36 сесія 7 скликання (18.03.2020)

Про приєднання до народної ініціативи стосовно реформування земельних відносин

                                     Image                     

КОНОТОПСЬКА   РАЙОННА   РАДА

СЬОМЕ  СКЛИКАННЯ

ТРИДЦЯТЬ ШОСТА СЕСІЯ

 РІШЕННЯ

Конотоп

18.03.2020

Про приєднання до  народної ініціативи

стосовно  реформування земельних

відносин

                    

Розглянувши Звернення  Всеукраїнського  Об’єднаного  Штабу  захисту  української  землі  відносно  приєднання до  народної  ініціативи про  створення  Єдиної  національної  програми  реформування  земельних  відносин,  керуючись статтями 5,7,140-143 Конституції України та  статтями 2,10,26,43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

районна рада вирішила:

1. Підтримати текст «Вимог щодо  впровадження земельної  реформи  в  Україні» (додаток 1)  та  «Настанов до  земельної  реформи  в  Україні» (додаток 2).

2.Затвердити  текст  звернення  до Президента  України (додаток 3).

3.Направити  звернення   до  Президента  України.

 

Голова                             А.БОЯРЧУК

 

Володимир Ісаєв

Ірина Клігунова 6 98 64

Надіслано: до протоколу – 1, постійним комісіям районної ради – 4.

 

Додаток 1

до рішення  районної ради

сьомого скликання від 18.03.2020

 

Вимоги

щодо впровадження земельної реформи в Україні

 

 

            Нам, українцям, потрібен шлях до розвитку та добробуту через створення нових суспільних відносин щодо прав володіння, користування і розпорядження сільськогосподарською землею.

            Нам потрібний суспільний консенсус, щоб розв'язати гострий  соціально-політичний конфлікт, який виник на тлі запропонованої урядом моделі обігу земель. Досягнути цього консенсусу можна лише шляхом широкого суспільного діалогу.

            Нам потрібна єдина національна програма реформування земельних відносин в Україні, котра стала б корисною цілому суспільству, а не окремим його верствам.

            Для цього ми мусимо створити власну модель економічних та соціальних відносин власними силами і у власних інтересах, спираючись на досвід наших успішних сусідів – країн ЄС, особливо східнослов’янських держав, що мають близьку до українців культуру та цінності.

            Метою земельної реформи в Україні має бути виключно добробут людини, розвиток села та забезпечення продовольчої безпеки держави. Все інше – від лукавого.

            Не через продаж землі, а лише завдяки праці людей, що працюють на землі, дбають про неї та про потреби своєї громади та цілого народу, ми досягнемо цієї мети.

            Земельна реформа повинна відбуватися винятково на конституційних засадах, зокрема з метою забезпечення права власності Українського народу на землю (ст.13 КУ) та її охорони як національного багатства (ст.14 КУ).

            Ми, громадяни України, реалізуючи власні права та свободи у відповідності до ст.5 та 38 Конституції України, заради громадського спокою і процвітання України, вимагаємо від Верховної Ради України, Президента України та Прем’єр-міністра України забезпечити процес утворення та прийняття Єдиної національної програми з реформування земельних відносин, а саме:

            1.Верховній Раді України – зупинити розгляд законопроекту №2178-10 від 10.10.2019 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення». У разі прийняття вказаного законопроекту в цілому вимагаємо від Президента України накласти на нього вето. У випадку підписання закону Президентом звертаємось до фракцій Верховної Ради про оформлення відповідного звернення до Конституційного Суду.

            2.Верховній Раді України та Президентові України – утворити робочу групу в складі представників місцевих громад з усіх областей України, органів місцевого самоврядування, професійних асоціацій і аграрних спілок, профільних міністерств, комітетів ВРУ.

            3.Результатом роботи цієї групи повинно стати утворення Єдиної національної програми реформування земельних відносин у відповідності до викладених в Настановах засад.

