Новини

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області інформує

ImageНа Сумщині громадяни активно декларують про отримані доходи

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області нагадує, що з початку 2020 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних у минулому році.

Станом на 01.03.2020  уже подано 1524 декларації про майновий стан і доходи громадян. Із загальної кількості  поданих декларацій 1506 є обов’язковими та 18 декларацій для отримання податкової знижки.

Жителі області декларували доходи подавши декларації: від отримання спадщини – 748;  від продажу сільськогосподарської продукції –  50; іноземні доходи –  28; від отримання інвестиційного прибутку –  21; від здачі в найм нерухомого майна –  94; від продажу рухомого і нерухомого майна –  192; інші  –  355 декларацій.

За результатами поданих декларацій громадянами задекларовано до сплати податку на доходи фізичних осіб у сумі 11,9 млн грн та військового збору на загальну суму 2,6 млн гривень. Про отримання протягом 2019 року доходу на суму більше 1 млн грн добровільно задекларувало 9 громадян Сумської області. Загальна сума доходів задекларованих такими громадянами склала 52,4 млн гривень. Самостійно нараховано  6,5 млн грн зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та 0,6 млн грн військового збору.

З початку року  за поданими деклараціями до бюджету надійшло податку на доходи  фізичних осіб у сумі 6,5 млн грн, військового збору – 0,4 млн гривень.

Нагадуємо, що деклараційна кампанія триває до 1 травня 2020 року. Закликаємо громадян не зволікати та вчасно задекларувати свої доходи. 

 

Новації у застосуванні РРО: режим офлайн може тривати не більше 36 годин

Конотопське  управління ГУ ДПС у Сумській області нагадує, що з 19.04.2020 наберуть чинності норми ст. 5 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон про РРО) з урахуванням змін, внесених Законом України від 20 вересня 2019 року № 128-ХІ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг».

Відповідно до ст. 5 Закону про РРО на період відсутності зв’язку між програмним реєстратором розрахункових операцій (далі – РРО) та фіскальним сервером контролюючого органу проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн, що може тривати не більше 36 годин, із створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу. Суб’єкт господарювання може використовувати фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, не більше 168 годин протягом календарного місяця. Порядок визначення діапазону, видачі, резервування, використання фіскальних номерів, що присвоюються електронним розрахунковим документам під час роботи програмного РРО в режимі офлайн, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Використання програмного РРО у період відсутності зв’язку між програмним РРО та фіскальним сервером контролюючого органу без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, забороняється.

 

Порядок повідомлення про прийняття працівника на роботу зазнав змін

Конотопське управління ГУ ДПС у Сумській області доводить до відома, що Кабінет Міністрів України постановою від 12 лютого 2020 р. N 188 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» (далі – Постанова) вніс зміни до своєї постанови від 17 червня 2015 р. N 413.

 Відтепер, при прийнятті на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації повідомлення не подається.

Повідомленням про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації є відомості, отримані органами Державної податкової служби з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Крім того, електронні повідомлення мають оформлюватися з використанням  кваліфікованого електронного підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронних довірчих послуг.

Постанова набрала чинності 5 березня 2020 року.

 

Відповідальність за відсутність реєстрації акцизних складів

Конотопське управління ГУ  ДПС у Сумській області звертає увагу на наступне: нормами п. 128¹.2 ст. 128¹ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) встановлено, що відсутність з вини платника акцизного податку реєстрації акцизних складів у системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (СЕАРП та СЕ) платником акцизного податку – розпорядником акцизного складу – тягне за собою накладення штрафу в розмірі 1 млн гривень.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 2млн  гривень.

При цьому, п. 25 підрозділу 5 розділу ХХ ПКУ, зокрема, передбачено, що норми п. 128¹.2 ст. 128¹ ПКУ застосовуються з 01 жовтня 2019 року.

 

За січень-лютий 2020 року сплачено  більше 128 млн грн ЄСВ

«Конотопським управлінням ГУ ДПС у Сумській області за січень-лютий 2020 року забезпечено надходження 128,5 млн. грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який сплачений платниками зареєстрованими в управлінні. Цей показник перевищує суму сплати єдиного внеску за аналогічний період минулого року на 24,2 відс., або на 25,0 млн. гривень», – повідомив в інтерв’ю начальник Конотопського управління ГУ ДПС у Сумській області Андрій Майданевич.

«У лютому 2020 року забезпечено находження 64,9 млн. грн. ЄСВ, що на 17,1 відс., або на 9,5 млн. грн. більше лютого 2019 року. В розрізі районів, території діяльності Конотопського управління  внесок сплачений платниками м. Конотоп – 38,9 млн грн, Конотопського району – 4,8 млн грн,  Буринського району – 5,6 млн грн, Кролевецького району – 9,9 млн грн, Путивльського району – 5,7 млн  гривень.

З метою забезпечення своєчасного здійснення пенсійних та інших соціальних виплат Конотопське управління контролює дотримання законодавства по виплаті заробітної плати та інших доходів громадянам та просить суб’єктів господарювання та інших платників своєчасно та в повному обсязі декларувати та сплачувати єдиний внесок», – зазначив Андрій Майданевич. 

 

Перейти до вмісту