою недопущення неправомірного отримання житла військовослужбовцями;

·                                 завершити будівництво житла, розпочатого у минулі роки;

·                                 активізувати роботу щодо будівництва житла на землях оборони, зокрема, за рахунок збільшення обсягу залучених інвестиційних коштів.

Нагадаємо, у кінці минулого року заступник міністра оборони Олексій Марценюк прозвітував про перші втілені кроки реформи забезпечення житлом.

Зокрема, про переведення обліку житла і процесів його видачі в електронну централізовану форму та публікації квартирних списків онлайн. На наступному етапі квартирна черга має бути замінена на депозитно-монетарну програму.

На сьогодні в черзі Міноборони на постійне житло перебуває 47 тисяч військовослужбовців. 

 

https://www.epravda.com.ua/news/2020/03/12/657971/

***

Державне оборонне замовлення цьогоріч сягне рекордних 30 мільярдів — Абромавичус              

Щороку державне оборонне замовлення зростає і цього року "обіцяє бути рекордним – загалом 30 млрд гривень", що на 37% більше, ніж у 2019 році.

Про це заявив генеральний директор ДК "Укроборонпром" Айварас Абромавичус, повідомляє пресслужба концерну.

"У 2019 році ДОЗ становив 19 млрд грн та приблизно 3 млрд грн за держгарантіями, тобто всього 22 млрд. Цього року буде 20 млрд плюс 10 млрд відповідно – загалом 30 млрд гривень", – цитує Абромавичуса пресслужба.

Він підкреслив, що ритмічність навантаження оборонних підприємств є стратегічно важливою і нещодавній Указ Президента "Про основні показники державного оборонного замовлення на 2020 та 2021, 2022 роки" якраз стосується зміни системи планування ДОЗ, аби уможливити довгострокові замовлення. Так, згідно з указом, ДОЗ у наступних 2021 та 2022 роках не має зменшуватися.

В пресслужбі Укроборонпрому нагадали, що у 2019 році підприємства, що входять до складу державного концерну, на 98% виконали зобов’язання щодо виготовлення та ремонту військової техніки. Загалом станом на кінець грудня 2019 року, українським військовим було передано 4876 одиниць техніки: 3889 нової та модернізованої і 987 відремонтованої, а також 2327 двигунів, вузлів та агрегатів.

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2887924-ukroboronprom-cogoric-mae-rekordne-derzzamovlenna-na-30-milardiv.html

  ***

Київ отримав військову техніку від США і ЄС на $ 143 млн

У цю суму увійшли отримані від США броньовані автомобілі типу HMMWV і кораблі типу Island.

Збройні сили України у 2019 році отримали військову техніку від США і країн Євросоюзу на загальну суму близько 143 млн доларів. Про це у вівторок, 10 березня, повідомляє Українська правда з посиланням на дані Головного управління військового співробітництва та верифікації ЗСУ, отримані проектом Марлін.

Уточнюється, що в цю суму увійшли отримані від США броньовані автомобілі типу HMMWV і кораблі типу Island. 

Також США і країни ЄС надали обладнання зв'язку, навігаційне обладнання для кораблів BMC, РЛС контрбатарейної боротьби, засоби кібербезпеки, прилади нічного бачення, намети, мобільні системи освітлення, засоби індивідуального захисту особового складу, обладнання для розмінування, медичне обладнання, а також різні запчастини до технічних засобів, які вже були отримані раніше.

https://ua.korrespondent.net/ukraine/4202404-kyiv-otrymav-viiskovu-tekhniku-vid-ssha-i-yes-na-143-mln

  ***

 Інвестиції в український IT у 2019 році перевищили 500 мільйонів доларів — дослідження

 

Минулий рік став рекордним для українського IT-сектору за сумою інвестицій – 544 млн доларів, це на 199 млн доларів більше показника 2018 року.

Про це йдеться у щорічному дослідженні венчурного ринку України DealBook 2020 від інвестиційного фонду AVentures Capital, передає liga.net.