            4.Текст Єдиної національної програми реформування земельних відносин підлягає оприлюдненню та схваленню в середовищі громад та фахових спілок, породжуючи, таким чином, суспільний консенсус стосовно його змісту та суті.

            5.Лише після досягнення такого суспільного консенсусу Єдина національна програма реформування земельних відносин підлягає ухваленню Верховною Радою України та стає основою для внесення змін до чинних Законів України.

 

Заступник голови                                                   І.КЛІГУНОВА

 

 

Додаток 2

до рішення  районної ради

сьомого скликання від 18.03.2020

 

Настанови 

до земельної реформи в Україні

 

Реформа відносин власності на землю, правове забезпечення та грошово-кредитна політика держави повинна забезпечити:

– захист інтересів простого селянина та фермера;

– легкий доступ до матеріальних, дешевих фінансових, та інших ресурсів індивідуальних селянських і дрібних фермерських господарств;

– спрощення ведення аграрного бізнесу селянами та фермерами;

– покращення інфраструктури на селі.

– запровадження державних механізмів сприяння розвитку індивідуальних селянських і дрібних фермерських господарств.

Єдина національна програма повинна:

1.Розділити питання продажу приватних паїв, комунальної землі та землі державного сектору та створити окремі моделі обігу прав на землю у кожному з цих секторів.

2.Створити окремі моделі ринків: прав власності, прав землекористування (оренди) та інших ринків сільськогосподарських транзакцій.

3.Обмежити право володіння окремої фізичної особи – громадянина України, включно з корпоративними правами, розумним розміром землі на одну особу та заборонити продаж землі особам – нерезидентам України.

4.З метою консолідації земель у ринках малих виробників створити систему державного регулювання умов купівлі-продажу. Встановити, що громадянин має право продати землю виключно державі або місцевій громаді.

5.Створити доступ до землі громадянину України, що купує землю, з метою ведення аграрного бізнесу таким чином, щоб при купівлі йому надавалася можливість розстрочки оплати на тривалий час (декілька років).

6.З метою полегшення доступу до ресурсів створити нові умови фінансування та кредитування аграрного бізнесу.

7.Прийняти окремий закон про контроль з боку держави правил землекористування та якості ґрунтів.

8.Землі держаного сектору повинні використовуватися для вирішення загальногалузевих потреб. Створити умови для розвитку аграрної науки, профільної освіти, селекційної роботи, відпрацювання новітніх технологій, районування сортів, агросупроводу та реалізації інших загальногалузевих потреб.

9.Спростити оподаткування малого аграрного бізнесу.

 

 

Заступник голови                                                     І.КЛІГУНОВА

 

 

Додаток 3

до рішення  районної ради

сьомого скликання від 18.03.2020

 

Звернення  

Президенту України  Зеленському В.О.

 

Шановний Володимире Олександровичу!

 

         Реалізуючи конституційне право громадян України на участь в управлінні державними справами, визначене статтею 38 Конституції України, Конотопська районна рада відповідно до статей 5,7,140,143 Конституції України, статей 2,10 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та враховуючи рішення сесії Конотопської районної ради від 18 березня  2020 року  «Про приєднання до народної ініціативи стосовно реформування земельних відносин» від імені територіальної громади   звертаємось  до Вас як до гаранта державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини  з вимогою для забезпечення добробуту Українського народу, захисту інтересів  та держави здійснити такі дії:

        1.Розглянути ухвалений нами текст "Вимог щодо впровадження земельної реформи в Україні" і "Настанови до земельної реформи в Україні" та врахувати волевиявлення громадян як безумовне під час здійснення своєї діяльності.

        2.Недопустити прийняття рішення Верховною Радою України щодо проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (реєстраційний №2178-10 від 10.10.2019).

       3.Призначити всеукраїнський референдум та надати українцям  можливість визначитись щодо подальшої долі сільськогосподарської землі.

 

 

Заступник голови                                           І.КЛІГУНОВА

 

 

 

Перейти до вмісту