Зазначається, що більшість отриманих інвестиційних коштів – 77% – отримали 3 компанії: Grammarly, GitLab та People.ai.

"Вони підвищують свої конкурентні можливості, використовуючи існуючі в Україні можливості з досліджень і розробки", – йдеться у повідомленні.

Серед основних інвесторів – міжнародні фонди, зокрема, Iconiq Capital, Goldman Sachs, Dregon Capital, Soros Fund Management, Horizon Capital та інші.

Для локальних стартапів вони є головними інвесторами на початкових стадіях. При цьому, обсяг угод на ранніх стадіях у порівнянні з 2018 роком практично не змінився.

 

 ***

За шість років окупації правозахисники зафіксували понад 300 порушень прав журналістів у Криму

 

З кінця лютого 2014 до вересня 2019 року правозахисники зафіксували понад 300 порушень прав журналістів в окупованому Криму.

Про це йдеться в інформаційно-аналітичній доповіді, яку підготували експерти Центру прав людини ZMINA та Кримської правозахисної групи.

Масштабний процес згортання свободи слова на півострові проводять, зокрема, за допомогою:

·                                 законодавства РФ про протидію екстремістській діяльності;

·                                 притягнення до кримінальної відповідальності за заклики до сепаратизму;

·                                 адміністративних переслідувань журналістів;

·                                 свавільних затримань;

·                                 фізичних нападів;

·                                 погроз;

·                                 ліквідації незалежних ЗМІ;

·                                 блокування альтернативних джерел інформації.

За словами дослідниці Кримської правозахисної групи Ірини Сєдової, найбільша кількість порушень сталася в березні 2014 року – під час збройної окупації.

“У цей період у Криму працювали журналісти з усього світу. Із 26 лютого по 22 березня 2014 року було зафіксовано понад 100 випадків порушення прав журналістів і блогерів”, – пояснила вона.

Журналісти та блогери, які були незгодні з окупацією, стали жертвами кримінального та адміністративного переслідування. Стосовно чотирьох осіб було відкрито кримінальні справи через публікації, де стверджувалося, що Крим належить Україні. Всього ж відомо про щонайменше 11 кримінальних справ, які мають ознаки політично мотивованого переслідування за свободу слова. Зокрема, щодо кримськотатарських громадянських журналістів, які ув’язнені за свою діяльність із висвітлення політично мотивованих процесів над мусульманами.

Крім того, окупаційна влада відкрила 13 адміністративних справ, щоб покарати незгодних за висловлення поглядів. Це адмінарешти від трьох до десяти діб і штрафи в розмірі від 500 до 15 000 рублів. Також Ірина Сєдова повідомила, що на момент публікації доповіді відомо як мінімум про 47 випадків свавільних затримань.

Журналіст Тарас Ібрагімов, якому нещодавно заборонили в’їзд на півострів на 34 роки, розповів, що в Криму він також зазнавав подібних затримань під час виконання своїх професійних обов’язків. 

За майже шість років моніторингу правозахисники зареєстрували понад 80 випадків повної заборони на проведення фото- і відеознімання та щонайменше вісім випадків відмови в доступі до публічної інформації.

На думку журналістки-розслідувачки Тетяни Рихтун, дії окупаційної влади в Криму призводять до знищення плюралізму думок і фактичної заміни незалежних ЗМІ джерелами російської пропаганди.

Журналістка повідомила, що правозахисники протягом останніх кількох років систематично фіксують незаконне блокування в Криму українських онлайн-медіа та FM-радіостанцій.

“Цими дискримінаційними практиками кримчан позбавляють можливості отримувати інформацію про Україну і порушення у сфері прав людини в Криму. Підконтрольні Кремлю російські ЗМІ приховують більшість таких фактів від жителів півострова”, – пояснила Рихтун.

Голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик зазначила, що своїми діями щодо обмеження свободи вираження думок у Криму РФ порушує цілу низку міжнародних стандартів, і заявила, що Росія негайно повинна припинити скоювати такі злочини.

“Ми рекомендуємо урядам іноземних держав продовжувати чинити тиск на владу Російської Федерації для того, щоб припинити утиски незалежних журналістів, блогерів; звільнити всіх українських політв’язнів у Криму і РФ; негайно припинити застосування російського законодавства на тимчасово окупованій території Криму; дозволити українським журналістам в’їжджати до Криму без обмежень; припинити розпалювання мови ворожнечі в медіа”, – сказала правозахисниця.

Тетяна Печончик також повідомила, що уряд України може вплинути на ситуацію зі свободою слова в Криму, якщо виконає такі рекомендації:

·                                 забезпечити ефективне розслідування всіх фактів порушень прав журналістів та блогерів;

·                                 розробити й ухвалити закони для забезпечення захисту та державної підтримки журналістів і блогерів, які стали жертвами політичних переслідувань РФ;

·                                 спростити процедуру отримання дозволу на в’їзд на територію тимчасово окупованого Криму для іноземних журналістів і правозахисників.

https://zmina.info/news/za-shist-rokiv-okupacziyi-pravozahysnyky-zafiksuvaly-ponad-300-porushen-prav-zhurnalistiv-u-krymu/

 

 

  ***

«Реставрація під виглядом руйнування або як окупаційна влада вбиває культуру в Криму»

 

Відомо, що Російська окупаційна влада Криму під наглядом Міністерства культури РФ продовжує знищувати культурні спадщини під виглядом реставрації пам`яток, які входять у список міжнародної організації захисту ЮНЕСКО.

Зокрема, Міністерство культури РФ незаконно видає дозволи на проведення пошукових розвідувальних робіт на території АР Крим, засилаючи туди вчених Російської академії наук та російських археологів, які всупереч українського законодавства відвідують окуповану територію АР Крим та проводять археологічні розкопки, додатково їх фінансуючи.

Так, під час недолугої т. зв. реставрації Ханського палацу у м. Бахчисарай, горе реставратори, зробили тріщину в стіні культурної спадщини від монтажного крану та й не тільки, вони не володіють необхідними знаннями у сфері реставрації та проведенні розкопок, таким чином, вказані роботи призведуть до знищення цінної історичної споруди та символу кримськотатарського народу.

Також, на території будівництва автомобільної траси «Тавріда», російські археологи розкопали близько 90 археологічних пам`яток та розкопки тривають під активною роботою бульдозерів та тракторів, що може призвести до знищення цінних артефактів та ще не розвіданих захоронень.

Цікавим фактом лишається те, що певні знайдені артефакти російська ФСБ вивозить з кримського півострова на материкову частину Російської Федерації, які вже можуть знаходитись у Московських музеях.

Знищення культурних цінностей, викорінення кримських татар, незаконні обшуки та інші варварські дії РФ, яка намагається створити повноцінну військову базу, на території кримського півострова, планує використати її як плацдарм для військових конфліктів не тільки з Україною але й можливо з країнами ближнього сходу.

Поряд з тим, що окупаційна влада Криму знищує історичні пам`ятки, вона придушує україномовне населення та кримськотатарський народ, який проживає на окупованій території, т. зв. правоохоронні структури проводять незаконні обшуки та фабрикують кримінальні справи проти кримських татар, пришиваючи їм причетність до тероризму.  Таким чином, окупаційна влада воєнізує окуповану територію придушуючи свободу слова українських громадян в АР Крим, якої насправді немає в Російській Федерації та видають російські паспорти примушуючи знищувати українські.

До слова, сьогодні на території Дрогобиччини проживає близько 150 переселенців кримських татар, яким історично належить культурна спадщина, що розташована на окупованій території. Однак вони вимушені були покинути кримський півострів у зв`язку із Російською агресією.

https://naftovyk.in.ua/3751/

 

 

 

Перейти до вмісту